Από τη Νεμέα στη Σαντορίνη - Free Sunday
Από τη Νεμέα στη Σαντορίνη

Από τη Νεμέα στη Σαντορίνη

Πίσω από τις ετικέτες της ΓΑΙΑ βρίσκεται μία απλή και ταυτόχρονα «προκλητική» ιδέα, που δεν είναι άλλη από το να διερευνήσουν οι άνθρωποί της σε βάθος τα όρια των ελληνικών ποικιλιών και χρησιμοποιώντας γνώση και τεχνολογία αιχμής να προσφέρουν στον οινολάτρη, εντός και εκτός συνόρων, τη βέλτιστη οινική απόλαυση. Με αυτό όραμα οι Γιάννης Παρασκευόπουλος (γεωπόνος ΑΠΘ, διδάκτορας Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II) και Λέων Καράτσαλος (γεωπόνος ΑΠΘ) εγκατέστησαν τα οινοποιεία σε δύο από τις πλέον ποιοτικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα.

giannisparaskevopoulos

Πείτε μας λίγα λόγια για τη ΓΑΙΑ…

Η ΓΑΙΑ Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1994. H πρώτη εμφάνιση της εταιρείας μας έγινε με τον «Θαλασσίτη», έναν λευκό ξηρό οίνο προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) Σαντορίνη που γρήγορα κατέλαβε τη θέση του στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών. Το 1996 η ΓΑΙΑ υποδέχεται ως τρίτο μέτοχο τη Χριστίνα Λεγάκη, οικονομολόγο, και μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία. Ταυτόχρονα αποκτά ιδιόκτητο αμπελώνα 70 στρεμμάτων στο Κούτσι της Νεμέας και μέσα σε αυτόν δημιουργεί ένα άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο δυναμικότητας 3.000 εκατόλιτρων.

Δύο οινοποιεία με διαφορετική ταυτότητα. Τι σημαίνει αυτό;

Το οινοποιείο της Νεμέας χτίστηκε το 1997 στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα μας, στο Κούτσι Νεμέας, και σε υψόμετρο 550 μέτρων. Η επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή του οινοποιείου ακολούθησε αυτήν της τοποθεσίας του αμπελώνα. Επιλέξαμε το Κούτσι γιατί πιστεύουμε ισχυρά ότι το Αγιωργίτικο που παράγεται σε αυτή την ημιορεινή περιοχή, με τα φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη και τις έντονες κλίσεις, διαφέρει σημαντικά από αυτό των άλλων περιοχών της Νεμέας. Η σταθερά χαμηλότερη στρεμματική απόδοση των αμπελώνων του Κουτσίου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και την ιδανική έκθεση των αμπελώνων στον ήλιο, εγγυάται ένα επίπεδο ποιότητας του Αγιωργίτικου υψηλότερο από αυτό της υπόλοιπης ζώνης.

Το οινοποιείο της ΓΑΙΑ στη Σαντορίνη στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η αρχική χρήση του δεν ήταν οινοποιείο αλλά «τοματάδικο» που παρήγε λιαστή τομάτα και αρωματικό τοματοπελτέ. Κάπου κοντά στα 1970 το «τοματάδικο» λειτούργησε για τελευταία φορά και ύστερα, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα 13 «τοματάδικα» της Σαντορίνης, υποκλίθηκε στις απαιτήσεις μιας επιθετικής οικονομίας και σίγησε για πάντα.

Με μεγάλη μας χαρά αναπαλαιώσαμε αυτό το σπάνιο βιομηχανικό κτίριο μιας άλλης εποχής, ξαναδίνοντάς του την ευκαιρία να ζήσει μια δεύτερη ζωή, αυτή τη φορά σαν οινοποιείο. Το γεγονός αυτό για εμάς, στη ΓΑΙΑ, έχει ιδιαίτερη σημασία. Η παράδοση δεν είναι κάτι στατικό ή, όπως στην περίπτωση των παλαιών κτιρίων, μουσειακό. Πιστεύουμε ότι η παράδοση μπορεί να είναι δυναμική, με συνέχεια. Το κτίσμα αυτό, δείγμα της πρώιμης βιομηχανίας στη χώρα μας, βρήκε μια νέα βιομηχανική χρήση και μέσα από αυτήν του επιτρέπεται να διατηρήσει ζωντανή την κατεξοχήν βιομηχανική του μορφή και λειτουργία.

Ανάμεσα σε όλη αυτή τη διαδικασία εξαιρετικής οινοποίησης ποικιλιών Αγιωργίτικου και Ασύρτικου προτείνετε μια ρετσίνα…

Προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουμε την ποιοτική και γευστική θέση της ρετσίνας διαλέξαμε προσεκτικά έναν εκλεκτό Ροδίτη, από ξηρικούς αμπελώνες της ημιορεινής Κορινθίας, με ιδιαίτερα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (900 kg), και τον χειριστήκαμε με όλους τους κανόνες της σύγχρονης οινοποίησης, προσθέτοντας ταυτόχρονα μια ελεγχόμενη ποσότητα ρετσινιού από πεύκα Pinus halepensis. Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι μας δικαίωσε.

Αξιολογήσεις κρασιών

Ρητινίτης Nobilis

ritinitis

Ποικιλία: Ροδίτης

Περιοχή: Νεμέα

Τύπος: Λευκό, Ξηρό

Αλκοόλ: 12%

Προτεινόμενη θερμοκρασία: 9-11°C

Φωτεινό κίτρινο χρώμα με λαμπερές πράσινες ανταύγειες. Αρμονικό δέσιμο της ρητίνης με το λεμόνι και το πεύκο χωρίς υπερκαλύψεις. Μύτη ισορροπημένη και δροσερή και ευχάριστη επίγευση.

Συνοδεύει απόλυτα τους ελληνικούς μεζέδες και στέκεται το ίδιο δίπλα στην τηγανιά και στον ξιδάτο γαύρο.

Κτήμα Γαίας

gaiaestate

Ποικιλία: Αγιωργίτικο

Περιοχή: Νεμέα

Τύπος: Ερυθρό, Ξηρό

Αλκοόλ: 14%

Προτεινόμενη θερμοκρασία: 12-14°C

Χρώμα βαθύ κόκκινο, πολύπλοκη μύτη η οποία θέλει χρόνο να αναδειχθεί, καθώς τα αρώματα του βαρελιού υποχωρούν και αποκαλύπτονται ώριμα κεράσια, δαμάσκηνα και βατόμουρα. Στο γεμάτο στόμα τα φρούτα συνεχίζουν και ακολουθούν αρώματα καφέ και βανίλιας που τελειώνουν με μακριά κρεμώδη και πιπεράτη επίγευση.

Ταιριάζει με όλα τα κρέατα και πουλερικά με κόκκινη σάλτσα, καθώς και με παλαιωμένα κίτρινα τυριά.

Ασύρτικο Wild Ferment

asirtiko

Ποικιλία: Ασύρτικο

Περιοχή: Σαντορίνη

Τύπος: Λευκό, Ξηρό

Αλκοόλ: 13%

Προτεινόμενη θερμοκρασία: 12-14°C

Χρώμα κίτρινο του λεμονιού. Η μύτη είναι μέτριας αρωματικής έντασης, ενώ χαρακτηρίζεται από αρώματα εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι ξηρό, με μεταλλικότητα που σε βάθος χρόνου παραχωρεί τη θέση της σε αρώματα μελιού και φρούτων. Γεμάτο, με καλή αίσθηση του όγκου και μακρά επίγευση.

Ταιριάζει με ψητά ψάρια και θαλασσινά, χοιρινό λεμονάτο, φρικασέ, κατσικίσια τυριά.

INFO

Το οινοποιείο της ΓΑΙΑ στο χωριό Κούτσι της Νεμέας είναι μέλος των «Δρόμων του Κρασιού της Πελοποννήσου» και είναι επισκέψιμο για τους οινόφιλους κατόπιν συνεννόησης.

Τηλ. επικοινωνίας: 22860 34186, 210 8055642-3. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Το οινοποιείο της ΓΑΙΑ στη Σαντορίνη είναι επισκέψιμο για τους οινόφιλους τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, στη θέση Βραχειές, μεταξύ του Καμαρίου και του Μονόλιθου, πάνω στη θάλασσα.