Νίκος Ζώρζος: «Ο ελληνικός οίνος κατακτά δυναμικά τη διεθνή αγορά» - Free Sunday
Νίκος Ζώρζος: «Ο ελληνικός οίνος κατακτά δυναμικά τη διεθνή αγορά»

Νίκος Ζώρζος: «Ο ελληνικός οίνος κατακτά δυναμικά τη διεθνή αγορά»

Εκεί όπου τα αμπέλια παραδίδονται στον ήλιο και η ψυχή στις αισθήσεις, εκεί ακριβώς συναντάς το Οινοποιείο Βενετσάνου, κυριολεκτικά κρεμασμένο πάνω από την Καλντέρα. Ένας χώρος γεμάτος οινική ιστορία, μια θέα μοναδική στον κόσμο, μια εμπειρία που πρέπει να γευτεί κάθε λάτρης του κρασιού. Ξεναγός μας ο Νίκος Ζώρζος.

nikoszorzos

Το Οινοποιείο Βενετσάνου έχει μεγάλη και ξεχωριστή ιστορία. Πείτε μας λίγα λόγια και ειδικά πώς έγινε η μετάβαση στη νέα εποχή…

Το οινοποιείο του Βενετσάνου ξεκίνησε να χτίζεται στην τοποθεσία όπου βρίσκεται σήμερα το 1947 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1949 μέχρι και το 1979. Λειτουργούσε εκμεταλλευόμενο τη φυσική βαρύτητα, ελλείψει ηλεκτρισμού στο νησί, και ήταν το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο στη Σαντορίνη. Ο χώρος νοικιάστηκε για κάποια χρόνια και επαναλειτούργησε επίσημα ως Οινοποιείο Βενετσάνου στις 5 Μαΐου 2015. Για τους σημερινούς ιδιοκτήτες, απογόνους της οικογένειας Βενετσάνου, αποτελούσε μια ηθική υποχρέωση αλλά ταυτόχρονα και μια επιθυμία, καθώς η οικογένεια φαίνεται να ασχολείται με την παραγωγή κρασιού τουλάχιστον από το 1852. Η ύπαρξη του αμπελώνα, 100 στρεμμάτων, αλλά και του οινοποιείου, διευκόλυνε την επιθυμία τους να παραγάγουν ξανά κρασί.

Ο χώρος σας βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία και προσφέρει υψηλής ποιότητας wine tasting & food pairing. Πώς ανταποκρίνεται το κοινό; Υπάρχει γνώση ή η επίσκεψη μένει στην επιφάνεια;

Ο ίδιος ο χώρος, τόσο ως προς την αρχιτεκτονική του σύλληψη όσο και ως προς την πλεονεκτική θέση του, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τον επισκέπτη. Θα ήταν όμως ασέβεια απέναντι στον χώρο και τους επισκέπτες αν τα προσφερόμενα κρασιά και όσα τα συνοδεύουν δεν είχαν υψηλή ποιότητα.

Προσπαθούμε να διατηρούμε τον χαρακτήρα των κρασιών μας σταθερό, με έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη, και συνοδεύουμε το προϊόν μας με εκλεκτές γεύσεις από το νησί αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κοινό ανταποκρίνεται θερμά, είτε έχει γνώση σχετικά με το κρασί είτε όχι.

Πώς βλέπετε την αγορά του wine tasting στην Ελλάδα; Μπορεί το ελληνικό προϊόν να γίνει ανταγωνιστικό σε σχέση με τους παραδοσιακούς παίκτες στην Ευρώπη;

Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα έχει κάνει πλέον άλματα. Αποτελεί μια μορφή θεματικού τουρισμού και έλκει συνήθως επισκέπτες οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ως τέτοιοι σέβονται περισσότερο τους τόπους που επισκέπτονται.

Ασφαλώς και το ελληνικό προϊόν γίνεται ανταγωνιστικό σε συνάρτηση με τους παραδοσιακούς παίκτες στη Ευρώπη. Μην παραβλέπουμε άλλωστε πόσο πρόσφατα ξεκίνησε να αναπτύσσεται αυτή η αγορά στην Ελλάδα.

Τι άποψη έχετε για τη θέση του ελληνικού οίνου στη διεθνή αγορά;

Ο ελληνικός οίνος συν τω χρόνω κατακτά πολύ δυναμικά τη διεθνή αγορά. Το ελληνικό κρασί, με αιχμή την ποικιλία Ασύρτικο, γηγενή ποικιλία της Σαντορίνης, καταλαμβάνει όλο και υψηλότερη θέση στη διεθνή αγορά και θα συνεχίσει να έχει αυξητική πορεία, από τη στιγμή που η τεχνογνωσία, σε συνδυασμό με την εμπειρία, δημιουργεί ένα σαφώς όλο και πιο βελτιωμένο προϊόν.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Τα σχέδιά μας έχουν πάρει πλέον, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του Οινοποιείου Βενετσάνου, σαφή μορφή. Το οινοποιείο μας θα παραμείνει σε μικρές, ποιοτικές παραγωγές και θα επεκτείνει τον ιδιόκτητο αμπελώνα του. Σε ό,τι αφορά τον χώρο παραγωγής του κρασιού, ήδη εκσυγχρονίζεται ακόμη περισσότερο. Το παλιό οινοποιείο, αλλά και μουσειακός χώρος υποδοχής των επισκεπτών μας, θα κρατήσει τη μορφή που έχει σήμερα, με βελτίωση ίσως κάποιων μικρών ατελειών. Κάθε παρέμβαση στον χώρο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι μνημείο αρχιτεκτονικής, η δε κατασκευή του, ιδιαίτερης σύλληψης, που εξυπηρετούσε με τον πιο άρτιο τρόπο τις ανάγκες παραγωγής και μετακίνησης του προϊόντος.

VW15 02 157

Αξιολογήσεις κρασιών

Mandilaria

MANDILARIA

  • Ποικιλία: Μανδηλαριά
  • Περιοχή: Σαντορίνη
  • Τύπος: Ερυθρό, Ξηρό
  • Αλκοόλ: 14%
  • Προτεινόμενη θερμοκρασία: 16-18°C
  • Χρώμα βυσσινί. Αρώματα σύκου και μαρμελάδας φράουλας με αρκετά ανθικά χαρακτηριστικά και υποψία βανίλιας. Στο στόμα το αλκοόλ κάνει την εμφάνισή του με γλυκά χαρακτηριστικά, ενώ οι τανίνες του, αν και χρειάζονται επιπλέον χρόνο, δείχνουν την καλή δουλειά που έχει γίνει στο οινοποιείο.
  • Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, πλούσια πιάτα της μεσογειακής κουζίνας και μαλακά τυριά.

Nykteri

NYKTERI

  • Ποικιλία: Ασύρτικο
  • Περιοχή: Σαντορίνη
  • Τύπος: Λευκό, Ξηρό
  • Αλκοόλ: 13%
  • Προτεινόμενη θερμοκρασία: 12-14°C
  • Χρώμα χρυσό με αρκετές πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη, αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών όπως γκρέιπφρουτ, και βανίλιας σε δεύτερο πλάνο. Στο στόμα είναι γεμάτο, με υψηλή οξύτητα, διακριτικές γεύσεις από το βαρέλι, ορυκτότητα και μια λεμονάτη μακριά επίγευση.
  • Συνδυάζεται με λιπαρά ψάρια, ζυμαρικά με κρεμώδεις σάλτσες, ριζότο και ώριμα τυριά.

Santorini

SANTORINI

  • Ποικιλία: Ασύρτικο
  • Περιοχή: Σαντορίνη
  • Τύπος: Λευκό, Ξηρό
  • Αλκοόλ: 13%
  • Προτεινόμενη θερμοκρασία: 10-12°C
  • Λαμπερό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Έντονα αρώματα αχλαδιού και εσπεριδοειδών με κυρίαρχο το νεράντζι και το πορτοκάλι. Στόμα πλούσιο, λιπαρό, με έντονα δροσιστική λεμονάτη οξύτητα. Απολαυστική επίγευση μεγάλης διάρκειας.
  • Συνοδεύει ψάρια, θαλασσινά, ζυμαρικά και φρέσκα ή αλμυρά τυριά.