Κατερίνα και Σωτήρης Μποσινάκης: «Το Μοσχοφίλερο μπορεί να αναδειχθεί σε ένα αναγνωρίσιμο premium προϊόν» - Free Sunday
Κατερίνα και Σωτήρης Μποσινάκης: «Το Μοσχοφίλερο μπορεί να αναδειχθεί σε ένα αναγνωρίσιμο premium προϊόν»

Κατερίνα και Σωτήρης Μποσινάκης: «Το Μοσχοφίλερο μπορεί να αναδειχθεί σε ένα αναγνωρίσιμο premium προϊόν»

Η Οινοποιία Μποσινάκη είναι μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση και όλα τα μέλη της μοιράζονται την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι για το κρασί. Ένας συνδυασμός που με τη γνώση που διαθέτουν έχει ένα εξαιρετικά ποιοτικό αποτέλεσμα στη φιάλη. Μιλήσαμε με την Κατερίνα και τον Σωτήρη Μποσινάκη.

Tanks

Μιλήστε μας για τη σχέση της οικογένειας Μποσινάκη με το κρασί…

Σ.Μπ.: Είναι μια σχέση με πολλές «οξύτητες», πολλές «ζυμώσεις», αλλά και όνειρα και αγάπη για το καλό κρασί. Ξεκινάει από τον παππού μας, που πρώτος κόλλησε το μικρόβιο του κρασιού, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 βρίσκεται να προμηθεύεται κρασί από οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής, κυρίως από τη Νεμέα και τη Μαντίνεια, και να το διανέμει σε όλη την Πελοπόννησο. Πάντα πίστευε ότι η περιοχή της Μαντίνειας μπορεί να προσφέρει κρασιά υψηλής ποιότητας. Το όνειρό του επέλεξαν να το πραγματοποιήσουν οι γονείς μας, χτίζοντας το οινοποιείο τους το 1992. Με πολλά όνειρα, πολλές θυσίες, δουλειά και δέσμευση στην ποιότητα. Δούλεψαν για χρόνια με μεγάλα οινοποιεία της χώρας, οινοποιώντας ΠΟΠ Μαντίνειες, πάντα με στόχο να βγάζουμε καλό κρασί. Μαζί σε αυτό και εμείς, συνοδοιπόροι. Και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης ήρθαμε αντιμέτωποι με τους εαυτούς μας και με τα όριά μας και είναι κάτι που μας καθόρισε. Μεγαλώνοντας στο οινοποιείο είναι αναπόφευκτο, θα απορροφήσεις «αρώματα», εμπειρίες, νέες γνώσεις και τελικά θα ερωτευτείς το κρασί. Τόσο απλά. Ποια είναι η σχέση μας με το κρασί, λοιπόν; Μεγαλώσαμε μαζί. Είναι κομμάτι της ζωής μας, ζυμωμένο με ουσία, συντροφικότητα και αγάπη.

Δουλεύετε με το Μοσχοφίλερο αποκλειστικά, παράγοντας δύο ετικέτες. Είναι από επιλογή;

Κ.Μπ.: Συνειδητή επιλογή! Βρισκόμαστε στην περιοχή της Μαντίνειας και διαλέγουμε να οινοποιούμε τα ποιοτικότερα σταφύλια της. Είναι μια περιοχή που τόσο εμείς όσο και οι γονείς μας πιστεύουμε πολύ στη δυναμική της. Η Μαντίνεια είναι το κλίμα της, η βροχή της, οι άνθρωποί της, είναι το σταφύλι της. Το Μοσχοφίλερο. Ένα γνήσιο ελληνικό σταφύλι. Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις διαταγές της αγοράς για περισσότερες ετικέτες ή άλλες ποικιλίες, εμάς μας εξιτάρει η αφοσίωση σε μία μόνο ποικιλία. Και, ευτυχώς για μας, είναι μία μοναδική ποικιλία. Ποτέ όμως δεν μας οδήγησε η αγορά, οδηγός μας πάντα ήταν το σταφύλι. Ακόμα και το 2009, που κάναμε την πρώτη μας εμφιάλωση, επιλέξαμε την οδό των εκχυλίσεων, που έδωσαν τυπικότητα στο κρασί μας αλλά και μοιραία αυτό το γκριζωπό χρώμα που συναντάς στο ποτήρι. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο, αλλά ήταν μια επιλογή που μας καθιέρωσε. Ε, τέτοιες επιλογές δεν τις αλλάζεις εύκολα.

Τι κάνει τη Μαντίνεια Μποσινάκη από τις πιο πολυσυζητημένες ετικέτες Μαντίνειας στην ελληνική αγορά;

Σ.Μπ.: Δεν γνωρίζουμε αν είναι από τις πιο πολυσυζητημένες, αλλά θα θέλαμε να είναι από τις πολυπιωμένες. Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε πολύ κόσμο να χαμογελάει όταν δοκιμάζει το κρασί μας. Γι’ αυτό το χαμόγελο παλεύουμε κι εμείς. Αν, λοιπόν, ισχύει κάτι τέτοιο, αν δηλαδή πολυσυζητιέται, θα θέλαμε να συμβαίνει γιατί αναγνωρίζεται η τυπικότητά της, η συνέπεια στην ποιότητα και γιατί κάνει τον κόσμο να χαμογελάει!

Σωτήρης και Κατερίνα Μποσινάκη, δύο νέοι στον χώρο του κρασιού με δυναμική παρουσία. Σχέδια για το μέλλον;

Κ.Μπ.: Σχέδια και πειραματισμοί πάντα υπάρχουν. Δεν βιαζόμαστε όμως. Τα βήματά μας θέλουμε να είναι σταθερά. Η απόκτηση ιδιόκτητων αμπελώνων παραμένει ένας στόχος, όχι γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους παραγωγούς μας αλλά για να ολοκληρώσουμε αυτό που μας άφησαν οι δικοί μας. Ο αρχικός όμως και βασικός στόχος μας παραμένει ένας: να προβάλουμε την περιοχή μας μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει αυτή η μοναδική ποικιλία. Να αναδείξουμε το Μοσχοφίλερο ως ένα premium προϊόν που και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορεί να αναγνωρίσει.

Μαντίνεια

mantineia

  • Ποικιλία: Μοσχοφίλερο
  • Περιοχή: Μαντίνεια
  • Τύπος: Λευκό, Ξηρό
  • Αλκοόλ: 12,5%
  • Προτεινόμενη θερμοκρασία: 8-10°C
  • Χρώμα ιδιαίτερο, σε συνδυασμούς πράσινου και γκρι. Μεσαίας έντασης αρώματα, όπου τονίζονται η μέντα, το τζίντζερ και τα λευκόσαρκα φρούτα. Στόμα μέτρια αρωματικό, ισορροπημένο, και επίγευση με έμφαση σε άνθη εσπεριδοειδών.
  • Συνδυάζεται με λαδερά, ζυμαρικά, σαλάτες και κατσικίσια τυριά.

Ιέρεια

iereia

  • Ποικιλία: Μοσχοφίλερο
  • Περιοχή: Μαντίνεια
  • Τύπος: Ροζέ, Ξηρό
  • Αλκοόλ: 12,5%
  • Προτεινόμενη θερμοκρασία: 8-10°C
  • Γλυκό ανοιχτό σομόν χρώμα, έντονα αρώματα τριαντάφυλλων και εσπεριδοειδών με νύξεις lime. Μέτριο στόμα, δροσιστική οξύτητα, όγκος και επίγευση μεγάλης διάρκειας.
  • Συνδυάζεται με σπαγγέτι, πιάτα με τόνο ή σολομό, πλατό τυριών και αλλαντικών, φρούτα.