Σκόπελος: Το μυστικό των B. Σποράδων - Free Sunday
Σκόπελος: Το μυστικό των B. Σποράδων

Σκόπελος: Το μυστικό των B. Σποράδων

Το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, καθώς δεν διαθέτει τη μαζικότητα της γειτόνισσας Σκιάθου, διατηρεί την ιδιαίτερη γραφική φυσιογνωμία του επενδύοντας στους εκλεκτικούς.

Λιθόστρωτα –και ανηφορικά– στενάκια, φροντισμένα αρχοντικά, μικρές πλατείες και διάσπαρτες μικρές και μεγαλύτερες εκκλησίες διαμορφώνουν τους οικισμούς της Σκοπέλου, όπου το επίκεντρο είναι φυσικά η Χώρα, ένα μοναδικό κράμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών (μπορεί κανείς να διακρίνει τις βενετσιάνικες επιρροές, αλλά και τον πηλιορείτικο, τον μακεδονικό, τον αγροτικό και τον νεοκλασικό τύπο κτισμάτων). Ωστόσο, την ίδια γραφικότητα διαθέτουν οι οικισμοί της Γλώσσας και του Αγνώντα, αλλά και μικρότεροι, όπως το Παλιό Κλήμα και το Νέο Κλήμα ή το Δρακοντόσχισμα.

Η Σκόπελος ή Πεπάρηθος, όπως ήταν η αρχαία ονομασία της, από τον γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος ήταν ο πρώτος κάτοικος στο νησί, είναι γεμάτη πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της. Είναι όμως οι πανέμορφες παραλίες της που κλέβουν την παράσταση σε αυτό το χρωματικό παζλ. Μην κάνετε το λάθος να γοητευτείτε από την πρώτη που θα επισκεφτείτε –έχουν αυτή την ιδιότητα οι παραλίες της Σκοπέλου– και δεν γυρίσετε περισσότερες, δεν θα σας απογοητεύσει καμία.

Μηλιά: Θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη παραλία της Σκοπέλου και μία από τις καλύτερες σε όλο το Αιγαίο. Τα καταγάλανα νερά και ο εκπληκτικός βυθός της δικαιώνουν τον τίτλο της, ενώ το beach bar της τραβάει σαν μαγνήτης τον νεαρόκοσμο. Διαθέτει ναυαγοσώστη και δύο μεγάλα πάρκινγκ όπου σταθμεύετε ελεύθερα.

Βελανιό: Είναι γνωστή ως «παραλία των γυμνιστών». Στην αμμουδιά της δεν υπάρχει σχεδόν καμία τουριστική υποδομή, με αποτέλεσμα να διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική ομορφιά της.

Γλυστέρι: Σας περιμένει στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στο Κάστρο. Γραφικό και όμορφο, το Γλυστέρι ξεχωρίζει για το φυσικό του κάλλος. Κοντά στην παραλία βρίσκεται και το σπίτι (Villa Donna) όπου έγιναν τα εξωτερικά γυρίσματα του «Mamma Mia!».

Σάρρες: Βρίσκεται μόλις μια ανάσα από τη Χώρα της Σκοπέλου και είναι προσβάσιμη μόνο με φουσκωτό. Η σπηλιά που χωρίζει τη μια πλευρά της παραλίας από την άλλη δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σκηνικό.

Τα απογεύματά σας θα αποδειχθούν εξίσου δραστήρια. Τα αξιοθέατα είναι αρκετά και ενδιαφέροντα:

  • Τα επιβλητικά βυζαντινά μοναστήρια, όπως της Ευαγγελιστρίας και του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Το παλιό μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, ανατολικά της Χώρας, ανακαινίστηκε το 1712 και φημίζεται για το καθολικό και τον φρουριακό περίβολό του, αλλά και για την πανοραμική του θέα.
  • Σύμφωνα με τον θρύλο, πριν από περίπου 800 χρόνια υπήρχε ένας δράκος στο νησί που σκότωνε τους κατοίκους, με αποτέλεσμα αυτό να ερημώσει. Τότε ο Άγιος Ρηγίνος, πολιούχος και προστάτης της Σκοπέλου, τον καταδίωξε και ο δράκος για να σωθεί έπεσε και σκοτώθηκε στον γκρεμό. Η περιοχή όπου άνοιξε η γη και υποχώρησε το έδαφος ονομάστηκε Δρακοντόσχισμα. Πρόκειται στην ουσία για ένα απόκρημνο φαράγγι, πίσω από ένα εκκλησάκι χτισμένο σχεδόν στην άκρη του γκρεμού, που βρέχεται από τη θάλασσα. Τα απότομα βράχια, τα «κρεμασμένα» στις πλαγιές τους πεύκα και τα τιρκουάζ νερά δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Θα το βρείτε ερχόμενοι από τον Στάφυλο, στον κεντρικό δρόμο προς Αμάραντο (αριστερά στον χωματόδρομο και στην πρώτη διχάλα που θα συναντήσετε πάλι αριστερά).
  • Οι πειρατικοί τάφοι στα Σεντούκια (αρχαίοι λαξευτοί τάφοι)
  • Η Επισκοπή, ενετικό κτίσμα που προοριζόταν για έδρα του επισκόπου Σκοπέλου αλλά έμεινε ημιτελές λόγω των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1538.
  • Ο Αϊ-Γιάννης στο Καστρί, μια υπέροχη εκκλησία σκαρφαλωμένη στην κορυφή ενός βράχου. Προσεγγίζεται από τα σκαλοπάτια που είναι λαξευμένα στις πλαγιές του βράχου και φυσικά η θέα κατά την ανάβαση και στην κορυφή του είναι φανταστική. Το εκκλησάκι εμφανίζεται και στην ταινία «Mamma Mia!», προσελκύοντας πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκεί τον γάμο τους.

Ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι οι ταβέρνες και τα εστιατόρια της Σκοπέλου. Ακόμα και οι πιο τουριστικές ταβέρνες στη Χώρα, στο λιμάνι, δεν θα σας απογοητεύσουν, έστω κι αν επιθυμείτε να «σπάσετε» το παραδοσιακό τρίπτυχο καλαμάρι - τηγανητή πατάτα - χωριάτικη. Υπάρχουν, ωστόσο, ψαροταβέρνες που εύκολα θα μπορούσαν να σταθούν στην γκουρμέ γειτονιά του Μικρολίμανου και εστιατόρια με κοσμοπολίτικη διάθεση.

Κοράλι Αγνώντας: Τυπική ψαροταβέρνα στο λιμανάκι του Αγνώντα –δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέχρι να έρθουν οι πρώτοι μεζέδες επιχειρούν μια βουτιά– με φρέσκα ψάρια και ιστορία 35 χρόνων.

Επαρ. οδ. Αγνώντας, τηλ. 6991 230230

Zoupa Restaurant: Στην καρδιά της Σκοπέλου, δίπλα στο παλιό λιοτρίβι, σε μια μαγευτική αυλή, επενδύει στη λογική του γκουρμέ με λίγα πιάτα που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους χορτοφάγους, κερδίζοντας όλα τα στοιχήματα, μέχρι και εκείνο της τιμής. Ακριβώς δίπλα το Lounge για καλοκαιρινά κοκτέιλ.

http://www.zouparestaurant.com

Φωτεινή: Νόστιμη σπιτική κουζίνα με έμφαση στη σχάρα. Δοκιμάστε κρομδομπούκια, κολοκυθανθούς από τον κήπο τους, μπακαλιάρο στα κάρβουνα και αστακομακαρονάδα.

Πευκιάς, τηλ. 6977 607195

Σκόπελος χωρίς να δοκιμάσετε τη περίφημη στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα, αλλά και λουκουμάδες, δεν νοείται. Στην Κανέλα, με σπιτικές λιχουδιές, διακόσμηση σαν γαλλικό bistro και ωραίες μουσικές επιλογές, θα τα βρείτε όλα για ένα πλήρες πρωινό ή ένα απογευματινό γλύκισμα.

Ελ. Βενιζέλου, Χώρα, τηλ. +30 24240 23953

 

Πού να μείνετε

Skopelos Village: Μεζονέτες και σουίτες με πολύ καλό εστιατόριο, το μεσογειακής κουζίνας Αγιολί.

Adrina Resort & Spa: Πεντάστερο ξενοδοχείο σε έκταση 68 στρεμμάτων πάνω στην παραλία.

Στόλιος: Παραδοσιακός ξενώνας σε ύψωμα, με ανεξάρτητα διαμερίσματα σε ρομαντικό ύφος και θαυμάσια θέα.

Milia Apartments: Λίγο πριν από την ομώνυμη παραλία, το καλόγουστο, αμφιθεατρικά χτισμένο συγκρότημα διαμερισμάτων φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

  • www.skopelos.gov.gr
  • www.magnesia-tourism.gr