Σκιάθος: Το νησί του Παπαδιαμάντη και του… Ντάνου - Free Sunday
Σκιάθος: Το νησί του Παπαδιαμάντη και του… Ντάνου

Σκιάθος: Το νησί του Παπαδιαμάντη και του… Ντάνου

Η βασίλισσα των Β. Σποράδων αναμένεται φέτος να «βουλιάξει» - ο Γιώργος Αγγελόπουλος του «Survivor» φρόντισε γι’ αυτό. Ωστόσο η Σκιάθος αποτελεί διαχρονικό προορισμό που κοιτάει στα ίσα τις Κυκλάδες.

Το καλοκαιρινό μοτίβο των ελληνικών νησιών, παραλία - ταβέρνα - νυχτερινή ζωή, επαναλαμβάνεται, φυσικά, στη Σκιάθο. Εδώ προσθέστε και το οργιαστικό πράσινο που δεν σημειώνει απουσία ούτε όταν πατάμε θάλασσα. Το νησί είναι καταπράσινο, προσφέροντας δροσιά, ευχαρίστηση στο μάτι και εναλλακτικές περιπέτειες με 25 πεζοπορικές διαδρομές, συνολικού μήκους 197 χλμ.

Η ομορφιά της Σκιάθου μοιάζει με διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που καταγόταν από δω. Γεμάτη ζωντάνια και παρά το μεγάλο της μέγεθος, διαθέτει μόνο έναν οικισμό, την πόλη της Σκιάθου. Στον μεγάλο κεντρικό πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη χτυπά η καρδιά της πόλης με δεκάδες τουριστικά καταστήματα, μικρές ταβέρνες, καφετέριες, αλλά και το σπίτι του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Όμορφα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια με μικρές αυλές, το εμπορικό λιμάνι από τη μια και από την άλλη το παλιό λιμάνι, όπου δένουν τα καΐκια, οι ψαρόβαρκες και τα μικρά ταξιδιωτικά σκάφη, συνθέτουν την πρώτη εικόνα του νησιού. Ανάμεσα στα δυο λιμάνια, το Μπούρτζι, μια μικρή πυκνόφυτη χερσόνησος μπροστά στο λιμάνι, που το κόβει στα δύο. Είναι το ωραιότερο σημείο του νησιού για βόλτα. Από δω αναχωρούν συνεχώς για τον γύρο του νησιού μικρά σκάφη που σταματούν για βουτιές στις παραλίες, ειδικά του Βορρά, αλλά κι εκείνα που κάνουν τις ημερήσιες εκδρομές για Σκόπελο και Αλόννησο. Τα κλαμπ του νησιού βρίσκονται στην άκρη του νέου λιμανιού.

Ωστόσο είναι οι παραλίες της που κλέβουν την παράσταση, κάποιες από τις ομορφότερες της χώρας. Είναι περισσότερες από εξήντα, στην πλειονότητά τους οργανωμένες και με πυκνά δρομολόγια λεωφορείων που διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτές. Κατ’ αρχάς οι Κουκουναριές, η πριγκίπισσα του Instagram. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ολόκληρη περιοχή, στο νότιο τμήμα της Σκιάθου. Ένα μεικτό δάσος έκτασης 14,5 στρεμμάτων που περιλαμβάνει τη λίμνη Στροφυλιά, έναν σπάνιο υδροβιότοπο ο οποίος αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, και την υπέροχη αμμουδιά των Κουκουναριών (γνωστή και ως Χρυσή Άμμος). Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται η παραλία Λαλάρια, μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας και αυτή που έκανε τη Σκιάθο διάσημη. Η πελώρια πέτρα με την περίφημη τρύπα στη μέση, τα εντυπωσιακά βράχια που ξεκινούν από την κορυφή της πλαγιάς και καταλήγουν στο πίσω μέρος της ακτής, το στρόγγυλο βότσαλό της, είναι μερικά από τα ανεξήγητα της φύσης που αφθονούν στην περιοχή. Η παραλία της Αγίας Ελένης προτιμάται συνήθως από οικογένειες χάρη στην ησυχία που προσφέρει. Βρίσκεται στα δυτικά της Σκιάθου, περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικότερα από τις Κουκουναριές. Ο όρμος της Αγίας Ελένης, ο οποίος πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, προσεγγίζεται από έναν χωματόδρομο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να περπατήσετε από τη στάση του λεωφορείου για περίπου 10 λεπτά. Η παρ1αλία Αχλαδιές, από την άλλη, βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο και θεωρείται ιδανική για windsurfing λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων.

BEACH min

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Σπίτι Αλ. Παπαδιαμάντη

Το δίπατο νησιώτικο σπίτι όπου μεγάλωσε και πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έχει σήμερα μετατραπεί σε μουσείο. Βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη, στην πόλη. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου, καθώς και κάποια χειρόγραφά του.

Κάστρο

Τα απομεινάρια του πρώτου οικισμού του νησιού βρίσκονται στο βορειότερο σημείο της Σκιάθου. Σήμερα σώζονται κάποιες εκκλησίες, ένα τμήμα του τείχους με την πύλη και ερείπια από κτίσματα, ενώ γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης κάποιων σπιτιών αλλά και εκκλησιών.

Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών

Μητρόπολη του νησιού για περισσότερα από 150 χρόνια, με ιερείς όπως ο Αδαμάντιος, πατέρας του Παπαδιαμάντη, και άλλους, που καθοδηγούνταν πάντοτε από τον Γεώργιο Ρήγα, φιλόλογο και συγγραφέα του νησιού. Είναι τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη το 1846, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί ιερά κειμήλια και την εικόνα της Παναγιάς της Κουνίστρας, προστάτιδας του νησιού, που βρέθηκε το 1650.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Έργον: Το πετυχημένο στοίχημα της Έργον πάνω στην ανάδειξη ελληνικών deli προϊόντων από μικρούς παραγωγούς συνεχίζεται και στην πολύβουη οδό Παπαδιαμάντη. Από τη μια ένα μεταμοντέρνο παντοπωλείο και από την άλλη ένα μεζεδοπωλείο για όλες τις ώρες της ημέρας, που σερβίρει πιάτα με την υπογραφή του μόνιμου συνεργάτη της Έργον Δημήτρη Σκαρμούτσου, ο οποίος αξιοποιεί δημιουργικά όλα τα προϊόντα της. Δύσκολο να βρεις αρνητική κριτική στο TripAdvisor. Πρωτότυπες γεύσεις, λογικές τιμές, ευρωπαϊκό service. Τηλ.: 24270 21441, https://www.ergonfoods.com/restaurants/skiathos/

ERGON min

Carnayo Bar Restaurant: Το μοντέρνο Carnayo είναι εδώ για να σας ταξιδέψει στον μαγευτικό κόσμο της υψηλής γαστρονομίας μέσα από παραδοσιακούς δρόμους της πλούσιας ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Φέτος το εστιατόριο έφτιαξε τον δικό του λαχανόκηπο με κηπευτικά και λαχανικά, εξασφαλίζοντας βιολογικές πρώτες ύλες στην κουζίνα του. http://www.carnayo.gr/

SKIATHOS PALACE min

WATERSPORTS

Agia Εleni Watersports: Το κέντρο θαλάσσιων σπορ «Αγία Ελένη» στην ομώνυμη παραλία, που φημίζεται για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα, προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε θαλάσσια σπορ, όπως wakeboard, flyboard, θαλάσσιο σκι, jet ski, εξαθέσια μπανάνα, tubes, extreme solos κ.ά. http://www.agiaeleniwatersports.gr/gr-activities.htm

Megali Ammos Watersports: Στην ομώνυμη παραλία η σχολή θαλάσσιων σπορ που λειτουργεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Ο Θανάσης και Πέρσα είναι οι ιδιοκτήτες και σπεσιαλίστες εκπαιδευτές θαλάσσιου σκι. Προσφέρονται επίσης θαλάσσιο αλεξίπτωτο, δαχτυλίδια, wakeboarding, stand-up paddleboarding κ.ά. www.facebook.com/megaliammoswatersports/

Salto Κέντρο Θαλάσσιων Σπορ: Εδώ δούλευε ο Ντάνος. Το κέντρο προσφέρει όλα τα είδη θαλάσσιων σπορ και δραστηριοτήτων, με έμπειρους εκπαιδευτές που διδάσκουν θαλάσσιο σκι και wakeboard. Στις Κουκουναριές. www.facebook.com/koukounariesskiathos/

ΝΤΑΝΟΣ min