4 άγνωστα νησιά της Μεσογείου - Free Sunday
4 άγνωστα νησιά της Μεσογείου

4 άγνωστα νησιά της Μεσογείου

Μινόρκα, Ισπανία

Μινόρκα (ισπανικά, καταλανικά: Menorca) σημαίνει “Η Μικρότερη” εν αντιθέσει προς τη Μαγιόρκα ‘Η Μεγίστη”. Aνήκει στο συγκρότημα των Βαλεαρίδων, έχει έκταση 695,7 τ. χλμ. και πληθυσμό 94.397 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι νησί με φτωχή βλάστηση και ανύπαρκτη σχεδόν γεωργία. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν η αλιεία και πλέον είναι ένα απ' τα πιο σημαντικά τουριστικά κέντρα της Ισπανίας.

1 min

Λόγω της θέσης στο κέντρο της δυτικής λεκάνης της Μεσογείου, η Μινόρκα έχει δεχθεί τις επιδράσεις διαφορετικών πολιτισμών από τους προϊστορικούς χρόνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αρχιτεκτονική στο νησί, η οποία είναι ένα μείγμα τοπικών και αποικιακών στοιχείων.

2 min

Επίσης, η Μινόρκα είναι διάσημη για τις καλοκαιρινές παραδοσιακές γιορτές της που προσελκύουν αρκετούς τουρίστες. Η διεθνής εβδομάδα της όπερας και το διεθνές φεστιβάλ μουσικών οργάνων στο Μαόν, καθώς και το θερινό μουσικό φεστιβάλ και οι συναυλίες Capella Davidica στη Θιουταντέγια, είναι τα κύρια πολιτιστικά γεγονότα στο νησί.

Οι παραλίες εδώ είναι πανέμορφες και, παραδόξως, δεν συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Τα σμαραγδένια νερά προσελκύουν λάτρεις του θαλάσσιου σκι, του γουίντ σέρφινγκ και της ιστιοπλοΐας. Η παραλία Πλάγια ντε Μπινιγκάους είναι ιδανική για οικογένειες, ενώ η ειδυλλιακή Κάλα Μιτιάνα συνιστάται στα ερωτευμένα ζευγάρια. Επισκεφθείτε την πόλη Αλάιορ για να δοκιμάσετε τα ντόπια τυριά ή το γραφικό ψαροχώρι Φορνέλς για να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο.

3 min

Το Μαο ή Mahon είναι η πρωτεύουσα του τουριστικού προσώπου της Μινόρκα, με αξιοσημείωτα μπαρ, εστιατόρια και ένα υπέροχο λιμάνι, που είναι και σημαντικό αξιοθέατο για τους τουρίστες. Η πόλη είναι χτισμένη στην κορυφή εντυπωσιακών βράχων στην νότια ακτή του λιμανιού, με πανέμορφα σπίτια σε γεωργιανό στιλ του 18ου αιώνα. Το λιμάνι στο Μάο, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φυσικό λιμένα βαθέων υδάτων στον κόσμο – αμέσως μετά το Περλ Χάρμπορ. 

4 min

Η Ciutadella ή Ciudadela είναι η παλιότερη πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της πρώην βρετανικής κατοχής. Είναι εξαιρετικά όμορφη πολιτεία, με αυτοκρατορικό και νοσταλγικό χρώμα. Το Alaior είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, στον οποίο ακόμα κατασκευάζονται υποδήματα με τεχνικές του μεσαίωνα, χειροποίητα, ενώ τα τυροκομικά του προϊόντα θεωρούνται από τα πιο εκλεκτά της Ευρώπης. Το Es Mercadal, ακριβώς στο κέντρο του νησιού, το Fornells, ένα μικρό ψαροχώρι στη βόρεια ακτή με εξαιρετικά εστιατόρια θαλασσινών στην άκρη ενός μεγάλου γραφικού κόλπου, το Es Migjorn Gran, το Sant Lluis και πολλά ακόμα ωριά αποτελούν εκπληκτικούς οικιστικούς παραδείσους. 

Η Μινόρκα ανακηρύχτηκε το 1993 από την UNESCO ως νήσος ιδιαίτερης βιόσφαιρας. Επιπλέον, η τοπική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εργάζεται για την επίτευξη του χαρακτηρισμού της Μινόρκα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για όλα τα προϊστορικά μνημεία. Πραγματικά το αξίζει, έχει ολόκληρα χωριά από την εποχή του Χαλκού, ενώ και τα μεγαλιθικά της μνημεία είναι εκπληκτικά.

Τα μνημεία της Μινόρκα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί στις σημασίες τους. Στην περιοχή Talatì de Dalt υπάρχουν σημαντικά λίθινα μνημεία σε σχήμα Ταυ, τα οποία υποθέτουν οι ερευνητές ότι είναι ιερά κάποιας θρησκείας, αλλά δεν ξέρουν στην πραγματικότητα τι σκοπό εξυπηρετούσαν. Τα Talayots είναι πέτρινοι πύργοι που οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ήταν κάποτε και παρατηρητήρια, καθόλου απίθανο. Η Μινόρκα είναι μακράν η πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη από την άποψη των προϊστορικών οικισμών, μεταξύ 2000 και 1000 πΧ. 

5 min

Χβαρ, Κροατία

Το Χβαρ νησί της Αδριατικής θάλασσας, απέχει μόλις 15 λεπτά από το Σπλιτ. Η φυσική οµορφιά, τα µνηµεία, ο πολιτισµός, η λογοτεχνία, ο ήλιος που λάµπει εδώ συνεχώς, είναι µερικά µόνο από τα στοιχεία που ανακηρύσσουν το διάσηµο Hvar ως ένα από τα οµορφότερα νησιά της Κροατίας αλλά και όλου του κόσµου. Γοήτευσε πολλά χρόνια πριν τους… σκαφάτους, αλλά τώρα έχει κερδίσει τους πάντες, χάρη στους δαντελωτούς κόλπους του, το καταπράσινο «σκηνικό» του, το ήπιο-δροσερό κλίµα αλλά και τη… µεσαιωνική ατµόσφαιρα στα σοκάκια του κύριου οικισµού του. 

1 min

Τα τελευταία χρόνια ένα «κύµα» ξενοδοχειακού οργασµού ήρθε να δελεάσει ζευγάρια αλλά και οικογένειες που έψαχναν το «κάτι παραπάνω» από τις εξερευνήσεις τους στην Αδριατική Θάλασσα, ενώ η διασκέδαση στο Hvar ανεβαίνει συνεχώς µε clubs που έχουν ήδη γράψει ιστορία… Οι βενετσιάνικες και κεντροευρωπαϊκές επιρροές είναι πολύ εµφανείς, δίπλα στο κοσµοπολίτικο στυλ της δαλµατικής ριβιέρας αλλά και τη µεσογειακή απλότητα και φωτεινότητα! 

2 min

Το νησί χαρακτηρίζεται από τις πλούσιες σε βλάστηση πλαγιές του, που είναι κατάµεστες από ελαιόδεντρα, αµπέλια, πολύχρωµες εκτάσεις µε λεβάντα, πευκοδάση και οπωρώνες. Η Πλατεία του Αγίου Στεφάνου είναι ο κύριος άξονας αναφοράς για εστιατόρια και µαγαζιά, ενώ το λιµάνι είναι πάντα γεµάτο µε γιοτ και ιστιοφόρα. Όλες οι παραλίες του Hvar είναι στρωµένες µε βότσαλα και µπορεί να µην είναι οι πιο βολικές για περπάτηµα, όµως το νερό είναι τόσο τιρκουάζ και ήρεµο, ενώ οι όρµοι καλύπτονται από την παχιά σκιά των πεύκων. Ο όρµος Dubovica είναι εξαιρετικά δηµοφιλής, µια και βρίσκεται σε απόσταση 10΄ από τον κεντρικό δρόµο µε τα πόδια.

3 min

Προσίντα, Ιταλία

Το νησί του Il Postino και του Ταλαντούχου κυρίου Ρίπλεϊ. Μακριά από τη θορυβώδη κοσμικότητα του Κάπρι και της Ίσκια, η Procida συστήνεται με την απλότητα ενός χωριού ψαράδων. Περπατάμε ανάμεσα στα εσπεριδοειδή, στην Chiaiolella ή στη Marina della Corricella, εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, με σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά στο λόφο, που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. 

1 min

Καμάρες, σκάλες, ανθισμένα μπαλκόνια, πεζούλες με κήπους, παλάτια ευγενών του 1700 και το αβαείο του Αγίου Μιχαήλ, στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Συγκλονιστική και η βόλτα μέχρι τις παραλίες, διασχίζοντας στενά μονοπάτια που σε φέρνουν σε μέρη μυστικά όπως το Παλιό Πηγάδι ή ο κόλπος των Ερωτευμένων.

2 min

Γκόζο, Μάλτα

 

Το Γκόζο είναι το δεύτερο σε μέγεθος και σε πληθυσμό νησί του συμπλέγματος των νησιών της Μάλτας. Στα μαλτέζικα, το νησί αποκαλείται Għawdex (προφέρεται áw-desh). Έχει έκταση 67 τ.χλμ. και 31.053 κατοίκους, από τους οποίους 6.414 διαμένουν στην πρωτεύουσα Βικτώρια.

1 min

Το νησάκι αγαπούν ιδιαίτερα οι ερωτευμένοι και οι νεόνυμφοι, καθώς διαθέτει γραφικές παραλίες και γραφικά ψαροχώρια. Όλες οι βάρκες των ντόπιων ψαράδων έχουν μπροστά τα μάτια του θεού Οσίρι για να τους προστατεύει από τα κακά πνεύματα της θάλασσας.

2 min

Ένα ξεχωριστό παζάρι με υφαντά και δαντέλες περιμένει πάντοτε τους επισκέπτες στην μικρή πρωτεύουσα του νησιού Βικτόρια. Η μετάβαση στο Γκόζο γίνεται είτε με το φέρυ μέσω του μικρού νησιού Κομίνο, είτε με ελικόπτερο.

3 min

Τον Μάρτιο ο σχηματισμός, γνωστός ως Azure Window (Γαλάζιο Παράθυρο) καθώς δημιουργούσε μια αψίδα πάνω από τα γαλάζια νερά που είναι αγαπημένος προορισμός για τους δύτες, κατέρρευσε καθώς η Μάλτα επλήγη από σφοδρή θαλασσοταραχή και θυελλώδεις ανέμους.

4 min