Αντίπαρος: Η ατίθαση πριγκίπισσα - Free Sunday
Αντίπαρος: Η ατίθαση πριγκίπισσα

Αντίπαρος: Η ατίθαση πριγκίπισσα

Για δεκαετίες δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια ημερήσια εκδρομή για τους επισκέπτες της Πάρου. Κάτι σαν το Αγκίστρι απέναντι από την Αίγινα. Πλέον όμως η Αντίπαρος είναι ένας αυτόνομος προορισμός που, αν και δεν έχει τις δαντελένιες παραλίες της γειτόνισσας Πάρου, διαθέτει χάρες και ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια Έλληνες και ξένοι (ανάμεσά τους ο Τομ Χανκς) έχουν χτίσει εδώ τις βίλες τους ή τριγυρίζουν εδώ με τα ιστιοπλοϊκά τους. Κοντά τους hipsters, άνθρωποι των media και του καλλιτεχνικού κόσμου. Καθώς η Αντίπαρος είναι μικρή, «επιτρέπει» στους επισκέπτες της να γίνουν όλοι μια παρέα. Και είναι αυτή η «οικογενειακή» ατμόσφαιρα που κάνει πολλούς να επιμένουν να έρχονται κάθε χρόνο στην Αντίπαρο. Ο συγγραφέας Γιώργος Κ. Ψάλτης είχε χωρίσει αυτή την ετερόκλητη παρέα στις τρεις «φυλές» της Αντιπάρου: τους φιλήσυχους, τους campers και τους «Αντιπαρουά» κοσμοπολίτες.

Το Σπήλαιο

Μαγευτικό και επιβλητικό, το Σπήλαιο της Αντιπάρου είναι γνωστό από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της λίθινης εποχής και οι επιγραφές στο εσωτερικό του. Βρίσκεται στον λόφο του Αϊ-Γιάννη, σε ύψος 177 μ. από τη θάλασσα. Κατεβαίνοντας τα 411 σκαλιά του θα νιώσετε δέος αντικρίζοντας τα γλυπτά της φύσης: σταλακτίτες που μοιάζουν με καταρράκτες, σταλαγμίτες που θυμίζουν αγάλματα και σταλαγμιτικά συμπλέγματα που θυμίζουν μορφές.

Το Δεσποτικό

Νοτιοδυτικά της Αντιπάρου βρίσκεται το μικρό ακατοίκητο νησάκι Δεσποτικό. Βραχώδες, με παρθένες μικρές και μεγάλες παραλίες, στο επίκεντρό του έχει το αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα και της Άρτεμης.

despotiko min

Παραλίες

Μπορεί οι παραλίες να μην είναι το δυνατό σημείο της Αντίπαρου, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στις Κυκλάδες. Οι πιο όμορφες και δημοφιλείς παραλίες είναι οι Ψαραλυκές, το Σιφνέικο, ο Άγιος Σπυρίδωνας, η παραλία της Καλαργυρούς, η παραλία του Κάμπινγκ, ο Θεολόγος, τα Γλυφά, το Απάντημα, ο Σωρός, ο Σώστης, τα Μοναστήρια, ο Κάμπος, τα Λειβάδια. Εύκολη είναι η πρόσβαση στις παραλίες της Σίφνου, της Μήλου και της Κιμώλου. Οι πιο συχνοί προορισμοί για μπάνιο είναι τα Νησάκια και η Πολύαιγος, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, όπου, αν είσαι τυχερός, βλέπεις και φώκιες.

Το Κάστρο

Στην πραγματικότητα κάστρο δεν υπάρχει παρά μόνο απομεινάρια του πύργου που έχτισε ο άρχοντας Λορεντάνο, του οποίου τα ενετικά οικόσημα υπάρχουν ακόμη. Γύρω του, λοιπόν, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός που κλείνει στην αγκαλιά του μία από τις ωραιότερες γειτονιές και μερικές από τις ωραιότερες εκκλησίες, όπως η μητρόπολη του Αγίου Νικολάου (1783), ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Αντώνιος και ο Χριστός. Ο δυτικός δρόμος από την πλατεία οδηγεί στον όρμο του Σιφνέικου Γιαλού, όπου το βλέμμα φτάνει ως τη Σίφνο και το ηλιοβασίλεμα κοκκινίζει τον ορίζοντα.

Ο γύρος του νησιού

Με σκάφος, με εκδρομικό καΐκι ή με sea kayak, ο περίπλους του νησιού και των κοντινών βραχονησίδων με τη συνεχή εναλλαγή τοπίων θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τη φύση. Η ματιά σας θα χαϊδέψει καθηλωτικά τοπία, βράχους που εναλλάσσονται με αμμουδιές, όρμους και κόλπους προσεγγίσιμους από τη θάλασσα και εξωτικές παραλίες, όπως είναι ο Επιτάφιος με τα βράχια τα σμιλεμένα από τον αέρα και το Αιγαίο, τα τιρκουάζ νερά και τις θαλασσοσπηλιές.

Κάμπινγκ

To χίπικο βανάκι που γράφει «Κάμπινγκ Αντίπαρος» τριγυρνάει στο νησί μεταφέροντας κόσμο στο μοναδικό κάμπινγκ-θεσμό παγκοσμίως. Λειτουργεί από το 1978, απέχει 700 μέτρα από το λιμάνι και μαζεύει ροκάδες, ρεϊβάδες, ρασταφάρι, οικογενειάρχες Κεντρο-βορειοευρωπαίους και Έλληνες, εναλλακτικούς, μοναχικούς που τα επόμενα χρόνια θα έρθουν κι αυτοί με τις οικογένειές τους.

camp min

Μαργαρίτα Café

Σήμα κατατεθέν του νησιού, είναι το πρώτο μέρος που μαθαίνει κανείς πατώντας το πόδι του στην Αντίπαρο. Ακολούθως αποδεικνύεται επίσης το μέρος όπου όλοι δίνουν ραντεβού, επειδή αφενός αποκλείεται να χαθείς –βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής του κεντρικού δρόμου του χωριού–, αφετέρου είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Κτήμα Αγριλιά

Ένα κτήμα-πρότυπο που βρίσκεται στον Κάμπο και ανήκει στην οικογένεια Λαμπαδάριου, η οποία επισκέφτηκε την Αντίπαρο πολλά χρόνια πριν, την αγάπησε και αποφάσισε να μεταμορφώσει το κτίσμα ενός τυροκομείου και ενός περιστερώνα σε σπίτι. Το υπόλοιπο κτήμα καλύπτεται από 3.000 ελιές που βγάζουν δέκα τόνους από το ομώνυμο λάδι, το οποίο διοχετεύεται στην αγορά βιολογικών προϊόντων και στο εξωτερικό. Αναζητήστε την εξαιρετική ξινομυζήθρα του.

anti min

Cine Oliaros

Σταθερά κάθε χρόνο επιμένει σε παλιές ταινίες και λιγότερο παλιές. Κάθε Ιούλιο φιλοξενεί το φεστιβάλ Αntiparos Cinema Days.

Αίθουσα τέχνης «αντί»

Η αίθουσα τέχνης «αντί» βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτίριο στο Κάστρο. Κάθε χρόνο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικής, φωτογραφίας και γλυπτικής καταξιωμένων και νέων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Κάθε Ιούλιο διοργανώνει το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου, ένα διεθνές φεστιβάλ κλασικής και σύγχρονης φωτογραφίας.

an min

Shopping

Από τα «μικρά» νησιά κανένα άλλο πέρα από την Αντίπαρο δεν συγκεντρώνει σε έναν μόνο δρόμο τόσο πολλά καλόγουστα καταστήματα. Αγαπάμε τη Zali της Ελένης Παυλάκη, με κομμάτια τόσο από Έλληνες σχεδιαστές όσο και από διεθνή brands. Από την άλλη, στο Odd Works της Ναυσικάς Βερούτη διάφορα κομμάτια μπορούν να κάνουν κάθε γωνιά του σπιτιού σας πιο ευχάριστη.

 

?? Αη Γιώργης via ?@maneki66 #andiparosisland #andiparos #island #antiparos #greece #greecestagram #ilovegreece #ellada #travelphotography #travelgreece #igsummer #iggreece #ig_greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antiparos Island (@antiparos.gr) στις

 

Κάστρο Αντιπάρου ? via Lia @liapavlo #walking #geomerty #antiparos #andiparosisland #andiparos #island #greecestagram #tradition #greece??

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antiparos Island (@antiparos.gr) στις

 

Via ? @josepha_rodriguez_styling our livingroom ?? #Αντίπαρος #greekparadise #antiparos #Ελλάδα ?? #travelersnotebook

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antiparos Island (@antiparos.gr) στις

 

Blue paradise... #antiparos via ? @philip_timpas #faneromenibeach #blue #yachtlife #boatlife #yacht #vacationmode #holiday #greece #summer2017

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antiparos Island (@antiparos.gr) στις

 

Αντίπαρος 2017 via ?@ele_stacy #antiparos #island #summer #greecestagram #greecelife #igtravel #iggreece #cycladesislands #grece #grecia #repost

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antiparos Island (@antiparos.gr) στις

 

Antiparos View ? via @jacobmmcorry #iggreece #igtravel #igsummer #greecestagram #antiparos #yacht #sailing

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antiparos Island (@antiparos.gr) στις

 

Καλημέρα απο Αντίπαρο via ? @nikoletou #Αντίπαρος #travelgram #cycladesislands #antiparos #yellow #greece #greecestagram #grèce #grecia

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antiparos Island (@antiparos.gr) στις

 

Summer mood via ? @manueshoop Restaurant vue magnifique... #antiparos #restaurant #vuemer #magnifique #blue #dream #terasse #dejeuner #breackfast #fish #seafood #sun #sea #beautiful #island #grece ????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antiparos Island (@antiparos.gr) στις