Κως: Μια ζωή δεν φτάνει - Free Sunday
Κως: Μια ζωή δεν φτάνει

Κως: Μια ζωή δεν φτάνει

Σε αυτό το νησί των Δωδεκανήσων με τους ψηλόλιγνους φοίνικες, τα παραδοσιακά ελληνικά και τούρκικα χωριά, τα εκλεκτά τοπικά εδέσματα και την ξέφρενη νυχτερινή ζωή το μόνο σίγουρο είναι πως οι μέρες σας θα είναι πλήρεις και οι νύχτες σας αξημέρωτες. Στην Κω ιστορικά αξιοθέατα από διαφορετικές περιόδους και εποχές –αρχαιοελληνικά, ενετικά και οθωμανικά– συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα ταξίδι στον χρόνο που καταλήγει στο σήμερα.

Mερόπη, Νυμφαία, Καρύς, Κως, όποιο από τα ονόματα που της αποδίδονται και να διαλέξετε, η αίσθηση δεν αλλάζει. Η Κως ήταν από τα πρώτα νησιά που αναπτύχθηκαν τουριστικά στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’80, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κοσμοπολίτισσα και πρωτοπόρο Ρόδο. Στην αρχή η ανάπτυξη –οικιστική και εμπορική– έγινε άναρχα, με τα «rooms to let» να αντιστοιχούν σε δωμάτια ακόμη και μέσα στα σπίτια των Κώων, όμως γρήγορα κατάλαβαν πως δεν πρόκειται για μια παροδική μόδα αλλά για την κινητήρια οικονομική δύναμη του νησιού. Έτσι, σχετικά γρήγορα, υπερσύγχρονα ξενοδοχεία έδωσαν τη θέση τους στις άχαρες πανσιόν, αναδείχθηκε η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, δόθηκε έμφαση στη γεωργία και στη γαστριμαργική παράδοση (μη φύγετε χωρίς να δοκιμάστε κρασοτύρι, το λεγόμενο «τυρί της Πόσας», γλυκό ντοματάκι και κανελάδα) και η Κως έγινε ορμητήριο για κοντινές εκδρομές, από τη μικρούλα Ψέριμο μέχρι την κοσμική Αλικαρνασσό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Τα σημαντικότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα

Το Ασκληπιείο του Ιπποκράτη είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Αποτελούνταν από θεραπευτήρια, ναούς, θέρμες, ξενώνες, ιατρική σχολή κ.λπ. Στη διάρκεια του 3ου και του 2ου αι. π.Χ. το Ασκληπιείο της Κω ήταν το τρίτο σπουδαιότερο του αρχαίου κόσμου. Ήταν η περίοδος κατά την οποία τη διεύθυνσή του είχε αναλάβει ο Ιπποκράτης.

Η Αρχαία Αγορά είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα στην Ελλάδα.

9 min

Το Κάστρο της Νερατζιάς αποτελεί το πιο σημαντικό σκέλος της οχύρωσης που κατασκεύασαν οι Ιωαννίτες Ιππότες στα τέλη του 14ου αιώνα. Μαζί με το Κάστρο του Αγίου Πέτρου στην απέναντι ακτή της Αρχαίας Αλικαρνασσού (Μποντρούμ) έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα προς τους Αγίους Τόπους κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Για το χτίσιμο του κάστρου έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά αρχιτεκτονικά μέλη από την αρχαία πόλη της Κω και το Ασκληπιείο, τα οποία είναι ορατά μέχρι και σήμερα εντοιχισμένα σε διάφορα σημεία του κάστρου. H πανέμορφη ενετική γέφυρα του Κάστρου της Νερατζιάς –από τις πιο καλοδιατηρημένες στη χώρα– συνδέει την πλατεία του Πλατάνου με την είσοδο του κάστρου. Στον φαρδύ δρόμο με τους φοίνικες που το περιβάλλει έκανε ποδηλατάδα τραγουδώντας η Τζένη Καρέζη στο «Ποια είναι η Μαργαρίτα».

8 min

Το Ρωμαϊκό Ωδείο κατασκευάστηκε τον 2ο αι. μ.Χ. και βρέθηκε από τον Ιταλό αρχαιολόγο Laurenzi σε ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε το 1929, μαζί με 18 μαρμάρινα αγάλματα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι αυτό του Ιπποκράτη που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω. Σήμερα στο ωδείο φιλοξενούνται ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα και μια έκθεση φωτογραφίας του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών. Ενημερωθείτε για την πολιτιστική ατζέντα στο https://www.kosisland.gr.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, στην πόλη. Στον προθάλαμο θα σας υποδεχτεί το υπερφυσικό κεφάλι της θεάς Ήρας. Στις αίθουσες και στο αίθριό του εκτίθενται υπέροχα γλυπτά και ψηφιδωτά.

6 min

Casa Romana: Το 1933 ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την Κω. Οι Ιταλοί, που τότε κατείχαν το νησί, προχώρησαν σε πολεοδομικό ανασχεδιασμό και πραγματοποίησαν εκτενείς ανασκαφές, καθώς γνώριζαν πως κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια κρύβονταν αρχαία μνημεία. Ταυτόχρονα προχώρησαν στην πλήρη αναστήλωση της Casa Romana, μιας ρωμαϊκής έπαυλης πομπηιανού τύπου του τέλους του 2ου - αρχών του 3ου αι. μ.Χ., χτισμένης στα ερείπια μιας ελληνιστικής οικίας με θαυμάσιο αποχετευτικό σύστημα. Αποτελείται από 36 δωμάτια και 3 υπαίθριους χώρους, τα αίθρια ή άτρια (από το λατινικό «atrium»). Η εξωτερική εικόνα του κτιρίου δεν προδιαθέτει τον επισκέπτη για το εξαιρετικό θέαμα που θα συναντήσει.

5 min

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο του 5ου-6ου αιώνα που σήμερα χρησιμοποιείται ως κοιμητηριακός ναός της πόλης της Κω.

Eκδρομές

Παλαιό Πυλί: Τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού Πυλί, σε υψόμετρο 300 μέτρων, βρίσκονται ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού Παλαιό Πυλί, γνωστού και ως ο Μυστράς των Δωδεκανήσων. Ο οικισμός-καστροπολιτεία, χτισμένος σε φυσική οχυρή θέση και προστατευμένος από ισχυρό κάστρο-ακρόπολη στην κορυφή απόκρημνου υψώματος, χρονολογείται τουλάχιστον από τον 11ο αι. μ.Χ. Ο μεσαιωνικός οικισμός εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του μεταξύ των ετών 1810 και 1830 μετά από επιδημία.

7 min

Ιαματικές πηγές: Μόνο η Κως απ’ όλα τα Δωδεκάνησα διαθέτει τριών ειδών ιαματικές μεταλλικές πηγές: θερμές, υπόθερμες και ψυχρές. Υπάρχουν στον Άγιο Φωκά, στις Πίσω Θέρμες, στον Κοκκινόνερο και στους Βολκάνους.

4 min

Ζιά: Είναι ένα μικρό χωριό στο όρος Δίκαιος. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο από το οποίο μπορεί κανείς να δει σχεδόν ολόκληρη τη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Το ηλιοβασίλεμά της είναι φημισμένο και εκατοντάδες τουρίστες ανεβαίνουν στο χωριό για να το θαυμάσουν, δειπνώντας στις ταράτσες των εστιατορίων. Υπάρχουν μοναδικά ταβερνάκια, με ντόπιες συνταγές και κρασί που ικανοποιούν ακόμα και τον πιο ευαίσθητο ουρανίσκο.

INFO

Η Κως στο κινητό σας, ένας app ταξιδιωτικός οδηγός του νησιού στο http://www.kos.gr/el/SitePages/mobile.aspx.