Πρέσπες: κιβωτός ζωής και πολιτισμού - Free Sunday
Πρέσπες: κιβωτός ζωής και πολιτισμού

Πρέσπες: κιβωτός ζωής και πολιτισμού

 

Δύο λίμνες σε μεγάλο υψόμετρο, τρία κράτη που συναντώνται στο νερό. Διαχρονικό ταξιδιωτικός προορισμός για τους φυσιολάτρες στα γεωφυσικά όρια του Νομού Φλώρινας, υπό το βλέμμα των γύρω ορεινών όγκων, ο κόσμος της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας ασκούν μαγνητική γοητεία. Από πολύ νωρίς, αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα των Πρεσπών ως ενδιαίτημα σημαντικών ειδών οργανισμών, κυρίως πουλιών.

 

Σήμερα του Αγίου Αχιλλείου, και το νησάκι μας γιορτάζει!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ prespes_greece στις

 

Αυτό που ξεχωρίζει τις Πρέσπες από τους υπόλοιπους εθνικούς δρυμούς είναι η μεγάλη ποικιλομορφία σε φυσικές διαπλάσεις και τύπους ενδιαιτημάτων. Η περιοχή έχει πολύ πλούσια πανίδα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ποικιλότητας βιοτόπων και της τοπογραφίας. Οι λίμνες είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή των παρυδάτιων πτηνών. Συνολικά, πάνω από 200 είδη έχουν παρατηρηθεί στις λίμνες και τα γύρω δάση. Ιδιαίτερα αξιόλογες είναι οι αποικίες του Pelecanus crispus (αργυροπελεκάνος) και του Pelecanus onocrotalus (ροδοπελεκάνος).

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @prespes_greece στις

Η ιχθυοπανίδα των λιμνών είναι σημαντική εξαιτίας του μεγάλου βαθμού ενδημισμού. Στο επίπεδο του υποείδους το 80% των ψαριών είναι ενδημικά. Τέλος, η περιοχή είναι πλούσια σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Εφοδιαστείτε με το δικό σας κατάλληλο εξοπλισμό για παρατήρηση ή επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο όπου μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πουλιά και θα σας δανείσουν το τηλεσκόπιό τους για να τα παρατηρήσετε. Μην παραλείψετε να διασχίστε τη πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, προκειμένου να θαυμάσετε τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται από το 10ο αιώνα μ.Χ.

 

#kastoria #lake #prespes #argiropelekanoi #frozen #cold❄#winter #january

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη zoi (@zgaiti) στις

Πληροφορίες: www.fdedp.gr/

 

Καλημέρα απο την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ prespes_greece στις

Επισκεφτείτε
-Τα τρία Κέντρα Ενημέρωσης -τα οποία στεγάζονται σε παραδοσιακά κτίρια που αναπαλαιώθηκαν και ανακατασκευάστηκαν- λειτουργούν σε καθημερινή βάση λειτουργούν παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για πεζοπορία και ξεναγήσεις, παρατήρηση πουλιών, τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή.
Γευτείτε
Πεντανόστιμο γριβάδι, ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης, φασόλια γίγαντες, συνοδεία ντόπιου τσίπουρου, στους παραδοσιακούς οικισμούς των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού.
- τσιρόνι, το χαρακτηριστικό είδος μικρού ψαριού που οι κάτοικοι ψαρεύουν με κέδρα. Το μέγεθος του δεν ξεπερνά τα 15-20 εκ και παλαιότερα είχε ιδιαίτερη εμπορική αξία για την περιοχή ενώ λειτουργούσε και συσκευαστήριο στην Πρέσπα που έκανε εξαγωγές τσιρονιού σε κονσέρβες, κυρίως στη Γαλλία.

 

 

Fog creme #fog #prespes #lake #waterscape #instagreece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyriakos Georgitsopoulos (@kyri.geo) στις

 

Η Πρέσπα καλυμμένη από ένα σύννεφο ομίχλης... #ontheroad #prespes #nature #naturelover #cloudy #fog #trees #mountains

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vasilis Ntitouras (@vasilis_ntr) στις

 

#agiosachilios #prespes #withyou #everything #is #different

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giorgos Mandravelis (@mandras1985) στις

 

#greeceisbeautifull#makedonia#prespes#lakes

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chrismo (@morali_christina) στις