Ταξίδι: Αρίστη - Free Sunday
Ταξίδι: Αρίστη

Ταξίδι: Αρίστη

Η Αρίστη ή αλλιώς Αρτσίστα είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό, πολύ καλά κρυμμένο στο σύμπλεγμα των Ζαγοροχωρίων, μια ανάσα από το φημισμένο Πάπιγκο και το φαράγγι του Βίκου. Αν και λιγότερο γνωστό, η Αρίστη είναι από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα χωριά του Ζαγορίου. Η είσοδος στο χωριό ξαφνιάζει τον επισκέπτη με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια. Στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά καφενεία και τον γοητευτικό πλάτανο «πρωταγωνιστεί» η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται από το 1718. Μια επιβλητική εκκλησία, με πολύ ψηλό καμπαναριό, το εσωτερικό της οποίας κοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες Καπεσοβιτών αγιογράφων. Δεν θα πρέπει να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τις φημισμένες ζαγορίσιες πίτες, όπως η αλευρόπιτα, η χορτόπιτα, η γαλατόπιτα, η τραχανόπιτα και η κολοκυθόπιτα, καθώς και το ντόπιο τσίπουρο.

ARISTI22

Στα υπόψη

• Η Αρίστη προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εναλλακτικό τουρισμό. Πεζοπορία: Μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από την Αρίστη και καταλήγει, σχεδόν 3,5 ώρες μετά, στη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Ανεβείτε στην Τύμφη, ακολουθήστε τη διαδρομή Βίκος - Μικρό Πάπιγκο ή διασχίστε το φαράγγι του Βίκου. Rafting: Το φαράγγι στον Βοϊδομάτη με βάρκα rafting είναι προορισμός από μόνο του. Η κατάβαση διαρκεί 1,5 ώρα.

• Εκδρομές: Ξεκινώντας από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε τον Άγιο Μηνά, τον Βίκο, το Μεσοβούνι, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, το Μονοδένδρι. Η βόλτα στον Βοϊδομάτη επιβάλλεται. Πηγάζει από το φαράγγι του Βίκου και συναντάει τον Αώο ποταμό στον κάμπο της Κόνιτσας. Θεωρείται ένας από τους πιο καθαρούς αλλά και κρύους ποταμούς στην Ευρώπη. Τα μονοπάτια στις όχθες του ποταμού περνάνε μέσα από τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Εκεί που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου, στο χωριό Κλειδωνιά, βρίσκεται το γεφύρι του Βοϊδομάτη, που χτίστηκε το 1853 και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Στην όχθη του ποταμού Βοϊδομάτη, στην άκρη του βράχου μιας σπηλιάς, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας. Σύμφωνα με τις επιγραφές, χτίστηκε το 1665 και αγιογραφήθηκε το 1673 από τον μοναχό Παρθένιο. Η μονή γνώρισε μεγάλη ακμή στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα, μέχρι που το 1797 καταστράφηκε. Σήμερα, μετά από εργασίες, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο.

• Πού να μείνετε: Στο Αρχοντικό της Αρίστης (τηλ. 26530 42210), στο Οικίες Αρτσίστας (τηλ. 26530 41908). Για φαγητό στην πλατεία, στο Εν Αρίστη, με σπιτικά εδέσματα.

ARISTI1