Η ισλαμική τρομοκρατία απειλή για τον ελληνικό τουρισμό - Free Sunday
Η ισλαμική τρομοκρατία απειλή για τον ελληνικό τουρισμό

Η ισλαμική τρομοκρατία απειλή για τον ελληνικό τουρισμό

Η ισλαμική τρομοκρατία έχει μετατραπεί σε αστάθμητο παράγοντα για τη διαμόρφωση της διεθνούς τουριστικής κίνησης. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα των ισλαμιστών στην Αίγυπτο, σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και την Τουρκία ενίσχυσαν, σε πρώτη φάση, τα τουριστικά ρεύματα σε ανταγωνιστικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στην Τουρκία βέβαια υπήρξαν και άλλοι παράγοντες, όπως η αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος, η ισοπεδωτική αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν και το κουρδικό ζήτημα, οι οποίοι περιόρισαν την τουριστική κίνηση προς αυτήν. Το 2016 μεγάλοι κερδισμένοι από τις τουριστικές απώλειες που είχαν χώρες που επλήγησαν από την ισλαμική τρομοκρατία ήταν η Ισπανία, η Κύπρος, η Κροατία και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα πήγε καλά το 2016 σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών, υπήρξε όμως μία μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό της τάξης του 5%, η οποία μπορεί να αποδοθεί στην καλύτερη οργάνωση της φοροδιαφυγής στον κλάδο και στη μείωση των δαπανών ανά τουρίστα εφόσον αυτοί που πήγαιναν στην Αίγυπτο, στην Τουρκία και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς σχετικά χαμηλού κόστους και προτίμησαν το 2016 τη χώρα μας δεν έχουν μεγάλη εισοδηματική άνεση.

Το 2017 η Ελλάδα συνεχίζει να αξιοποιεί την υποβάθμιση λόγω ισλαμικής τρομοκρατίας τουριστικών προορισμών όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος και όπως όλα δείχνουν θα συνδυάσει το νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών με ρεκόρ στα έσοδα.

Την κατάσταση περιπλέκει το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη γιατί δείχνει ότι και οι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, οι οποίοι επωφελήθηκαν των προβλημάτων που προκάλεσε η ισλαμική τρομοκρατία σε άλλες χώρες, δεν είναι στο απυρόβλητο.

Οι πιθανότητες για ισλαμικό τρομοκρατικό χτύπημα ανάλογο με εκείνο της Βαρκελώνης στην Ελλάδα είναι περιορισμένες για ιστορικούς, πολιτικούς και άλλους λόγους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αρνητική εξέλιξη που θα δημιουργήσει προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό.

Προς το παρόν διαμορφώνονται δύο αντίθετες τάσεις. Από την μία έχουμε την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. συνολικά να μπαίνουν σε φάση σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης, εξέλιξη που βοηθάει την ανάπτυξη των τουριστικών ρευμάτων προς Ισπανία, Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από την άλλη έχουμε την αρνητική ψυχολογία που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη, το οποίο αποτελεί συνέχεια ενός κύκλου χτυπημάτων σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι στη Νίκαια της Γαλλίας, η οποία στέκεται εμπόδιο στην παραπέρα ανάπτυξη των τουριστικών ρευμάτων.

Η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα δεν προβλέπεται να επηρεαστεί αρνητικά το 2017 εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βαρκελώνη αλλά η ισλαμική τρομοκρατία μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον ελληνικό τουρισμό το 2018 εάν συνεχιστούν τα εντυπωσιακά «τυφλά» χτυπήματα στα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα.