Πιο βαθιά στο μνημόνιο με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Free Sunday
Πιο βαθιά στο μνημόνιο με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πιο βαθιά στο μνημόνιο με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την υπογραφή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, του λεγόμενου μνημονίου Τσίπρα ή μνημονίου της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε δυναμική εξουσίας υποσχόμενος τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και του μνημονίου για να εγκλωβίσει στη συνέχεια την Ελλάδα σε ένα σκληρότερο μνημόνιο που έχει επίσημη διάρκεια μέχρι τον Αύγουστο του 2018 αλλά θα συνεχιστεί με την εφαρμογή δύσκολων μνημονιακών μέτρων το 2019 και το 2020. Υποτίθεται ότι το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο θα ήταν εμπροσθοβαρές, δηλαδή θα είχαμε την εφαρμογή των πιο δύσκολων μέτρων στο ξεκίνημά του για να ανασάνουν στη συνέχεια η οικονομία και η κοινωνία.

Τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστέρησε σκόπιμα την εφαρμογή του, με αποτέλεσμα τα πιο δύσκολα μέτρα να είναι ακόμα μπροστά μας. Πρώτον, ξεκινάει η αυστηρή διαχείριση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, που είναι εξαιρετικά πιθανόν να οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαν σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τώρα οργάνωσε, στην Τράπεζα Αττικής, στην οποία η κυβέρνηση έχει σημαντική επιρροή, την πώληση κόκκινων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε funds του εξωτερικού έναντι… 70 εκατ. ευρώ. Κανένας δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς μεθόδους θα εφαρμόσουν τα κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού για να βγάλουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη συμφωνία με την Τράπεζα Αττικής για τα κόκκινα δάνεια.

Παρά τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τις οποίες έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα, οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019, ενώ οι φορολογούμενοι, οι οποίοι μένουν ολοένα πιο πίσω στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους έναντι της Εφορίας, ιδιαίτερα οι συνεπείς, θα πληρώσουν ακριβά την προγραμματισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ετήσιο εισόδημα.

Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετέτρεψε το 2015 και το 2016 σε χαμένη οικονομική διετία, η Ελλάδα θα είχε αφήσει οριστικά πίσω της το μνημόνιο από το 2015. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με πενταετή ομόλογα που είχαν «τσιμπημένο» επιτόκιο της τάξης του 5% αλλά δεν λέει ότι η Ιρλανδία διέθεσε τα δικά της πενταετή ομόλογα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με αρνητικό επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δέχτηκαν μια μικρή επιβάρυνση για να τοποθετηθούν στους πενταετείς τίτλους του ιρλανδικού Δημοσίου. Στη διαφορά μεταξύ του αρνητικού επιτοκίου για τα ιρλανδικά πενταετή ομόλογα και του «τσιμπημένου» επιτοκίου, της τάξης του 5%, για τα ελληνικά πενταετή ομόλογα, αναδεικνύονται οι χαμένες οικονομικές ευκαιρίες και το τεράστιο κοινωνικό κόστος της αδικαιολόγητης παράτασης της μνημονιακής περιόδου στην Ελλάδα μέσω του λεγόμενου μνημόνιου Τσίπρα και των πρόσθετων μνημονιακών μέτρων του 2019 και του 2020.