«Βαρουφακιές» Τσίπρα με την Εσθονία - Free Sunday
«Βαρουφακιές» Τσίπρα με την Εσθονία

«Βαρουφακιές» Τσίπρα με την Εσθονία

Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή να παραστεί η ελληνική αντιπροσωπεία σε εκδήλωση στην Εσθονία με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» αλλά απόφαση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να αμφισβητήσει την πολιτική συνεννόηση μεταξύ της Ε.Ε. των 28 σε ζητήματα που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα οποία μέχρι την κατάρρευση του σοβιετικού κομμουνισμού ανήκαν στο Ανατολικό Μπλοκ.

Τα εγκλήματα του σταλινισμού έχουν τεκμηριωθεί από τους ίδιους τους κομμουνιστές της Σοβιετικής Ένωσης και καταγγελθεί με κάθε επισημότητα από το βήμα του 20ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Άλλωστε, ο ευρωκομμουνισμός, από τον οποίο προέρχεται η παλιά φρουρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε και αυτός διαχωρίσει τη θέση του από τις απαράδεκτες πλευρές του «υπαρκτού σοσιαλισμού» πριν, κατά και μετά τη διάρκεια του σταλινικού φαινομένου.

Υπάρχει ένα ζήτημα κοινής αντιμετώπισης του κομμουνισμού και του ναζισμού σαν διαφορετικές μορφές ολοκληρωτισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη βάση προγενέστερων αποφάσεων. Το θέμα όμως που απασχολούσε την εσθονική προεδρεία της Ε.Ε. έχει σχέση με το δύσκολο μεταπολεμικό παρελθόν της χώρας και δεν υποχρέωνε κανένα Έλληνα αξιωματούχο να προσυπογράψει προγενέστερες ευρωπαϊκές θέσεις που ταυτίζουν τον κομμουνισμό με τον ναζισμό σαν μορφές ολοκληρωτισμού ή να συμφωνήσει απόλυτα με τις εισηγήσεις των Εσθονών, εκπροσώπων άλλων χωρών της Βαλτικής, εκπροσώπων της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που μπορεί να είχαν να πουν ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τα κομμουνιστικά καθεστώτα την εποχή της σοβιετικής κυριαρχίας σε αυτές τις χώρες.

Επομένως έχουμε ένα στήσιμο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, μιας πολιτικής αντιπαράθεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την υιοθέτηση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης της πολιτικής της άδειας καρέκλας. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα καλώς εννοούμενα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα γιατί οι Εσθονοί, για παράδειγμα, μπορούν να ανταποδώσουν την πολιτική προσβολή σε ζητήματα μεγάλης εθνικής σημασίας για την Ελλάδα ή απλά να υιοθετήσουν αυστηρές θέσεις για το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο στα πλαίσια του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν.

Από τους τακτικούς ελιγμούς του κ. Τσίπρα βγαίνει το συμπέρασμα ότι μπορεί να επεξεργάζεται ένα σχέδιο Β, ανάλογης ποιότητας με εκείνο που προωθούσε με τον κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε περίπτωση που καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνησή του δεν αντέχει την πολιτική πίεση από τη σκληρή προσαρμογή που ο ίδιος συμφώνησε στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. Αυτού του είδους οι ελιγμοί αναδεικνύουν την ευθύνη του κ. Τσίπρα για όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 -τότε την διαχείριση της διαφοροποίησης είχε ο κ. Βαρουφάκης, σήμερα ο κ. Κοντονής- και δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολλά να δούμε μέχρις ότου κριθεί η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο της Αριστεράς και τον λογαριασμό του 2015.