Έντονο ενδιαφέρον για Νηρέα - Σελόντα - Free Sunday
Έντονο ενδιαφέρον για Νηρέα - Σελόντα

Έντονο ενδιαφέρον για Νηρέα - Σελόντα

Σημαντικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και αναμένεται να οριστικοποιηθεί για τις δύο μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέα και Σελόντα. Την Τετάρτη επρόκειτο να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές και σύντομα έρχονται ανακοινώσεις.

Ήδη πάνω από 35 funds έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσες τελικά από αυτές θα φτάσουν στο τέλος της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης τόσο της Σελόντα όσο και του Νηρέα ξεκίνησαν από τις τράπεζες πριν από έναν χρόνο και το αποτέλεσμα της διαδικασίας κρίνεται επιτυχές, δεδομένης της αύξησης πωλήσεων, της επιστροφής στην κερδοφορία και της ύπαρξης πλέον θετικών ιδίων κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ τόσο της Σελόντα (από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν απέκτησαν το 82% διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ) όσο και του Νηρέα (όπου την περασμένη άνοιξη απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια 58,6 εκατ. ευρώ).

Σημειωτέον ότι τουρκικά και αμερικανικά funds έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των δύο εταιρειών που έχουν περάσει στα χέρια των τραπεζών.

Τελευταίος υποψήφιος αγοραστής εμφανίζεται ο τουρκικός όμιλος Kilic, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού, αλλά και το fund Αmerra, που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των 1,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στην αγροτική οικονομία.

Παράλληλα, Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται πίσω από το fund Diorasis που έχει κάνει προσφορά για τις ιχθυοκαλλιέργειες, fund που τρέχουν Έλληνες, πρώην στελέχη της Ernst Young.