Θρίλερ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής - Free Sunday
Θρίλερ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θρίλερ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της μεταβίβασης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς η αγορά έχει στρέψει το βλέμμα και τις ελπίδες για ξεκαθάρισμα του τοπίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, εν αναμονή της υποβολής του τελικού φακέλου, που θα περιλαμβάνει και τη σύνθεση του μετοχικού σχήματος, τελεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια εποπτική αρχή για την υπόθεση μεταβίβασης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το μετοχικό σχήμα, το οποίο θα χρηματοδοτήσει και την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καταβάλλοντας τίμημα 718,3 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς στη σύνθεσή του φέρονται να εμπλέκονται ηχηρά ονόματα, μεταξύ των οποίων η Pimco, η Berkshire Hathaway, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Exin Group, ομολογουμένως ταχύτατα, υποστηρίζει ότι η εταιρεία «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής» και στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, «ένας επικαιροποιημένος φάκελος κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα». Ωστόσο, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι το Exin Group έχει υποβάλει ορισμένα στοιχεία και όχι πλήρη φάκελο και μεταξύ των στοιχείων αυτών δεν περιλαμβάνεται η μετοχική σύνθεση, την οποία, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει, θα υποβάλουν στα τέλη Ιανουαρίου. Τόσο η μετοχική σύνθεση όσο και το business plan, που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, είναι καθοριστικά στοιχεία προκειμένου να αξιολογηθούν από την εποπτική αρχή, η οποία θα πρέπει εντός δύο μηνών από την υποβολή να δώσει και την αναγκαία έγκριση.

Το ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται σαφές αν υπάρχει υπαναχώρηση των αρχικών επενδυτών δημιουργεί ερωτήματα, καθώς αν αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο το επενδυτικό σχήμα, τότε ακυρώνεται εν πολλοίς η διαγωνιστική διαδικασία και προωθείται απευθείας ανάθεση.

Το σχήμα της Exin κατέθεσε συγκεκριμένη δεσμευτική προσφορά, η οποία ενδέχεται να διαφοροποιηθεί αν αλλάξει η χρηματοδοτική σχέση.

Αν επιβεβαιωθεί, η συμμετοχή της Pimco, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο με 1,7 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση, δίνει άλλη δυναμική στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αντίστοιχης σημασίας είναι και η πιθανολογούμενη συμμετοχή της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, που αποτελεί τον πιο πολυσχιδή αμερικανικό επενδυτικό όμιλο με πλειοψηφικά ποσοστά και συμμετοχές σε εταιρείες από σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και στο Nasdaq.

Στην ανακοίνωση του Exin Group αναφέρεται ότι «οι κύριοι εταίροι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν εάν έχουν ζητήσει τη στήριξη οργανισμών για την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία υπεγράφη στα τέλη Ιουνίου και έξι μήνες μετά, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, δεν έχει οριστικοποιηθεί το μετοχικό σχήμα, το οποίο αρχικώς αποτελούνταν από τους κ. Τζον Κάλαμο, Τζον Κουδούνη, Παύλο Κανελλόπουλο και Ματ Φέρφιλντ.

Μέχρι στιγμής κανείς εκ των φημολογούμενων συνεπενδυτών, δηλαδή ούτε η Pimco ούτε η Bekshire, δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει επισήμως τη συμμετοχή του. Την ίδια ώρα πληροφορίες της αγοράς θέλουν και την EBRD να μπαίνει στη χρηματοδότηση, κάτι που αν ισχύει προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποτελεί anchor investor και εχέγγυο για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών.