Ρέγκλινγκ: Αν η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις μπορεί να γίνει success story - Free Sunday
Ρέγκλινγκ: Αν η  Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις μπορεί να γίνει success story

Ρέγκλινγκ: Αν η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις μπορεί να γίνει success story


Η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει «success story» αλλά προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε άρθρο γνώμης στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Ρέγκλινγκ, χαρακτηρίζει εκ νέου την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» ανάμεσα στις χώρες που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης, καθώς είχε την πλέον αδύναμη δημόσια διοίκηση.

Παρά ταύτα, ο κ. Ρέγκλινγκ απορρίπτει αιχμηρά τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει πετύχει τίποτα κατά τη διάρκεια της κρίσης, τονίζοντας πως τέτοιου είδους καταγγελίες αποτελούν «προσβολή για τον ελληνικό λαό».

Οι Έλληνες, υπογραμμίζει, «έχουν υποστεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες», ενώ ειδικά η δημοσιονομική πρόοδος είναι αξιοσημείωτη. Στέκεται ιδιαίτερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, η οποία πλέον έχει «25% λιγότερο προσωπικό».

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ επαναβεβαιώνει την πάγια γραμμή των ευρωπαίων εταίρων ότι είναι μεν διατεθειμένοι να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης αλλά μόνο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο μετά το πέρας του Μνημονίου – τον Αύγουστο του 2018 – και μόνο εφόσον η χώρα μας έχει υλοποιήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν κάνει αναφορά σε ενδεχόμενο νέου Μνημονίου μετά το καλοκαίρι του 2018, όμως σημειώνει ότι οι εκταμιεύσεις για το τρέχον πρόγραμμα θα είναι ξεκάθαρα κάτω από τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν συμφωνηθεί το 2015.

Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι δεν θα έχει ανάλογα μεγάλο ρόλο σε μελλοντικές κρίσεις στην ευρωζώνη, όμως αποφεύγει να δεσμευθεί για εξέλιξη του ESM σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Όπως αναφέρει, τέτοιου είδους μετεξέλιξη απαιτεί αλλαγή της συνθήκης του ESM ή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών.