Κλείνουν οι εκκρεμότητες και υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2017 - Free Sunday
Κλείνουν οι εκκρεμότητες και υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2017

Κλείνουν οι εκκρεμότητες και υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2017

Αύριο Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 11.00 το πρωί, λήγει η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιημένων εντύπων Ε9 για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα ξεκινήσει την επεξεργασία των στοιχείων ακινήτων, με στόχο την ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2017 μέχρι τις 31 Αυγούστου έτσι ώστε η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ 2017 να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα η εφαρμογή μεταξύ 11.00 και 15.00 δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2018.

Ολες όμως οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου, όπως το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, οι υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2016, θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Φέτος ο φόρος για την ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και οι υπόλοιπες τέσσερις σε ισάριθμες δόσεις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα με τελευταία δόση στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Η κυβερνηση δηλώνει ότι του χρόνου θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ με αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, χωρίς όμως να αλλάξει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ωστόσο θα είναι ακριβώς το ίδιο, δηλαδή θα εισπραχθούν και πάλι 2,65 δισ. ευρώ.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα βασιστεί σε ένα σύστημα που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ και το οποίο θα είναι έτοιμο προς το τέλος του έτους. Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πλατφόρμας έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν το συγκεκριμένο σύστημα που στόχο έχει την παροχή πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων δεν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, τότε και το 2018 ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες.