Ο επανυπολογισμός Κατρούγκαλου έκρυβε κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις - Free Sunday
Ο επανυπολογισμός Κατρούγκαλου έκρυβε κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις

Ο επανυπολογισμός Κατρούγκαλου έκρυβε κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις

Σοβαρές μειώσεις στις συντάξεις, που δεν είχαν αποτυπωθεί στην πρώτη ανάγνωση των νόμων της κυβέρνησης, αποκαλύπτουν σήμερα οι εφημερίδες Καθημερινή και Ελευθερος Τύπος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πέντε κατηγορίες με τις μεγάλες μειώσεις 

Περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%, υποστούν οι περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία μέχρι το 2020, σύμφωνα με ειδικούς τους οποίους επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα στοιχεία από τις αιτήσεις που εκκαθαρίζονται είναι αποκαλυπτικά, καθώς προκύπτουν τουλάχιστον 5 κατηγορίες ασφαλισμένων που θα έχουν μεγάλες απώλειες από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αλλά και τα πρώτα στοιχεία που προέρχονται από τον ΕΦΚΑ, οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.

Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.

Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

Καθώς, μάλιστα, το νέο σύστημα, όπως χαρακτηριστικά διεκήρυττε ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι ταξικά άδικο, υπέρ των χαμηλόμισθων, οι πρώτες συνταξιοδοτικές αποφάσεις βγάζουν και αυξήσεις σε περιπτώσεις συνταξιούχων με μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω από 700 ευρώ και λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης που αποχωρούν με μεικτές αποδοχές πέριξ των 1.000 ευρώ, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ, δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποχωρούν με 20ετία ή 25ετία, καθώς και ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Είχαν παραπλανήσει και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να το ψηφισουν

Την ίδια στιγμή, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το υπουργείο Εργασίας μέσω e-mail είχε σπεύσει να καθησυχάσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίμαχη ψηφοφορία της μείωσης των συντάξεων ερμηνεύοντας τις επίμαχες διατάξεις διαφορετικά από όσα περιέγραφαν τόσο ο νόμος όσο και οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους!

Στο e-mail που εξασφάλισε και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.» η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλα Βρακά απαντά σε ερώτηση που της έχει απευθύνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός την ημέρα της ψήφισης του νόμου (18 Μαΐου) και ερμηνεύοντας τη διάταξη λέει πως «αποδεικνύεται ότι δεν επιβάλλεται επιπλέον μείωση που να είναι αντίστοιχη του ύψους των οικογενειακών επιδομάτων», καθώς (πάλι με ερμηνεία της διάταξης) τα επιδόματα αποτελούν μέρος της προσωπικής διαφοράς και ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνονται στο πλαφόν περικοπής κατά 18%.

Διαφορετική είναι όμως η γνωμοδότηση τόσο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς αναφέρουν στις εκθέσεις τους ότι τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν τους συνταξιούχους αφενός από την κατάργηση των επιδομάτων και αφετέρου από τη μείωση των συντάξεων ως 18%!

Το υπουργείο επιλέγει μέσω διαρροών να ισχυρίζεται ότι το ψαλίδι 18% θα είναι μαζί με προσωπική διαφορά και επιδόματα, πλην όμως επίσημα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει την 1/1/2019.

Το γεγονός δε ότι οι ανώτατοι δικαστικοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχουν αποκωδικοποιήσει τις διατάξεις λέγοντας ότι τα επιδόματα κόβονται ξεχωριστά από τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων αποδεικνύει ότι ο νόμος αν εφαρμοστεί έτσι όπως ψηφίστηκε, θα επιφέρει περικοπές όχι ως 18% αλλά ως 24%.