Έρχονται νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο - Free Sunday
Έρχονται νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο

Έρχονται νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο

Για νέα stress tests των ελληνικών τραπεζών τον προσεχή Φεβρουάριο, πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματαος στήριξης, κάνει λόγο ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg σημειώνοντας ότι τα τεστ έχουν ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο/

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ταμείο έχει ζητήσει και τη διενέργεια νέας αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (asset quality review ή AQR).

Αξιωματούχος της ΤτΕ είπε στο Bloomberg ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν κληθεί να υποβάλλουν στοιχεία για τα στρες τεστ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Δεν είναι σαφές εάν θα ακολουθήσει αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να απαιτήσουν ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ιδρυμάτων.

Πριν δεχθεί να συμμετάσχει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, τον Ιούλιο, το Ταμείο είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ΕΚΤ ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα γίνουν επί τόπου επιθεωρήσεις στις ελληνικές τράπεζες για την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους.

Ωστόσο, όταν ανακοίνωσε την είσοδό του στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ ζήτησε και τεστ αντοχής και AQR.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό το διάστημα κλιμάκια της ΤτΕ εκτελούν επί τόπου ελέγχους στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσουν εξετάσεις στην Πειραιώς και στην Eurobank.