Κόντρα ΥΠΟΙΚ - Σταϊκούρα για τον Προϋπολογισμό - Free Sunday
Κόντρα ΥΠΟΙΚ - Σταϊκούρα για τον Προϋπολογισμό

Κόντρα ΥΠΟΙΚ - Σταϊκούρα για τον Προϋπολογισμό

Για Προϋπολογισμό με νέες θυσίες για τους πιο αδύναμους έκανε λόγο ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. Σχολιάζοντας την εικόνα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι, «εσωτερική στάση πληρωμών, υπεραπόδοση εσόδων λόγω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, μη - επαναλαμβανόμενα έσοδα και φορολογική “κόπωση” των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, συνθέτουν την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας, «ειδικότερα στο σκέλος των δαπανών, η Κυβέρνηση επιβάλλει “αυστηρή δίαιτα” σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, τα επιδόματα πολυτέκνων και οι δαπάνες περίθαλψης.

Ενδεικτικά, σημαντική στέρηση στο ποσοστό εκτέλεσης παρατηρείται στις επιχορηγήσεις νοσοκομείων, στις εφημερίες ιατρών και στις υπερωρίες νοσηλευτικού προσωπικού, στην κοινωνική προστασία, στα επιδόματα πολυτέκνων, στις λοιπές εισοδηματικές ενισχύσεις και στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης».

Η ανακοίνωση του Τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ καταλήγει επισημαίνοντας, «οι πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία έχουν “πάει περίπατο”. Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί αναγκαία και επείγουσα.

Η εμπροσθοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, είναι επιβεβλημένες πολιτικές. Πολιτικές που η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει».

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Σε κενό στρατηγικής η ΝΔ

Στην ανακοίνωση του κ. Σταικούρα απάντησαν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι «θα ήταν ευχής έργον εάν ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ανάλωνε έστω και λιγοστό χρόνο στην ανάγνωση των στοιχείων που περιέχει το Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Μαϊου 2017, το οποίο είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) και ακόμη λιγότερο στην έκδοση βαρύγδουπων και, κυρίως, ανακριβών ανακοινώσεων».

Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, «στην ευκταιά αυτή περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα διαπίστωνε ότι:

α) Οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία είναι αυξημένες σε σχέση με το 2016 συνολικά κατά 40 εκ. από 259 εκατ. στο 5μηνο 2016, στα 299 εκ. το αντίστοιχο 5μηνο 2017. (Ενδεικτικά για το πρώτο 5μηνο: Επιδόματα πολυτέκνων 95 εκ. το 2017 έναντι 90 εκ το 2016, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 129 εκ. το 2017 έναντι 0 το 2016, επίδομα θέρμανσης 61 εκ το 2017 έναντι 53 το 2016).

β) Όσο για τις δαπάνες περίθαλψης, οι μεν εφημερίες ιατρών και οι υπερωρίες νοσηλευτικού προσωπικού παρουσιάζουν αύξηση κατά ένα εκατομμύριο (από 79 εκ. το 5μηνο 2016 στα 80 εκ. το αντίστοιχο 5μηνο 2017). Υπάρχει υστέρηση των επιχορηγήσεων νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ διότι διαπιστώθηκε ότι έχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα.

Το κενό στρατηγικής στο οποίο έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης δεν αναπληρώνεται με διαστρέβλωση της πραγματικότητας και δη στοιχείων τα οποία είναι προσβάσιμα στους πάντες».