Τόμσεν: Δεν ζητάμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα - Free Sunday
Τόμσεν: Δεν ζητάμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα

Τόμσεν: Δεν ζητάμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά από την Αθήνα να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν στους New York Times λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν βλέπω κάποια ανάγκη για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα».

Ωστόσο ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ σημείωσε ότι «το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα είναι το χρέος», προσθέτοντας ότι το Ταμείο ευελπιστεί να υπάρξει σύντομα συμφωνία με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Για τις τράπεζες, επανέλαβε ότι το Ταμείο δεν επιμένει στην πρόταση για έκτακτο έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR), ξεκαθάρισε όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και πρέπει να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπισή τους, πριν τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

«Η ΕΚΤ εισηγήθηκε ότι με τα stress test θα γίνει η δουλειά χωρίς να χρειαστεί AQR. Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την πρόβλεψη ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα», δήλωσε ο Π. Τόμσεν. Εξάλλου, για την αντιμετώπιση του γενικού προβλήματος με τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι υποστηρίζει τις πολιτικές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).