Ανησυχία σε ΤτΕ και ΕΤΕ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής - Free Sunday
Ανησυχία σε ΤτΕ και ΕΤΕ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΙΝ, Mat Fairfield

Ανησυχία σε ΤτΕ και ΕΤΕ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ανησυχία φέρεται να έχει προκαλέσει τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και στην Εθνική, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανταπόκριση του σχήματος, που έχει καταθέσει την προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική, στα έγγραφα που πρέπει α προσκομιστούν για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ είχε θέσει σχετική προθεσμία, η οποία όμως περάσε άπρακτη με συνέπεια να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται την προηγούμενη εβδομάδα να έχει επιστήσει την προσοχή του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Την Εθνική Ασφαλιστική έχει αγοράσει τον Ιούνιο, προσφέροντας 718,3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μία σχετικά καινούργια εταιρεία του κλάδου, η Exin Financial Services Holding B.V., η οποία ανήκει στον Αμερικανό επενδυτή Ματ Φέρφιλντ, σε συνεργασία με τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και Τζον Κουδούνης και Τζον Κάλαμος, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 300 πλουσιότερους Αμερικανούς και είχε σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική.

Η εξαγορά της εθνικής Ασφαλιστικής είναι η τρίτη προσπάθεια του Τζόν Κάλαμος να επενδύσει στην ελληνική τραπεζική αγορά μετά τις προσπάθειες για

  • αγορά το 2013 της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων της Εθνικής, Διεθνική ΑΕΔΑΚ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε όταν διαπίστωσε ότι το 70% των κεφαλαίων της Διεθνικής ανήκαν στην Εθνική Ασφαλιστική και αποτελούσαν κεφάλαια ασφαλισμένων υπό διαχείριση.

  • αγορά της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος που ανήκε στο συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, η οποία είχε καταρρεύσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του προηγούμενου μήνα στη διεθνή ιστοσελίδα Τhe Insurance Insider, η οποία εξειδικεύεται στα ασφαλιστικά θέματα, η Exin αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας που είχε παραδεχθεί ο κ.Φέρφιλντ, λέγοντας ότι προσπαθεί να τα επιλύσει.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι θυγατρική της Εθνικής, με μερίδιο αγοράς περίπου 18% και συνολικά ασφάλιστρα 578 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2016.