Τέλος του 2017 κληρώνει για τα ψάρια - Free Sunday
Τέλος του 2017 κληρώνει για τα ψάρια

Τέλος του 2017 κληρώνει για τα ψάρια

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την πώληση της «Νηρέας» και της «Σελόντα», στον οποίο οκτώ επενδυτές από τους σαράντα που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον έχουν περάσει στη δεύτερη φάση. Μία πώληση η οποία θα κρίνει τις ισορροπίες σε έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας τόσο εντός των τειχών όσο και σε σχέση με τις εξαγωγές και τους ανταγωνιστές από την ευρύτερη περιοχή, στους οποίους δεσπόζουν οι Τούρκοι.

Ειδικότερα, αν και διερευνητικές επαφές και εκδήλωση ενδιαφέροντος υπήρξε αρχικά περίπου από σαράντα υποψήφιους επενδυτές, τελικά μόνο οι δώδεκα κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ στην επόμενη φάση προκρίθηκαν οι οκτώ. Πρόκειται για δύο funds που στο χαρτοφυλάκιό τους έχουν ήδη ελληνικές εταιρείες του κλάδου, για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και για funds που έχουν μεν επενδύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά εκτός του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι επενδυτές, λοιπόν, που αποκτούν στο virtual data room για τη συλλογή όλων των απαιτούμενων στοιχείων ώστε να προβούν και στον απαραίτητο οικονομικό και νομικό έλεγχο (due dilligence) και στη συνέχεια στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών –αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους– είναι οι:

  1. Amerra Capital Management LLC, το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη που το 2016 εξαγόρασε την εταιρεία Ανδρομέδα από την Global Finance.
  2. Diorasis, το ελληνικών συμφερόντων fund που πριν από περίπου τρία χρόνια προχώρησε στην απόκτηση της εταιρείας Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος.
  3. Cooke Group, ο καναδικός όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών με εγκαταστάσεις στη Βόρεια και στη Λατινική Αμερική, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Σκοτία.
  4. Oaktree Capital Management, το αμερικανικό fund που δραστηριοποιείται στον εγχώριο τουριστικό τομέα μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Sani S.A. Ikos S.A.
  5. HIG Capital, το αμερικανικό fund που έχει εξαγοράσει από το 2014 τον Όμιλο Μαΐλλη.
  6. Rhone Capital, το αμερικανικό fund με έδρα τη Νέα Υόρκη.
  7. Tinicum Inc., το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο.
  8. Duet Group, το διεθνές fund που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει στην Credicom.

Οι υποψήφιοι επενδυτές που πέρασαν στην επόμενη φάση είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές και για τις δύο εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ της «Σελόντα» διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ και της «Νηρεύς» «κουρεύοντας» δάνεια ύψους 58,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι δανειακές υποχρεώσεις των τεσσάρων εταιρειών του κλάδου (Σελόντα, Νηρέας, Δίας και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες) ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Προς πώληση έχει τεθεί το 74,98% που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη «Νηρεύς» και το 79,61% που κατέχουν στη «Σελόντα» και σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει απευθυνθεί στους επενδυτές υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφορών για καθεμία από τις εταιρείες ξεχωριστά ή και για τις δύο μαζί.

Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι από τραπεζικής πλευράς η αποεπένδυση από τον κλάδο και για τον λόγο αυτόν, εκτός από το τίμημα, θα αξιολογηθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει την πρόταση εξαγοράς. Βάρος θα δοθεί επίσης στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δύο εταιρειών, που πρέπει να υποστηριχθούν με τεχνογνωσία προκειμένου να ανταποκριθούν στις εξελίξεις του κλάδου.

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σε αριθμούς

Πάντως, παρά τον υπέρογκο δανεισμό τους, οι επιχειρήσεις των ιχθυοκαλλιεργειών προσελκύουν το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι εταιρείες αυτές εξάγουν το 85% της παραγωγής τους, κυρίως στις χώρες της Ε.Ε., αλλά και σε μικρότερο ποσοστό στη Βόρεια Αμερική.

Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στην Ε.Ε., παράγοντας το 17,8% του όγκου και το 15,4% της αξίας της ευρωπαϊκής παραγωγής. Τα βασικά είδη που εκτρέφονται στην Ελλάδα είναι η τσιπούρα και το λαβράκι και αντιπροσωπεύουν το 98% του όγκου και το 99% της αξίας των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι το 2015, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, η παραγωγή τους έφτασε τους 115.000 τόνους με συνολικό κύκλο εργασιών στα 600 εκατ. ευρώ.

Οι ανταγωνιστές, κυρίως οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα βασικά είδη της κατηγορίας της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, δηλαδή στην τσιπούρα και στο λαβράκι, αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς ένα νέο ισχυρό σχήμα, που πιθανώς θα προκύψει, θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα.

Τα οικονομικά των εταιρειών

Οι δύο εταιρείες «Νηρέας» και «Σελόντα» έχουν ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και εξαμήνου 2017 αντίστοιχα, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της φύσεως της δραστηριότητας των δύο εταιρειών δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο του έτους. Παρ’ όλα αυτά, παρέχουν μια σημαντική ένδειξη για την εικόνα που θα εμφανίσουν το 2017, εικόνα στην οποία θα επιδράσει η μείωση των τιμών.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2017 του ομίλου «Νηρέας» παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, αφενός λόγω της αύξησης της ποσότητας πωλήσεων ψαριών και αφετέρου λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 159,1 εκατ. (+6,8%), ενώ το λειτουργικό EBITDA διαμορφώθηκε σε 19 εκατ. ευρώ (+21,7%). Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (Net Debt) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε στα 156,9 εκατ. ευρώ, έναντι 171,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2016.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου «Σελόντα» στο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 87,9 εκατ. ευρώ (+6,7%), ενώ το EBITDA παρουσίασε ζημίες 13,9 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης ανάπτυξης βιομάζας των ιχθύων, η οποία είχε προβλεφθεί σε σημαντικό βαθμό, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη της βιομάζας (στα περσινά επίπεδα), εξέλιξη που θα βελτιώσει σημαντικά τους κύριους παραγωγικούς και οικονομικούς δείκτες. Επίπτωση είχε και η μείωση των τιμών της τσιπούρας, εξέλιξη που επηρεάζει τα έσοδα και κατά συνέπεια επέδρασε στο EBITDA.