Ακριβαίνει ο ΕΝΦΙΑ για τους φτωχότερους - Free Sunday
Ακριβαίνει ο ΕΝΦΙΑ για τους φτωχότερους

Ακριβαίνει ο ΕΝΦΙΑ για τους φτωχότερους

Δραματικές αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων φαίνεται ότι φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, οι νέες αντικειμενικές αξίες που φαίνεται ότι θα έρθουν από 1/1/2018 αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές ανά τετραγωνικό σε περιοχές που θεωρούνται «λαϊκές», αλλά και να φέρουν μειώσεις σε πιο ακριβές περιοχές της χώρας.

Αυξήσεις 20%-30%

Πριν από λίγες ημέρες η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφερόμενη στο ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (ούτως ώστε να προσεγγίσουν τις τιμές αγοράς), τόνισε ότι οι αλλαγές θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις τιμές ζώνης και δεν θα επηρεάσουν τους συντελεστές παλαιότητας, τους συντελεστές εμπορικότητας ή τις Αρχικές και Ειδικές Βασικές Αξίες γης που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια, όπου δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.
Αυτό που η κ. Παπανάτσιου δεν ανέφερε είναι ότι οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών θα είναι προς τα πάνω για ακίνητα σε «λαϊκές» ή πιο φθηνές περιοχές. Και αυτό διότι στην τελευταία προσαρμογή τους, τον Ιανουάριο του 2016, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αυξήσει τις χαμηλές τιμές, διατηρώντας ως είχαν τις τιμές για 600 ευρώ το τετραγωνικό και κάτω. Ωστόσο, τότε είχε μειώσει και τις τιμές ζώνης από τα 1.000 ευρώ και κάτω, γεγονός που προκάλεσε χαμηλές τιμές ζώνης (700-800 ευρώ το τετραγωνικό) σε ανερχόμενες περιοχές της χώρας.
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα «Νέα», η εικόνα αυτή θα αλλάξει άρδην, καθώς εκτιμάται ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα καταγραφούν αυξήσεις 20%-30% σε λαϊκές περιοχές της Αθήνας, σε νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου οι τιμές ζώνης που σήμερα κυμαίνονται στα 600-800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα εκτιναχθούν κοντά στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Πτώση αντικειμενικών αξιών στις ακριβές περιοχές

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων που βρίσκονται σε λεγόμενες «ακριβές» περιοχές της Αθήνας και των προαστίων της θα μειωθούν σημαντικά, καθώς οι υφιστάμενες δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις πραγματικές τιμές της αγοράς, καθώς σχεδόν κανένα σπίτι δεν πουλιέται με αντικειμενική αξία τα 4.000 ή 5.000 ευρώ το τετραγωνικό. Μάλιστα, ο τρόπος υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών θα στηριχτεί σε αλγόριθμο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τα μισθώματα, τις αγοραπωλησίες και τα στοιχεία της ΤτΕ, και στις προτεινόμενες αντικειμενικές αξίες από τις ειδικές πενταμελείς επιτροπές που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών στους δήμους της χώρας: αν η προτεινόμενη τιμή είναι κοντά στην τιμή που δίνει ο αλγόριθμος, ως αντικειμενική αξία θα ορίζεται ο μέσος όρος των δύο τιμών, ενώ αν υπάρχει σημαντική διαφορά, το υπουργείο Οικονομικών θα αναθέτει σε εκτιμητές ακινήτων να καταθέσουν την τελική πρόταση. Τούτων δοθέντων, εκτιμάται ότι σε ακριβές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα πέσουν ακόμα και ως 40%, δεδομένης της κατάρρευσης της αγοράς κατά τα χρόνια της κρίσης.

Ο ΕΝΦΙΑ τραβάει την ανηφόρα

Σε πολύ πρακτικό επίπεδο, πάντως, οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα φέρουν τα πάνω κάτω στον ΕΝΦΙΑ, καθώς ακίνητα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα δουν τον συγκεκριμένο φόρο να αυξάνεται, ενώ δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους (2018) να υπολογιστεί πάνω στις νέες τιμές ζώνης από την ημερομηνία που θα τεθούν σε ισχύ. Σημειώνεται ότι οι νέες τιμές εφορίας των ακινήτων που θα εφαρμοστούν από 1/1/2018 θα επιδράσουν σε περίπου 20 φόρους και τέλη, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ, ο εισπρακτικός στόχος του οποίου παραμένει απαράλλαχτος στα 2,650 δισ. ευρώ. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι η προθεσμία για την καταβολή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2017 έληξε στις 31 Οκτωβρίου και όποιος υπόχρεος δεν την κατέβαλε θα διαπιστώσει ότι το ύψος της προσαυξάνεται κατά 0,73% μηνιαίως, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι τα δημόσια έσοδα από τη δόση αυτή θα φτάσουν τα 430 εκατ. ευρώ.

Πρόταση για εξόφληση πέμπτης δόσης από το κοινωνικό μέρισμα

Εν τω μεταξύ, φορολογούμενοι, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, κάλεσαν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το υπερπλεόνασμα (κοινωνικό μέρισμα) για την αποπληρωμή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πει ότι το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει, αν υπάρχει –που υπάρχει, λόγω της υπερφορολόγησης και λόγω της καθυστέρησης 250.000 συντάξεων–, να αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να φανεί κάτι στις τσέπες αυτών που υπερφορολογούνται, να επιστραφεί κάτι από το κράτος μετά την υπερφορολόγηση, και θα πρέπει στον κοινωνικό τομέα να δοθεί προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους».
Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, ένα τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεδομένων και των δεσμεύσεων που ανέλαβε από πέρυσι, όταν για πρώτη φορά διέθεσε το κοινωνικό μέρισμα για την ενίσχυση αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Το φετινό κοινωνικό μέρισμα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα 1,1 δισ. ευρώ.