Καραμούζης: Οι πλειστηριασμοί είναι το κυριότερο εργαλείο κατά στρατηγικών κακοπληρωτών - Free Sunday
Καραμούζης: Οι πλειστηριασμοί είναι το κυριότερο εργαλείο κατά στρατηγικών κακοπληρωτών

Καραμούζης: Οι πλειστηριασμοί είναι το κυριότερο εργαλείο κατά στρατηγικών κακοπληρωτών

Ως το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαος Καραμούζης στο περιθώριο της συνάντησης του Δ.Σ. της ΕΕΤ με τον πρόεδρο της Βουλής, Νικόλαο Βούτση, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία για τον περιορισμό των πλειστηριασμών μόνο στις μεγάλες υποθέσεις.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμούζης: «Η ΕΕΤ θεωρεί απαραίτητο να υπάρχουν πλειστηριασμοί, γιατί είναι το κυριότερο εργαλείο που έχουμε για να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κόστος στο να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα, φοβάμαι ότι θα πάμε σε ένα αδιέξοδο για τις τράπεζες και την οικονομία. Αυτή τη στιγμή, οι προτεραιότητές μας είναι ξεκάθαρες, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, υπάρχει η δική μας επιλογή, στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς. Είναι ένα εργαλείο απαραίτητο, για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το μεγάλο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εάν δεν επιλυθεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς. Οι πλειστηριασμοί είναι απαραίτητοι με κοινωνική ευαισθησία και με προσπάθεια να επικεντρωθούμε στην αρχή στις μεγάλες υποθέσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «είναι γνωστό ότι δεν μπήκαμε στην κρίση και στα μνημόνια λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος, δεν ήταν αυτή η παθογένεια της Ελλάδας. Καθώς βαίνουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα τα οποία ακόμη βρίσκονται σε συζήτηση και σε διαπραγμάτευση, όπως αυτά που αφορούν τα κόκκινα δάνεια –και πάντοτε μιλάω για τους μικρούς, πολύ μικρούς και απλούς πολίτες– ή όπως αυτά τα οποία αναφέρονται στη δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ