Ντράγκι για Στουρνάρα: Είναι έμπιστο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και δουλεύει για το καλό της Ελλάδας - Free Sunday
Ντράγκι για Στουρνάρα: Είναι έμπιστο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και δουλεύει για το καλό της Ελλάδας

Ντράγκι για Στουρνάρα: Είναι έμπιστο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και δουλεύει για το καλό της Ελλάδας

Ως «έμπιστο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», χαρακτήρισε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κύρτσου, αναφορικά με τις αρνητικές αναφορές που γίνονται στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα στην Ελλάδα και για το εάν τον θεωρεί έμπιστο, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι ο κ. Στουρνάρας «είναι έμπιστο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εργάζεται σκληρά για το καλό της Ελλάδος».

Για τη κατάσταση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την επανέναρξη των πλειστηριασμών, τόνισε όμως πως τα κόκκινα δάνεια παραμένουν το πλέον σημαντικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Ξεκάθαρα το θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι πολύ δύσκολο, αλλά κατανοούμε πως η Ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει αρκετές κοινωνικές εγγυήσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί η διαχείριση τους και να αυξηθεί ο ρυθμός της στους επόμενους μήνες», είπε.

Για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ο Κεντρικός Τραπεζίτης ανέφερε πως αυτά θα γίνουν δύο μήνες νωρίτερα από τις άλλες τράπεζες. «Θεωρούμε την κατάσταση ισχυρή, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα έχουμε καλύτερη ορατότητα με τα stress test έτσι ώστε αν πρέπει να ληφθεί άμεση δράση αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της ΕΚΤ τόνισε πως έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό, και από απόψεως απασχόλησης και από απόψεως ΑΕΠ σημειώνοντας ότι η συνεχής εφαρμογή πολλών μέτρων που παρουσιάστηκαν κατά την τρίτη αξιολόγηση ήδη καρποφορεί.

«Βλέπουμε επίσης ότι οι αλλαγές φαίνονται και στο ελληνικό χρέος, όπου είδαμε μείωση των spreads και μια θετική ανταπόκριση των αγορών στα μέτρα debt swap. Ήδη έχει βελτιωθεί η ρευστότητα του δημοσίου χρέους, λοιπόν. Φαίνεται σαν ανταπόκριση των αγορών. Θα ήθελα να πω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια αναλογία 17,1%, που είναι νομίζω ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Πρέπει, βέβαια, οι τράπεζες να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση των καταθέσεων έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσεως επίπεδα», κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.