Το πάρε δώσε με το κοινωνικό μέρισμα και οι περικοπές σε συντάξεις - Free Sunday
Το πάρε δώσε με το κοινωνικό μέρισμα και οι περικοπές σε συντάξεις

Το πάρε δώσε με το κοινωνικό μέρισμα και οι περικοπές σε συντάξεις

Την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας κλέβει το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση πρόκειται να μοιράσει στον «φτωχοποιημένο» Έλληνα και συγκεκριμένα σε 1.459.834 νοικοκυριά, τα οποία περιλαμβάνουν 3,4 εκατομμύρια πολίτες, οι συνταξιούχοι μέχρι το τέλος του 2019 μετρούν συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων έως 70%.

Οι δε οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους συνταξιούχους τους, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, κατατάσσονται πρώτες και με διαφορά μεταξύ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (συνολικά 4,49 δισ. ευρώ), καθώς εκτιμώνται σε 1,14 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) απ’ όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του «παγώματος» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%, ενώ ήδη οκτώ στους δέκα αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις δαπάνες, όπως η φαρμακευτική.

Από την άλλη, οι οφειλές των ταμείων αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τόσο του ΕΦΚΑ όσο και του ΕΤΕΑΕΠ, για τον κλάδο του εφάπαξ και έως τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαν εξοφληθεί μόλις 323 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, από τα 1,14 δισ. ευρώ, σχεδόν τα μισά, 580 εκατ. ευρώ, αφορούν, όπως τονίζουν οικονομικοί κύκλοι, οφειλές για κύριες συντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα 560 εκατ. ευρώ αφορούν εφάπαξ παροχές. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι έως τις 30/06/2018 θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ (περίπου 52.000) αλλά και κύριων συντάξεων (περίπου 110.000, εκ των οποίων 40.400 προσωρινές).

Το κοινωνικό μέρισμα και οι δικαιούχοι

Όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, επίδομα, βοήθημα ή όπως αλλιώς έχει ειπωθεί, διευκρινίσεις για το ποιοι το δικαιούνται, αλλά και το πότε θα δοθεί, έδωσε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία τόνισε ότι «φτωχοποιήθηκε ασύλληπτα ο λαός τα χρόνια της κρίσης. Εμείς δεν θα τον αφήσουμε να πεθάνει».

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018, το μέσο κοινωνικό μέρισμα που θα καταβληθεί σε πάνω από 3,4 εκατομμύρια ωφελούμενους ανέρχεται στα 483 ευρώ και η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr.

Όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο που κατατέθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή, το κοινωνικό μέρισμα θα χορηγηθεί στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή σε περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια πολίτες, με συνολικό κόστος 720 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος εκτιμώνται σε 1.459.834 νοικοκυριά και ειδικότερα, με βάση τα εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια, το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ αντίστοιχα.

Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας η οποία θα λειτουργήσει στη διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν τον κωδικό taxis που διαθέτουν για να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ένα κινητό τηλέφωνο και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εξετάζονται τρόποι εξυπηρέτησης ηλικιωμένων οι οποίοι δεν έχουν γνώση χρήσης του διαδικτύου ή πρόσβαση σε αυτό, αλλά και δικαιούχων που έμειναν άνεργοι φέτος, ώστε η ανεργία να συμψηφίζεται με το εισόδημα του 2016, για το οποίο έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση.

Ποια είναι τα κριτήρια χορήγησης

Αναλυτικά, τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια με βάση τα οποία θα χορηγηθούν σε περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά τα ποσά της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης υπό μορφή «κοινωνικού μερίσματος», όπως προσδιορίζονται με λεπτομέρειες σε αναλυτικό κείμενο νομοτεχνικών βελτιώσεων το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος επί του άρθρου 1 του σχετικού νομοσχεδίου, είναι τα ακόλουθα:

1) Εισοδηματικά κριτήρια: Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο, για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Ειδικότερα, για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει:

  • τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος
  • τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
  • τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
  • τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
  • τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
  • τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
  • τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

2) Περιουσιακά κριτήρια:

α) Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

β) Κινητή περιουσία:

  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Για τα νοικοκυριά με περισσότερα του ενός μέλη το όριο των 9.000 ευρώ θα πολλαπλασιάζεται για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός με τρόπο που θα προσδιοριστεί στην εφαρμοστική υπουργική απόφαση.
  • Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2016 (στη φετινή φορολογική δήλωση), δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 ευρώ Χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού Χ μέσο καταθετικό επιτόκιο 2016 / 100.

3) Περιουσιακά τεκμήρια: Εξαιρούνται από τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά τα μέλη των οποίων στις τελευταίες υποβληθείσες και εκκαθαρισθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δήλωσαν:

  • ότι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών παλαιότητας έως 10 ετών, πισίνες ή και σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων

  • δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής

  • δίδακτρα καταβληθέντα σε ιδιωτικά σχολεία

  • δαπάνες για αμοιβές υπηρετικού προσωπικού.

4) Κριτήριο διαμονής και λοιπά κριτήρια: Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία πέντε χρόνια, στοιχείο που πρέπει να προκύπτει από τις φορολογικές του δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2017, όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ. Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.