Τέλος χρόνου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων - Free Sunday
Τέλος χρόνου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

Τέλος χρόνου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

Λήγει σήμερα και η τελευταία παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, ενώ λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν και νέα παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2018 λόγω των «ανατροπών» που επήλθαν με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Ανατροπές» που φαίνεται ότι ανοίγουν τον δρόμο και για την αναδρομική μείωση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) των εξοντωτικών προστίμων που επιβάλλονται μέχρι σήμερα, καθώς κοινή είναι πλέον η αντίληψη ότι έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι περισσότερες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της ρύθμισης της οικειοθελούς αποκάλυψης αφορούν:

  • Δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα (εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών). Οι φορολογούμενοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά δήλωση.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
  • Εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ με τις περισσότερες να είναι μηδενικές Εκπρόθεσμες δηλώσεις δωρεών χρηματικών ποσών με τις οποίες δικαιολογούνται χρήματα που εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δηλώσεων Ε9.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)