Κοστέλο: Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν θα πρόκειται για «καθαρή έξοδος» - Free Sunday
Κοστέλο: Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν θα πρόκειται για «καθαρή έξοδος»

Κοστέλο: Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν θα πρόκειται για «καθαρή έξοδος»

Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των προαπαιτουμένων προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση επεσήμανε  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο. Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Κοστέλο πήρε αποστάσεις από το κυβερνητικό αφήγημα περί τέλους των μνημονίων το 2018, χαρακτηρίζοντας μη πρόσφορους όρους όπως «καθαρή έξοδος» .

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι θεσμοί θα συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να καταστεί η συμφωνία εφικτή έως τις 22 Ιανουαρίου όταν και συνεδριάζει το Eurogroup.

«Τώρα θέλουμε να δούμε δράση για να επιταχυνθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί», είπε ο κ., Κοστέλο που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να επεκταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη την Ελλάδα και να διενεργούνται σε τακτική βάση.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ολοκληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, και εκτίμησε ως αρκετά ρεαλιστικό το να λήξει το πρόγραμμα στα μέσα του 2018, υπό την προϋπόθεση πολιτικής συμφωνίας τον Ιανουάριο.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κοστέλο για την εποχή μετά τα μνημόνια, λέγοντας ωστόσο ότι «όροι όπως 'καθαρή έξοδος' δεν συνιστούν τις πλέον «πρόσφορες εκφράσεις».

Υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, προσέθεσε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν απόπειρες εξόδου στις αγορές που ελπίζει να συνεχιστούν και κατά το 2018.

Μίλησε πάντως  για «πολλά ριζωμένα προβλήματα που θα παραμείνουν και μετά το 2018», όπως για παράδειγμα το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών που, όπως εκτίμησε , θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξυγιανθεί, δηλαδή μέχρι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βιώσιμα επίπεδα". 

Δεν θα λυθούν όλα τον Αύγουστο του 2018, είπε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή, ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία ανόδου από τον πυθμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επεσήμανε πάντως ότι υπάρχει ανάγκη ελληνική πλευρά και Θεσμοί να καταλήξουν σε «ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, υπογράμμισε ότι αυτό θα τεθεί αφού ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο, και άρα και η επόμενη αξιολόγηση των 82 προαπαιτούμενων.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ