Οι τράπεζες στηρίζουν την καινοτομία και τις startups - Free Sunday
Οι τράπεζες στηρίζουν την καινοτομία και τις startups

Οι τράπεζες στηρίζουν την καινοτομία και τις startups

Το πρώτο σύμπτωμα της κρίσης κατά πολλούς ήταν η παύση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο αυτό δεν είναι μια καθολική αλήθεια. Το ίδιο διάστημα που οι τράπεζες επέδειξαν αδυναμία να χρηματοδοτήσουν με τους ρυθμούς του παρελθόντος μεγαλεπήβολα σχέδια πολλών εκατομμυρίων, διοχέτευσαν τη δυναμική τους σε καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα ισχυρό οικοσύστημα startup εταιρειών.

Στο πλαίσιο αναχαίτισης της φυγής ικανού ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, έγινε διαρκής στόχος η ανάδειξη και ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας ως επιλογή, προτεραιότητα και κύριο μέλημα των τραπεζών. Το σύστημα προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις και «συστήνεται» εκ νέου μέσω της στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η «Free Sunday» επιχειρεί σήμερα μια μικρή καταγραφή αυτών των πρωτοβουλιών, ξεκινώντας από την πρωτοβουλία «Egg» της Eurobank. Με το πρόγραμμα «egg – enter•grow•go» στηρίζονται νέοι απ’ όλο τον κόσμο στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia και υλοποιείται με τη συνδρομή κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας.

Επιπλέον, μια σειρά κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς συμμετέχουν ως χορηγοί και υποστηρικτές, παρέχοντας δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου στις συμμετέχουσες επιχειρηματικές ομάδες. Χορηγοί είναι οι ALBA, Cisco, COSMΟΤΕ, Microsoft, PwC, The Hellenic Initiative και Xerox, ενώ υποστηρικτές οι ΕΕΔΕ, ImageFlow/Polycom, CEO Clubs, ΚΕΜΕΛ, Λέσχη Επιχειρηματικότητας, Odyssey, MPLegal, ΣΕΠΕ, Tribe και ΣΕΤΕ.

Οι υποστηρικτικές δράσεις και τα εργαλεία του προγράμματος περιλαμβάνουν κτιριακή υποδομή, συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring), υποστηρικτικές υπηρεσίες «μίας στάσης» (one-stop-shop) για όλα τα καίρια θέματα εκκίνησης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, επιχειρηματική κατάρτιση μέσω προκαθορισμένου τρίμηνου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης («business bootcamp») και, τέλος, χρηματοοικονομικά εργαλεία και επιχειρηματική δικτύωση για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας και ανάπτυξης των νέων ομάδων και την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους κατά τα στάδια «εκκόλαψης» εντός του.

Επίσης, η τράπεζα τρέχει τον πανελλήνιο διαγωνισμό έρευνας και καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», αναδεικνύοντας τις επιχειρηματικές ιδέες που μπορούν να μετασχηματίσουν τη χώρα μας σε παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία. Βοηθά επιστήμονες, ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα να υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε συνεργασία με τον ΣΕΒ στο πλαίσιο της ΕΚΕ της Eurobank.

Η Εθνική Τράπεζα έχει παράδοση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανέκαθεν λειτουργούσε ως πυρήνας στήριξης της οικονομίας και της ανάπτυξης μέσω των παραδοσιακών τραπεζικών εργαλείων. Σήμερα η τράπεζα προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Εδώ και οκτώ χρόνια τρέχει το δικό της πρόγραμμα με στόχο την ενθάρρυνση και ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, το NBG Business Seeds. Το NBG Business Seeds περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης. Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων που έχουν διακριθεί. Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον ΣΕΒ, ομάδες παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας, λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα της Amazon και της Microsoft, δωρεάν υπηρεσίες της Google και της Census, ενώ τους παρέχονται υπηρεσίες incubation σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον incubator 1776 με έδρα τις ΗΠΑ. Επίσης, για την οικονομική στήριξη εταιρειών προβλέπονται στοχευμένες δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με την Grant Thornton σε φορολογικό επίπεδο, την Endeavor Greece, το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο και τη Watson Farley & Williams, που θα αναλάβει τη νομική καθοδήγηση των ομάδων. Έμφαση δίνεται στην καθοδήγηση (mentoring) των ομάδων και από τα έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Επίσης, η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy και με την υποστήριξη εταιρειών τεχνολογίας και φορέων του οικοσυστήματος, διοργανώνει το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης «be finnovative innovation lab». O δεύτερος κύκλος του εξάμηνου προγράμματος ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου NBG i-bank #fintech2 crowdhackathon που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου 2017.

Με «σύμμαχο» ένα δέντρο ελιάς, η Alpha Bank, στον φιλόξενο χώρο Τζαφέρη 16, έριξε τους δικούς της πρώτους «σπόρους» στην ελληνική startup σκηνή, «στοχεύοντας» στο πεδίο του FinTech, που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της τράπεζας για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιθύνοντες του πρώτου Fintech Hachathon της Alpha Bank οραματίζονται μια ευρύτερη εμπλοκή τους στο startup οικοσύστημα της χώρας, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία του δικού της incubator, χωρίς ακόμη να είναι τίποτα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο.

Το Fintech Challenge ’17 είναι μία νέα πρωτοβουλία της Αlpha Βank, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο εφαρμόζει ήδη η τράπεζα. Στόχος της Αlpha Βank είναι να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, συνεχίζοντας να δημιουργεί ευκαιρίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών προσπαθειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Τράπεζα Πειραιώς υπήρξε πρωτοπόρος στη χρηματοδότηση καινοτόμων νέων εταιρειών και διέβλεψε πολύ νωρίς τις δυνατότητες που προσφέρει ο μηχανισμός του Venture Capital στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της να ενεργοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης για την υποστήριξη του επιχειρείν. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η αναζήτηση νέων ιδεών που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, η όλο και μεγαλύτερη στροφή στην καινοτομία, η εμπλοκή όλο και περισσότερων νέων στην ιδέα του επιχειρείν, ανέδειξαν τα πλεονεκτήματα εναλλακτικών σύγχρονων χρηματοδοτικών μηχανισμών με πλέον διαδεδομένο τον θεσμό του Venture Capital. Οι επενδύσεις γίνονται με τη μορφή συμμετοχής σε αυξήσεις κεφαλαίου ή μέσω μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές. Στόχος της χρηματοδότησης είναι η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και η δημιουργία κερδών για τους μετόχους.

Το Venture Capital της Πειραιώς διαθέτει τη μοναδική εξειδικευμένη ομάδα στην Ελλάδα που έχει ταυτόχρονη παρουσία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών στις οποίες έχει γίνει επένδυση και τις βοηθούν να εξελιχθούν, να αναπτυχθούν, να χτίσουν κερδοφορία και προοπτική.

Το Venture Capital της Τράπεζας Πειραιώς υλοποιεί τις δραστηριότητές του μέσα από δύο funds, το PJ Tech Catalyst Fund, ύψους 15 εκατ. ευρώ, και το Piraeus - Πειραιώς TANEO Capital Fund, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Πρώτο δημιουργήθηκε το 2008 το Piraeus - Πειραιώς TANEO Capital Fund από τη σύμπραξη της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει εξωστρεφείς εταιρείες software, όπως η Inaccess (φωτοβολταϊκά πάρκα) και η ESS Docs (ηλεκτρονικά νομικά έγγραφα για τη ναυτιλία), η Advent (fuel cells), η Unismack (σνακ χωρίς γλουτένη), η VoiceWeb (φωνητικές εφαρμογές) και η ASA (ανακύκλωση). Έχει επίσης ολοκληρώσει επένδυση στην εταιρεία Κertus (φαρμακευτικά) που πουλήθηκε στην ολλανδική ASEUS το 2014.

Μεταξύ των επενδύσεων του PJ Tech Catalyst είναι οι εξής εταιρείες: Pollfish (έρευνα αγοράς μέσω κινητών), PVPro (e-sports platform), Enios (βιοπληροφορική), ΟVID VR (εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας σε ιατρικές επεμβάσεις), Radiojar (online radio), Intale (online διαχείριση για λιανικό εμπόριο), Parkaround (parking μέσω κινητού), Fieldscale (simulation), Centaur Analytics (αγροτεχνολογία και Ιnternet of Τhings), Ιntellibox (αυτόματη ανακύκλωση κινητών), Vyra (πλατφόρμα για ενοικίαση σκαφών), Αccusonus (artificial intelligence στην επεξεργασία ήχου), Qrator (ηλεκτρονικό εμπόριο), Douleutaras (πλατφόρμα για εύρεση επαγγελματιών), Vertcily (marketing), Reembed (video analytics), Novoville (εφαρμογές για τοπική αυτοδιοίκηση), Mist.io (cloud management).