«Σειρά παραβάσεων» στη τράπεζα που είχε εγγυηθεί την αγορά του 67% του ΟΛΘ - Free Sunday
«Σειρά παραβάσεων» στη τράπεζα που είχε εγγυηθεί την αγορά του 67% του ΟΛΘ

«Σειρά παραβάσεων» στη τράπεζα που είχε εγγυηθεί την αγορά του 67% του ΟΛΘ

Σειρά παραβάσεων έχει διαπιστώσει η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στη λειτουργία της τράπεζας Promsvyazbank, η οποία είχε δώσει εγγυητική επιστολή στο επενδυτικό σχήμα που απέκτησε το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Interfax.

Από τους ελέγχους προέκυψε πως η Promsvyazbank είχε καταστρέψει αρχεία εταιρικού δανεισμού προς επιχερήσεις ύψους 109,1 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 1,58 δισεκ. ευρώ), φέρεται να δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Βασίλι Ποζντίσεφ.

Τα ευρήματα θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες διωκτικές Αρχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως η Promsvyazbank χρηματοδοτούσε ένα τμήμα του χρέους της μέσω συμφωνιών επαναγοράς (REPOs), που είναι μία μορφή βραχυπρόθεσμου δανεισμού, χωρίς να αποκαλύπτει τον όγκο των εν λόγω συναλλαγών.

Σύμφωνα με το Reuters, το μέγεθος των κατεστραμμένων αρχείων δανεισμού ισοδυναμεί με το ύψος του χρηματοδοτούμενου χρέους, γεγονός που εγείρει υποψίες για χειραγώγηση του ενεργητικού και του παθητικού της τράπεζας.

Το Interfax αναφέρει μάλιστα ότι ένας από τους δύο επικεφαλής της Promsvyazbank, ο Ντμίτρι Ανάνιεφ, έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία. Είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τον αδελφό του Αλεξέι.

Η Promsvyazbank τέθηκε σε καθεστώς επιτροπείας και εξυγίανσης στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς συνεχίζονται οι τριγμοί στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα.

Πρόκειται για συστημικής σημασίας τράπεζα και όταν άρχισε η εξυγίανσή της ήταν το 9ο μεγαλύτερο ίδρυμα στη Ρωσία με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,3 δισεκ. ρουβλίων. Συνολικά εξυπηρετεί 2,73 εκατομμύρια πελάτες.

Πηγή: skai.gr