Δέχτηκε πρόωρη μείωση του αφορολόγητου για να κλείσει η αξιολόγηση - Free Sunday
Δέχτηκε πρόωρη μείωση του αφορολόγητου για να κλείσει η αξιολόγηση

Δέχτηκε πρόωρη μείωση του αφορολόγητου για να κλείσει η αξιολόγηση

Την εκταμίευση δόσης 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποφάσισε χθες το Eurogroup, το οποίο αποφάσισε επίσης να ανοίξει ο κύκλος των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος στη λογική του «γαλλικού κλειδιού» το οποίο συνδέει την ελάφρυνση χρέους, «εφόσον απαιτείται», με την ανάπτυξη της χώρας.

Ο υπουργός Oικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «καλό Eurogroup για την Ελλάδα», όμως, για να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα η κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2018, και σε «40.000 το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια», δηλαδή από το 2019 ως το 2021 και μείωση του αφορολόγητου από το 2019 (από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρω) «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την κυβέρνηση» εκτιμήσουν ότι αυτό απαιτείται για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν αιφνιδάστηκε καθώς είχε προειδοποιήσει για αυτό την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.   

Η έκθεση συμμόρφωσης προβλέπει αποκρατικοποιήσεις 1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, αύξηση του ΕΝΦΙΑ αν χρειαστεί λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) στο τέλος Ιουνίου. 

Στην ανακοίνωση του το Eurogroup καλεί την Ελλάδα να διαμορφώσει και να παραμετροποιήσει το δικό της ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο. Ουσιαστικά το ελληνικό πρόγραμμα θα χτιστεί πάνω στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022 με στόχο την τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως και το 2022. 
Τα πρώτα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) αναμένεται να εκταμιευθούν το Φεβρουάριο από τον ESM αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης). Τον Απρίλιο, όταν οι Θεσμοί διαπιστώσουν ότι «τρέχουν» απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμα ύψους 1 δισ. ευρώ, τότε θα εγκριθεί και το υπόλοιπο μέρος της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.