ΔΝΤ: Ύφεση για την Ελλάδα, μειωμένη ανάπτυξη παγκοσμίως - Free Sunday
ΔΝΤ: Ύφεση για την Ελλάδα, μειωμένη ανάπτυξη παγκοσμίως

ΔΝΤ: Ύφεση για την Ελλάδα, μειωμένη ανάπτυξη παγκοσμίως

Συγκεκριμένα, ύφεση της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ αναμένει για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook).

Συγκεκριμένα, το Ταμείο επισημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2015, ενώ αναμένει ότι θα διατηρηθεί σε αρνητική τροχιά και το 2016 (-0,6%).

Αντίθετα, το επόμενο έτος, η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα προέβλεπαν ανάπτυξη 0,5% για φέτος και 3,2% για το 2017.

Στο μέτωπο της ανεργίας, εκτιμάται ότι το ποσοστό των ανέργων θα διαμορφωθεί στο 25% φέτος και στο 23,4% το επόμενο έτος. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι το 2015 διαμορφώθηκε στο -1,1% ενώ για φέτος, αναμένει σταθεροποίηση στο 0% και για το 2017 αύξηση στο 0,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκτιμήσεις για το 2015 βασίζονται σε προκαταρκτικά στοιχεία, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση με τις ελληνικές αρχές βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,2% για φέτος και 3,5% για το 2017. Οι πρότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,4% και 3,6% αντίστοιχα.

Σκιαγραφώντας τους παγκόσμιους κινδύνους, το Ταμείο εστιάζει στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, στη μείωση της τιμής των εμπορευμάτων, στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, στην τρομοκρατία, στις προσφυγικές ροές και τέλος, στις παγκόσμιες επιδημίες.