Από τη Βαρκελώνη των τρομοκρατών στη Χρυσή Αθήνα του Πατούλη - Free Sunday
Από τη Βαρκελώνη των τρομοκρατών στη Χρυσή Αθήνα του Πατούλη

Από τη Βαρκελώνη των τρομοκρατών στη Χρυσή Αθήνα του Πατούλη

Μία από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες της εβδομάδας που πέρασε προέκυψε από τη συγκέντρωση των αλληλέγγυων εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου για την αναστολή ή μη εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας.

 1

Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση και τους «έλουσαν» με καφέδες και νερά κάποιοι από τους παρισταμένους.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως…

Το γεγονός ότι ο χωρισμός δεν μπόρεσε να είναι πολιτισμένος, πως δεν επετράπη στους Φίλη και Ξυδάκη να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, φανερώνει και μέρος της παθογένειας της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα άλλο μέρος της παθογένειας φανερώνεται από την αντίδραση αρκετών από τους «απέναντι».

Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει εμπεριστατωμένη άποψη για την υπόθεση της Ηριάννας. Αν τη θεωρεί αθώα ή ένοχη και γιατί, αν ορθώς δεν ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής της μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ή όχι. Βάσει των όσων γνωρίζουμε, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει δικαστική πλάνη, ωστόσο δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.

Όταν θα δημοσιευτούν όλα τα σχετικά στοιχεία και στη συνέχεια αναλυθούν επισταμένως από ειδικούς που υποστηρίζουν είτε τη μια είτε την άλλη άποψη, θα μπορούμε να διαμορφώσουμε και πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Εκείνα που σίγουρα μπορούμε να σχολιάσουμε είναι όσα ήδη γνωρίζουμε, όπως, για παράδειγμα, εκείνο το χωρίο του σκεπτικού της απόφασης μη αναστολής εκτέλεσης της ποινής που αναφέρει ως έναν από τους λόγους της απόρριψης το γεγονός ότι «γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Βαρκελώνη, […] αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ε, όχι δα.

Εδώ υπάρχουν μέχρι και ειδικά ταξιδιωτικά πακέτα, προφανώς μη αναψυχής.

Άστε που η πόλη είναι και γεμάτη Βάσκους τρομοκράτες, το λέει κι ο υπουργός.

Εντάξει, και να σας συλλάβουν δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση του δικαστηρίου, και οι συνθέσεις αλλάζουν, όπως μας ενημέρωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Κι αν είναι αυτός ο στόχος; Για να συμπαρασταθεί και η κοινωνία στο μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τη Δικαιοσύνη;

Σε κάθε περίπτωση, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό το κόλπο με τις διαφορετικές συνθέσεις το κυνηγάμε.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες στο εγχείρημα.

Μία είναι αυτή:

Μία άλλη είναι πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι αποδέχεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δημοσιονομικό έλλειμμα για το εν λόγω διάστημα, ενώ ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας, η Eurostat, έχει αποφανθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επί προεδρίας Γεωργίου είναι αξιόπιστα και υπολογίστηκαν βάσει των προδιαγραφών της.

Και μια και παρ’ όλα αυτά κάποιοι εισαγγελείς και στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν, ήρθε και ο ταπεινωτικός λογαριασμός.

Απ’ ό,τι φαίνεται,

Όπως και να ’χει, το σημαντικό είναι ότι τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν βγει στους δρόμους και μαθαίνουν από πρώτο χέρι την άποψη του κόσμου για τη διακυβέρνησή τους.

Την αρχή είχε κάνει ο υφυπουργός Εργασίας Πετρόπουλος, που τον σταματούσαν ελεύθεροι επαγγελματίες για να του πουν ότι τους έσωσε, ακολούθησε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Μπαλάφας, τον οποίο σταμάτησε ένα μηχανάκι για να του πει ότι έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες τούς θεωρούν ευεργέτες. Λογικά ο επόμενος πρέπει να είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τόσκας.

Και γιατί όχι, παρακαλώ; Μπάχαλα να ’ναι κι ό,τι να ’ναι.

Όλα αυτά όμως έχουν πλέον ημερομηνία λήξης. Μια νέα Αθήνα ετοιμάζεται. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης σύντομα θα είναι δήμαρχος Αθηναίων.

Μια δημαρχία, βέβαια, που θα μοιάζει κάπως εκτός εποχής.