Από τον Κουρουμπλή το περιμέναμε, από τον Αλαφούζο μας ήρθε - Free Sunday
Από τον Κουρουμπλή το περιμέναμε, από τον Αλαφούζο μας ήρθε
Max Gyselinck/Facebook

Από τον Κουρουμπλή το περιμέναμε, από τον Αλαφούζο μας ήρθε

Η μεγάλη επέτειος του τρίτου Σεπτέμβρη της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε και ο πρωθυπουργός άρπαξε την ευκαιρία για μια επιτυχημένη παρομοίωση.

Κύριε πρωθυπουργέ, είστε σίγουρος πως αυτό που βλέπετε είναι στεριά και όχι… πίσσα; Γιατί και η άλλη στην πλαζ Εδέμ στo Παλαιό Φάληρο καθαρή θάλασσα έβλεπε, για καθαρή θάλασσα άκουγε από τον αρμόδιο υπουργό και… μπήκε.

Για κάποιους η οικολογική καταστροφή αποδείχθηκε νοσταλγική, αν όχι ευχάριστη, καθώς τους θύμισε τα παιδικά τους χρόνια.

Και ιδού τα αποτελέσματα, θα μπορούσε να πει κανείς.

Πενήντα χρόνια αργότερα, μια ανάλογη νοσταλγική διάθεση συνεπήρε και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος βούτηξε στη Βούλα και δεν είδε καμία πετρελαιοκηλίδα.

Κάπου πάντως είναι και λογικό να σταλεί βουλευτής των ΑΝΕΛ, και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, να κολυμπήσει για να διαβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά.

Αν έχεις επιβιώσει από τους αεροψεκασμούς, τι να σου κάνει μια πετρελαιοκηλίδα…

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο:

Η αγωνία του Παπαχριστόπουλου βέβαια δεν είναι τίποτα μπροστά στον αγώνα του Κουρουμπλή.

Τι να κάνει ο άνθρωπος, έχει ευθύνες.

Όχι μόνο οικογενειάρχη αλλά και υπουργό σαν τον Κουρουμπλή δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. O υπουργός ενημερώνεται για το ναυάγιο στη Σαλαμίνα. Και τι κάνει; Φεύγει για τρεις μέρες στο Λονδίνο.

Ο φανερός πράκτωρ ΠουΚου, βέβαια, μερίμνησε από το Λονδίνο να συντονίσει την επιχείρηση αποτροπής της οικολογικής καταστροφής.

Με την επιστροφή του από το Λονδίνο ο υπουργός έκανε… αυτοψία στην περιοχή και στη συνέχεια έπιασε δουλειά. Άρχισε δηλαδή να δίνει διαδοχικές συνεντεύξεις και να λέει ό,τι του κατέβαινε. Το μενού είχε λογοπαίγνια παραίτησης, προτροπή στους πολίτες να κάνουν άφοβα μπάνιο, υποσχέσεις ότι σε 30 μέρες ο Σαρωνικός θα έχει καθαριστεί πλήρως, προφανή ψεύδη, όπως το γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (EMSA) ειδοποιήθηκε να παράσχει βοήθεια με 30 ώρες καθυστέρηση, διαρροές ότι αν τον παραιτήσουν θα ανεξαρτητοποιηθεί και, φυσικά, οξεία επίθεση στην αντιπολίτευση που ζητούσε την παραίτησή του.

Και μέσα σε όλα, η διορισμένη σύμβουλός του ανιψιά του γελούσε και έκανε γκριμάτσες την ώρα της ομιλίας Μητσοτάκη. Υπερπαραγωγή!

Ε, όχι, αυτά είναι υπερβολές. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα.

Με λίγα λόγια, ο Κουρουμπλής είναι αυθεντικό παλιό ΠΑΣΟΚ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά,

Τι να κάνεις, τα ’χει αυτά η ζωή. Έρχεται μια πετρελαιοκηλίδα και φέρνει στην επιφάνεια όλη την αναποτελεσματικότητα, την ανικανότητα και την ανοργανωσιά που από καθαρή τύχη δεν αναδείχθηκαν στο πραγματικό τους μέγεθος νωρίτερα.

Και αυτή είναι η μία διάσταση της υπόθεσης. Γιατί υπάρχει και η άλλη.

Σε άλλα νέα,

Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Από τη στιγμή που μένει πάντως, ίσως θα πρέπει να το δει αλλιώς το θέμα, να προσαρμοστεί στις ελληνικές συνθήκες.

Για να τα λέμε όλα, πάντως, παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το 2018, υπάρχουν και κάποιοι που για αδιευκρίνιστους λόγους παραμένουν δύσπιστοι.

Είναι ένα δράμα κι αυτό, για όλα τα κόμματα. Μεγαλύτερο δράμα, πάντως, είναι αυτό που περνάει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εεεε, ένας λόγος μπορεί να είναι αυτός:

Ισχύει και για τους ΑΝΕΛ, με τη λογική των δύο πλειοψηφιών στη Βουλή, ανάλογα με το νομοσχέδιο, μπορούσε και ο Καμμένος να απευθύνεται στο δεξιό ακροατήριό του, θέτοντας τις δικές του κόκκινες γραμμές, χωρίς επιπτώσεις για τη συγκυβέρνηση.

Αλλά τα πραγματικά σημαντικά είναι άλλα.