Φονιάδες των λαών στρατηγικοί εταίροι - Free Sunday
Φονιάδες των λαών στρατηγικοί εταίροι

Φονιάδες των λαών στρατηγικοί εταίροι

Οι μέρες της επίσκεψης στις ΗΠΑ περνούσαν και η αγωνία μεγάλωνε: δεν θα μας χαρίσει ούτε ένα από τα υπέροχα γλωσσικά του ολισθήματα, ιδίως όταν χρησιμοποιεί αυτά τα εγγλέζικα;

Ο πρωθυπουργός, αν και αιφνιδιάστηκε, απάντησε όσο καλύτερα γινόταν στην ερώτηση-παγίδα του Αμερικανού δημοσιογράφου για παλαιότερο σχόλιό του, «μη μας βρει αυτό το κακό», αναφορικά με την πιθανότητα εκλογής του Τραμπ, και η αγωνία μεγάλωνε.

Τελικά, όσοι δεν απογοητεύτηκαν και περίμεναν μέχρι το τέλος ανταμείφθηκαν. Και με το παραπάνω.

Εντάξει, ας μη μείνουμε στο γεγονός πως ο πρωθυπουργός αντί για «φάγαμε τον γάιδαρο κι έμεινε η ουρά»της κρίσης είπε «φάγαμε την καμήλα». Οι συνθήκες αλλάζουν, η γλώσσα εξελίσσεται και οι παροιμίες πρέπει να προσαρμόζονται.

Ναι, όλοι το ξέρουν αυτό. Ο προβληματισμός είναι γενικότερος.

Κάποιοι κακεντρεχείς στάθηκαν και στο γεγονός πως ο πρωθυπουργός αντί να μεταφράσει την ουρά του ζώου ως tail τη μετέφρασε ως queue, που αφορά ανθρώπους, ζώα ή οχήματα παρατεταγμένα σε σειρά να περιμένουν για κάτι.

Κάποιοι άλλοι το πήραν κυριολεκτικά.

Συνολικά πρόκειται για μία άδικη επίθεση σε έναν πρωθυπουργό που έχει παραδεχτεί τις αυταπάτες του, οι οποίες τον είχαν οδηγήσει παλαιότερα σε πολλές εσφαλμένες εκτιμήσεις και θεωρήσεις, και πλέον μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, αποτυπώνει την κατάσταση όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε να είναι.

 7

Γι’ αυτό, ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σε κάθε περίπτωση,

Ναι, τα έχει πει όλα τα παραπάνω.

Όπως και να ’χει, το σίγουρο είναι πως ο Λευκός Οίκος έδωσε μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη βαρύτητα σε μια επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού. Ο λόγος, προφανής, να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία. Το αν η Ελλάδα αποκόμισε, πέρα από καλά λόγια, και πραγματικά οφέλη από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ή έγινε πιόνι στο διπλωματικό παιχνίδι ΗΠΑ-Τουρκίας θα φανεί στο προσεχές διάστημα.

Προς το παρόν, δύο είναι τα δεδομένα που προέκυψαν από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Το πρώτο, πως…

Επενδυτές, ναι, αλλά ξεβράκωτοι επενδυτές.

Ή μήπως όχι;

Σε κάθε περίπτωση,

Το θέμα είναι μην αποφάσισε μόνος του και τη συμφωνία, καθώς ο Τραμπ και τα επίσημα έγγραφα των Αμερικανών λένε για 2,4 δισ. και αναβάθμιση στις ΗΠΑ του ελληνικού στόλου των F-16 με μοναδικό θέμα προς διαπραγμάτευση τα αντισταθμιστικά που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά, ενώ βάσει της ανακοίνωσης του ΓΕΕΘΑ η αναβάθμιση του συνόλου των F-16 δεν έχει αποφασιστεί, εκείνο που έχει αποφασιστεί είναι η αναβάθμιση μέρους του στόλου έναντι 1,1 δισ. και μάλιστα στην Ελλάδα, στην ΕΑΒ, όχι στις ΗΠΑ.

Το δεύτερο δεδομένο που προέκυψε από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ έχει να κάνει με την υπαρξιακή αναζήτηση, έως διπολική διαταραχή, της κυβερνώσας Αριστεράς.

Έχουν έρθει τα πάνω κάτω.

Μέχρι και ο Πρόεδρος Τραμπ αναρωτήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα.

Ο Πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία και πέρασε στην ερώτηση που τον έκαιγε.

Πλέον είναι ξεκάθαρο…

Τι να κάνει κι αυτός, έπεσε στην ανάγκη.

Το ερώτημα πλέον είναι ένα: στην πορεία για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη, οι Αμερικάνοι θα ξαναγίνουν φονιάδες των λαών;

Και η απάντηση είναι… φυσικά.

Παρ’ όλα αυτά, ίσως πρέπει να γίνει μια προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλα αυτά είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν είχε καμία σχέση με Τραμπ, Σούδες, F-16 κ.λπ. Απλώς ο πρωθυπουργός έπρεπε οπωσδήποτε να φύγει από τη χώρα για να γλιτώσει και χρειαζόταν μια δικαιολογία.

Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό, δεν θα τη γλιτώσει τελικά, καθώς στο μεσοδιάστημα οι Τρεις Μέρες της Κρίσης άλλαξαν μέρα.