Της βράβευσης και των βλημάτων το κάγκελο - Free Sunday
Της βράβευσης και των βλημάτων το κάγκελο

Της βράβευσης και των βλημάτων το κάγκελο

Το σίγουρο είναι πως ήταν ένα βραβείο που το άξιζε. Και το πήρε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο νέος κάτοχος του βραβείου Πολιτικού Σθένους του γαλλικού περιοδικού «Politique Internationale».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια αφιερώνεις το βραβείο σε αυτούς που κορόιδεψες. Πέρα από τον πρωθυπουργό θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στους Γάλλους, αν μη τι άλλο για την ευελιξία τους.

Ίσως να μην ήταν απλώς γαλατική ευγένεια. Ίσως να ήθελαν μέσω αυτού του βραβείου να θέσουν υποψηφιότητα για το βραβείο πιο επιτυχημένου τρολαρίσματος της χρονιάς.

Όπως και να ’χει, ας δούμε τη θετική διάσταση των πραγμάτων.

Ας μη μείνουμε εκεί πάντως τώρα που ανοίξαμε τη φάμπρικα των βραβεύσεων, υπάρχουν κι άλλοι που αξίζουν να βραβευτούν.

Δυστυχώς, ένας άλλος που άξιζε την επιβράβευση δεν θα τη λάβει.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, όταν είχε κατατεθεί η υποψηφιότητα, ήταν μία «ισχυρότατη υποψηφιότητα γι’ αυτή τη θέση – η ισχυρότερη που θα μπορούσε να καταθέσει η Ελλάδα» και ήταν εκ των φαβορί για την ανάληψη της θέσης. Τελικά τέθηκε εκτός του τελικού γύρου των τριών υποψηφίων, μένοντας τέταρτος μεταξύ των επτά προτεινόμενων στην ψηφοφορία των 28 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εδώ που τα λέμε, θα ήταν και λίγο παράδοξο να αναδειχθεί επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ένας υπουργός που έχει φέρει όλο τον χώρο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων απέναντί του και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα να κάνουν λόγο για το δικό τους Γκουαντάναμο λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσής τους.

Επιστρέφοντας σε κλίμα βραβεύσεων,

Πιθανότατα έρχεται και νέα βράβευση από τους συνταξιούχους, που βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν για το κοινωνικό μέρισμα.

Σε άλλα νέα, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε απόρρητα έγγραφα στη Βουλή, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η διαδικασία που ακολούθησε ήταν η ενδεδειγμένη, για την υπόθεση Καμμένου - μεσάζοντα - Σαουδικής Αραβίας. Ακολούθησε μια τυπική ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών οποιασδήποτε χώρας.

Και καλά κάνει, αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα, άκου να καταθέτουν απόρρητα έγγραφα στη Βουλή!

Υπάρχουν δύο οπτικές για το θέμα.

Η πρώτη είναι αυτή:

Η δεύτερη είναι αυτή:

Κάπου εκεί πετάχτηκε σαν από μηχανής θεός ο Πάνος ο υπεράνως και έδωσε τη λύση.

Εμ, έτσι πάει με τα απόρρητα έγγραφα. Δικά μας είναι, ό,τι θέλουμε τα κάνουμε, τα χαρακτηρίζουμε, τα αποχαρακτηρίζουμε, άμα λάχει θα τα δημοσιοποιήσουμε κιόλας, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Άλλωστε δεν πρόκειται και για κανένα θέμα εθνικής ασφάλειας, μια διακρατική συμφωνία είναι για πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, που πιθανότατα ήθελε να τα χρησιμοποιήσει στην Υεμένη.

Όπως και να ’χει, ας περιμένουμε τη Δευτέρα να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει γίνει με τα βλήματα.

Μέχρι τότε μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, εκτός από τη Γερμανία, γιατί θα ταλαιπωρηθείτε λίγο.

Σωστά κι αυτά, αλλά και το γεγονός πως σε… δειγματοληπτικούς ελέγχους έπιασαν τους τελευταίους μήνες περισσότερους από χίλιους που ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη Γερμανία με πλαστά έγγραφα πρέπει να έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του.

Όπως έχουν γίνει ξεκάθαρα πια και αυτά που έπαιξαν τον ρόλο τους για την τραγωδία και την καταστροφή στη Δυτική Αττική.

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι όταν αναλαμβάνεις το «μαγαζί», είτε αυτό είναι η Περιφέρεια Αττικής είτε η Ελλάδα, αναλαμβάνεις και την ευθύνη. Δεν μπορείς να παίρνεις τα εύσημα και τα βραβεία για τα καλά και για τα προβλήματα να φταίνε μονίμως οι άλλοι, οι προηγούμενοι, οι κακοί.

Όπως είχε πει και ο θρυλικός προπονητής του ΝΒΑ Πατ Ράιλι, ο νέος προπονητής όταν αναλαμβάνει μια ομάδα βρίσκει πάνω στο γραφείο του τρεις φακέλους και ένα σημείωμα από τον προηγούμενο προπονητή, που του υποδεικνύει να ανοίγει έναν έναν τους φακέλους όταν υπάρχει πρόβλημα.

Δεν τραβάει στο ξεκίνημα η ομάδα, ανοίγει τον φάκελο ο προπονητής: Ρίξε την ευθύνη στον προηγούμενο, ότι παρέδωσε –την περίφημη– καμένη γη. Βελτιώνεται η ομάδα για λίγο, νέα προβλήματα μετά, ανοίγει τον δεύτερο φάκελο ο προπονητής: Ρίξ’ τα στην ατυχία (θεομηνία, πυρκαγιές, ναυάγια πετρελαιοφόρων) και στην κακή διαιτησία (γραφειοκρατία, κλιματική αλλαγή, οι ξένοι που θέλουν το κακό μας) και ζήτα πίστωση χρόνου. Πάλι τα ίδια μετά από λίγο καιρό, ανοίγει τον τρίτο φάκελο ο προπονητής: Ετοίμασε τρεις νέους φακέλους για τον επόμενο…

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι πάμε μονίμως από τον πρώτο στον δεύτερο φάκελο και πάλι από την αρχή, πάρα πολλές δικαιολογίες αλλά καμία ευθύνη για τις διαρκείς και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες.