Παγκόσμια ημέρα γάτας: το παρεξηγημένο αιλουροειδές - Free Sunday
Παγκόσμια ημέρα γάτας: το παρεξηγημένο αιλουροειδές

Παγκόσμια ημέρα γάτας: το παρεξηγημένο αιλουροειδές

Για αιώνες η γάτα, όπως και η γυναίκα, έχει δαιμονοποιηθεί ως ένα πλάσμα πονηρό, υστερόβουλο, μοχθηρό, αγνώμον. Λένε πως δεν πιάνεται φίλη, πως εκεί που δεν το περιμένεις θα σε γρατζουνίσει, πως μια μέρα απλά θα φύγει… Εγώ ξέρω πως είναι κομψές, διακριτικές και απλά χρειάζονται λίγο χρόνο για να σε εμπιστευτούν.

Είναι ανεξάρτητες, ναι, αλλά μόνο γιατί πιστεύουν πως η ελευθερία κι ο σεβασμός του χώρου του άλλου είναι αξίες απόλυτες. Όσο για τη φιλία τους είναι αδιαπραγμάτευτη, απλά δεν έχει τη μπουνταλάδικη εξωστρέφεια του σκύλου. Το καταλαβαίνεις κάθε φορά που βολεύεται στην αγκαλιά σου όταν η μέρα δεν είναι καλή, όταν μπερδεύεται στα πόδια σου, όταν χουρχουρίζει επειδή της χαϊδεύεις το λαιμό.

Για την ευφυΐα της νέα έρευνα ισχυρίζεται αυτό που όσοι έχουμε και γάτες πάντα γνωρίζαμε- πως είναι το ίδιο έξυπνες με τους σκύλους. Για την ακρίβεια είναι τόσο έξυπνες που δεν έχουν ανάγκη να το αποδεικνύουν φέρνοντας στα πόδια σου το κουκουνάρι που τους πέταξες πριν από ένα λεπτό. «Τράβα πιάσ’ το μόνος σου μεγάλε. Για κορόιδα ψάξε στους σκύλους».

Ευτυχώς, την υπεράσπιση της γάτας έχουν αναλάβει εδώ και αιώνες συγγραφείς, ποιητές και πνευματικοί άνθρωποι, Κίπλινγκ, Σκάζα-Βάις, Γκυ ντε Μωπασσάν, Πόε, Ζολά, Σβεντ Λέοπολντ, Κολέτ, Χέμινγουεϊ, Τζόυς, Μπωντλαίρ. Ο Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904) τα έχει πει όλα στο περίφημο σύντομο διήγημα του «Ιστορία μιας γάτας».

Διαβάστε το εδώ

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας, η μέρα που γιορτάζουμε τους πανέξυπνους, αστείους αιλουροειδείς φίλους μας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2002, στις 8 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) για να τιμηθεί το δημοφιλές κατοικίδιο ζώο.

Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται η Τασία φωτογρραφημένη από την Σόνια Φαρασοπούλου. Η γάτα είδωλο που με μύησε στο σαγηνευτικό της κόσμο, μετά από χρόνια έρωτα με τους σκύλους. Δεν είναι εύκολο ζώο η Τασία. Έχει, όμως, προσωπικότητα. Κυρίως, μου δίδαξε πως η δωρικότητα στην έκφραση δεν σημαίνει απουσία συναισθημάτων. Ίσα ίσα.

Διάσημοι γατόφιλοι

Katy Perry: με την Kitty Purry

1 min

Marlon Brando: Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, Francis Ford Coppola, η περίφημη σκηνή στο Νονό, όπου μια γάτα κάθεται στην αγκαλιά του Brando, δεν ήταν προσχεδιασμένη.

2 min

Freddie Mercury: Ο frontman των Queen αφιέρωσε το άλμπουμ Mr. Bad Guy (1985) στον γάτο του Jerry και αργότερα έγραψε ένα τραγούδι στην αγαπημένη του γάτα, Delilah.

3 min

Edgar Allan Poe: Λέγεται πως η γάτα του Catterina τον έμπνευσε για το διάσημο διήγημα του The Black Cat.

4 min

Nina Simone: Στο video clip του My Baby Just Cares for Me (1985) μια μαύρη θηλυκή γάτα ερρωτεύεται μια λευκή.

5 min

Kate Bus: Tο τραγούδι Rocket’s Tail, από το album The Sensual World, είναι αφιερωμένο στον γάτο της Rocket.

6 min

Ingrid Bergman: Στην ταινία της Anastasia, 1956,  η αδέποτη γάτα Ada τριγυρνούσε στο πλατό και τελικά κατέληξε να εμφανίζεται σε πολλές σκηνές της ταινίας.

7 min

Johnny Cash: Δυο hit singles του έχουν τη λέξη γάτα στον τίτλο τους τα Cat’s In The Cradle και Mean Eyed Cat.

8 min

Vladimir Lenin: Σύμφωνα με τους βιογράφους του αγαπούσε τις γάτες γιατί συμβόλιζαν την ανεξαρτησία και την κομψότητα.

9 min

Mark Twain: "Όταν κάποιος αγαπά τις γάτες γίνεται φίλος μου χωρίς επιπλέον συστάσεις".

10 min

James Dean: Στα γυρίσματα του Γίγαντα η Elizabeth Taylor του χάρισε μια γάτα σιάμ που είχε βρει από μωρό και μεγάλωσε η ίδια ταϊζοντάς την με μπιμπερό.

11 min

James Franco: "Κάποιες μέρες όταν αισθάνομαι λυπημένος και μόνος μιλάω στην γάτα μου και μου υπενθυμίζει πως είμαι ο James Franco. Μετά χορεύουμε".

12 min

William S Burroughs: "Η γάτα δεν προσφέρει υπηρεσίες. Η γάτα προσφέρει τον εαυτό της. Φυσικά χρειάζεται φροντίδα. Δεν αγοράζεις την αγάπη χωρίς ανταπόδοση".

13 min