Στον Εισαγγελέα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα δελφίνια - Free Sunday
Στον Εισαγγελέα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα δελφίνια

Στον Εισαγγελέα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα δελφίνια

Πριν από έναν χρόνο, κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Αφορμή στάθηκε σχετική αναφορά του βουλευτή Γιώργου Δημαρά στη Βουλή. Στην έκθεση αυτοψίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι επιθεωρητές περιγράφουν την ψυχαγωγική παράσταση 20 λεπτών στην οποία συμμετέχουν τα δελφίνια του Ζωολογικού Κήπου, που παρουσιάζεται στο Αττικό Πάρκο, για την οποία πλήρωσαν αντίτιμο τριών ευρώ, επιπλέον του αρχικού εισιτηρίου.

Όπως επεσήμανε το κλιμάκιο, οι παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων απαγορεύονται ρητά τόσο από τη νομοθεσία (η οποία εξαιρεί μόνο τις παραστάσεις ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας), όσο και από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ζωολογικού κήπου. Επίσης, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η άδεια λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2013. Η άδεια ανανεώθηκε μετά τον έλεγχο, τον Ιούλιο του 2017, επομένως το πάρκο «λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών».

Τώρα, το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος φτάνει στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων σε ό,τι αφορά τα δελφίνια. Από την πλευρά του, το Αττικό υποστηρίζει πως δεν πρόκειται για παράσταση αλλά για εκπαιδευτική παρουσίαση και επισημαίνει ότι έχει αθωωθεί δικαστικά δύο φορές για το ίδιο ζήτημα. Για την ακρίβεια, κατηγορούν τους επιθεωρητές για «μεροληπτική παρερμηνεία της νομοθεσίας». Όπως αναφέρει στο απολογητικό της υπόμνημα, η χρήση της λέξης «παράσταση» από τους επιθεωρητές δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: «Η έκθεση (σσ. των επιθεωρητών) συνεχίζει με όρους όπως “πιρουέτες”, “χειροκροτήματα”, με μοναδικό σκοπό την προσπάθεια δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προφανώς οι ελεγκτές δεν ενδιαφέρθηκαν να παρακολουθήσουν τον εκφωνητή του προγράμματος και τις εξηγήσεις οι οποίες συνοδεύουν το πρόγραμμα προς εκπαίδευση/ενημέρωση του κοινού. Πιο συγκεκριμένα, οι λέξεις “πιρουέτες” και το “χειροκρότημα” έχουν σαν σκοπό να εξηγήσουμε στο κοινό την ευελιξία που έχουν τα ζώα με τα πτερύγιά τους και το σώμα τους εν γένει». Μπορείτε να διαβάσετε όλη την απάντηση του Αττικού Πάρκου εδώ

Μετά την ολοκλήρωση της πράξης βεβαίωσης παράβασης στις 3 Νοεμβρίου, οι επιθεωρητές διαβίβασαν την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων. Επίσης, ενημέρωσαν τις υπηρεσίες αδειοδότησης (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια) και θα προχωρήσουν στον καταλογισμό προστίμου στην εταιρία.