Μεταφράζοντας το σκύλο μας - Free Sunday
Μεταφράζοντας το σκύλο μας

Μεταφράζοντας το σκύλο μας

Στην κωμωδία «Ο γιατρός τρελάθηκε», ο Εντι Μέρφι υποτίθεται ότι είχε το χάρισμα να μιλάει με τα ζώα. Όπως φαίνεται, σε καμιά δεκαριά χρόνια κι αυτό το φανταστικό εύρημα θα γίνει πραγματικότητα. Γιατί χάρις στην τεχνητή ευφυΐα, γράφει η Repubblica, θα είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε τι «λέει» ο σκύλος μας.

Τουλάχιστον αυτό υπόσχεται ο Κον Σλομποντκίκοφ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας, ο οποίος έχει βαλθεί να μαζέψει χιλιάδες βίντεο με σκυλιά που γαβγίζουν και γρυλίζουν. Αυτό το υλικό θα του χρειαστεί για να συνδέσει με έναν αλγόριθμο την σκυλίσια επικοινωνία και να την μεταφράσει στα αγγλικά και στη συνέχεια και σε άλλες γλώσσες. Στην ουσία πρόκειται για έναν αυτόματο μεταφραστή, ο οποίος θα κάνει πιο εύκολη τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο.

Κάποιοι συνάδελφοί του βέβαια δηλώνουν επιφυλακτικοί: «Η νέα τεχνολογία δεν κάνει άλλο από το να μεταφέρει το σύνολο των πληροφοριών σε έναν αλγόριθμο ο οποίος μεταφράζει το λεξιλόγιο των ζώων σε λέξεις που έχει αποδώσει σε αυτό ο ίδιος ο άνθρωπος. Η σχέση άνθρωπος – ζώο αντικαθίσταται έτσι από τη σχέση άνθρωπος – άνθρωπος» λέει η ψυχοβιολόγος Κατερίνα Σπιέτσιο.

Ο Σλομποντκίκοφ, ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστικός: η μετάφραση θα είναι όσο πιο πιστή γίνεται. Δεν θα κάνει την επικοινωνία μας πιο ουσιαστική. Αλλά οπωσδήποτε πιο πρακτική.