Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης κατοικίδιων ζώων - Free Sunday
Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης κατοικίδιων ζώων

Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης κατοικίδιων ζώων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το αίτημα για ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν την καταγραφή των κατοικίδιων ζώων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς που συχνά εκτρέφονται με ανορθολογικό τρόπο και αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών. Το λαθρεμπόριο κατοικίδιων ζώων συνδέεται όλο και περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα και αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές.

Με ένα μη νομοθετικό ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη-μέλη διαθέτουν συμβατές βάσεις δεδομένων για τις γάτες και τους σκύλους και να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας βάσεων δεδομένων και για άλλα κατοικίδια ζώα. Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η υποχρεωτική καταχώριση όλων των κατοικιδίων και η ανταλλαγή δεδομένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μειώσουν την παραποίηση εγγράφων, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και στον εντοπισμό των πηγών νοσημάτων και θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της κακοποίησης και κακής μεταχείρισης των ζώων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή να υιοθετήσει ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς, καθώς και των άγριων ζώων, τα οποία συχνά καταλήγουν να κρατούνται ως κατοικίδια.