Αρέσει στους σκύλους η μουσική; (video) - Free Sunday
Αρέσει στους σκύλους η μουσική; (video)

Αρέσει στους σκύλους η μουσική; (video)

Απόλυτοι λάτρεις της κλασικής μουσικής αποδεικνύονται οι σκύλοι καθώς, όταν «ρωτήθηκαν» από τους επιστήμονες, δεν απάντησαν απλώς καταφατικά στην ερώτηση αλλά παρέδωσαν και το top 10 των προτιμήσεών τους με τους Μπαχ, Βιβάλντι και Μότσαρτ να βρίσκονται στην κορυφή των μουσικών προτιμήσεών τους. Οι σκύλοι φαίνεται ότι δεν αντέχουν καθόλου τη χέβι μέταλ μουσική, ενώ η ποπ και η ρέγκε τους αφήνουν αδιάφορους. Στο παρελθόν έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι τα ζώα έχουν μουσικές προτιμήσεις. Π.χ., έχει αποδειχθεί ότι οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα υπό τους ήχους απαλής μουσικής ή ότι αυξάνεται η παραγωγή αβγών στις κότες που ακούνε ραδιόφωνο.

Ηταν όμως η πρώτη φορά που έγιναν αντικείμενο διερεύνησης οι μουσικές προτιμήσεις των σκύλων. Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ. Πενήντα σκύλοι πέρασαν αρκετές ημέρες ακούγοντας από Metallica, Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Ρόμπι Γουίλιαμς και Μπομπ Μάρλεϊ ως τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι.

H έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι τάσσονται σαφώς υπέρ της κλασικής μουσικής καθώς υπό τους ήχους των Μπαχ, Βιβάλντι και Μότσαρτ επέδειξαν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά τους: ευεξία, ελάχιστο ως καθόλου γάβγισμα, χαλάρωση και ανάπαυση. Αντιθέτως, οι σκύλοι δεν βρήκαν καθόλου ευχάριστους τους ήχους της χέβι μέταλ μουσικής αφού στο άκουσμα των Metallica έκαναν τον περισσότερο θόρυβο, ήταν ανήσυχοι και υπερκινητικοί. Ούτε όμως η ποπ και η ρέγκε μουσική φαίνεται να τους συγκίνησαν αφού χαρακτηριστικοί εκπρόσωποί τους όπως η Μπ. Σπίαρς, ο Ρόμπι Γουίλιαμς και ο Μπομπ Μάρλεϊ δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν την προτίμηση των 50 «επίλεκτων» τετράποδων που έμειναν απαθέστατοι στο άκουσμά τους. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των σχετικών ερευνών για τη συσχέτιση μεταξύ μουσικής και συμπεριφοράς των σκύλων, οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες όχι μόνο για τους κατόχους τους αλλά και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων μικρών ζώων καθώς αμφότεροι έχουν πλέον έχουν στη διάθεσή τους ένα αδιαμφισβήτητο «όπλο» για να διατηρούν την ηρεμία και την ευεξία των τετραπόδων.

Δείτε εδώ ένα σκύλο να ακούει Μπετόβεν: