Αρχίζει η επικοινωνία του ναυαγίου - Free Sunday
Αρχίζει η επικοινωνία του ναυαγίου

Αρχίζει η επικοινωνία του ναυαγίου

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο οποίο συμμετέχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό .
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, όπως και στην χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, θα αποδώσει το ναυάγιο της προσπάθειας στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας η οποία, όπως αναφέρει "διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της και θα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνεδρίαση θα γίνει στις 5.00 το απόγευμα ενώ στις 18:30 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα δεχτεί τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, 'Αντρο Κυπριανού ο οποίος θα έλθει στην Αθήνα, μετά την πρωινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία το οποίο συνέρχεται στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, προκειμένου να ενημερωθει για όσα έγιναν κατά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα. `Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει στη συνέχεια και τον κυπριακό λαό.

Τις πταίει;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης, σε γραπτή δήλωση εκφράζει την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδιώξει την διατήρηση του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων, που διαρκούν σχεδόν δέκα χρόνια τώρα.
«Είναι αποφασιστικής σημασίας τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν την ίδια εκδοχή με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τους λόγους κατάρρευσης της διαδικασίας στην Ελβετία», λέει ο κ.Λουκαϊδης, ο οποίος επισημαίνει ότι το αντίθετο, όπως ήδη διαφαίνεται να συμβαίνει «θα έχει αρνητικότατες παρενέργειες, πέραν των όσων διαλαμβάνει η συνέχιση της κατοχής».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διερωτάται «πώς είναι δυνατόν, με βάση την εκδοχή του προέδρου Αναστασιάδη, η Τουρκία να βρισκόταν σε ευθεία και απόλυτη σύγκρουση με το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά ο τελευταίος, την επόμενη μέρα να χαιρέτησε την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης, αξιωματούχος του ΟΗΕ άρχισε να διαρρέει ισχυρισμούς για τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Αυτές οι ενημερώσεις γίνονται προς πολιτικούς αλλά και προς ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μαζί με τον αξιωματούχο αυτό τις μεθοδεύσεις ενισχύουν και στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο. Σε γραπτό μήνυμα προς ΜΜΕ στην Ελλάδα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Αθήνα είχε αποδεχθεί την παραμονή εσαεί στην Κύπρο 950 Ελλήνων στρατιωτών και 650 Τούρκων και αναθεώρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων σε δεκαπέντε χρόνια (!), αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το απέρριψε.

Διατυπώθηκε, επίσης, ο ισχυρισμός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη 1 μετά τα μεσάνυκτα της Πέμπτης για να τον πείσει αλλά ο τελευταίος ήταν ανένδοτος!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες κρίσιμες ώρες πριν την κατάρρευση της Πενταμερούς ασκούνταν πιέσεις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναινέσει χωρίς να συγκεκριμενοποιηθούν οι τουρκικές θέσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Βρετανοί ήθελαν να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά τις διαβεβαιώσεις Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα επιδείξει «ευελιξία» στα θέματα της Ασφάλειας και να υπογραφεί «στρατηγική συμφωνία» στη βάση του περιγράμματος Γκουτέρες.

Κι όλα αυτά ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ήδη προβεί σε υποχωρήσεις αποδεχόμενος υπό προϋποθέσεις αξιώσεις που είχαν θέσει οι Τούρκοι (εκ περιτροπής Προεδρία, βέτο, περιουσιακό, τέσσερις ελευθερίες κ.λπ.).

Ο Κοτζιάς στην Κύπρο

Στην Κύπρο θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για να συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση ζητήματα συντονισμού ενεργειών μετά και το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα φθάσει την Κύπρο από τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Λευκωσία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα συζητήσουν για κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο την περίοδο αυτή.