Νέο νομοσχέδιο για να διορθώσουν τα λάθη των νόμων τους στο ασφαλιστικό - Free Sunday
Νέο νομοσχέδιο για να διορθώσουν τα λάθη των νόμων τους στο ασφαλιστικό

Νέο νομοσχέδιο για να διορθώσουν τα λάθη των νόμων τους στο ασφαλιστικό

Νέο νομοσχέδιο με εργασιακές, αλλά και ασφαλιστικές διατάξεις αναμένεται να καταθέσει στο τέλος Αυγούστου στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας για να λυθούν ζητήματα που προέκυψαν από τις προηγούμενες ρυθμίσεις που είχε κάνει το Υπουργείο, σύμφωνα με το euro2day.gr

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα θα εισαχθούν διατάξεις εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά πριν από τις αλλαγές σε εργασιακά και πρόνοια που αποτελούν προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, η διαπραγμάτευση για την οποία θα ξεκινήσει σε λίγο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νομοσχέδιο θα διαχωρίζεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι - επαγγελματίες.

Θα προβλέπονται επίσης ρυθμίσεις για:

  • την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία.
  • αυτοματοποίηση των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Τον αποκλεισμό των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.).
  • Τη βελτίωση των όρων καταβολής από τον ΟΑΕΔ, επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Τη διατήρηση της αναπηρικής σύνταξης σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, την παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

πηγή: euro2day.gr