Το euroworking group μπλοκάρει τα 800 εκ. αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει - Free Sunday
Το euroworking group μπλοκάρει τα 800 εκ. αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει

Το euroworking group μπλοκάρει τα 800 εκ. αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει

Χωρίς απόφαση για την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκ. για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έληξε χθες η συνεδρίαση του Euroworking Group καθώς το EWG ζήτησε επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους, τα οποία η ελληνική πλευρά θα στείλει την επόμενη εβδομάδα για να ελεγχθούν έτσι ώστε στη συνέχεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν όλα πάνε καλά, δεν πρόκειται να υπάρξει αποδέσμευση πριν τον Οκτώβριο

Το ΕWG εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του για τη συνέχιση των δικαστικών διώξεων τόσο κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, το κόστος των οποίων έχει αναλάβει να καλύπτει για λογαριασμό του κ.Γεωργίου, το ελληνικό δημόσιο, όσο και κατά των τριών ευρωπαίων πρώην μελών της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση αποφασίστηκε τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. Η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν αύριο συνάντηση και με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί για να θέσουν τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης.

Σε ότι αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, η τελική απόφαση παραπέμφθηκε για να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

Την ίδια στιγμή πάντως, η κυβέρνηση διαρρέει ότι αισθάνεται ικανοποιημένη καθώς σύμφωνα “με καλά πληροφορημένες πηγές” που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.