Θεσσαλονίκη: ΔΕΘ, κουλούρι και υποκρισία - Free Sunday
Θεσσαλονίκη: ΔΕΘ, κουλούρι και υποκρισία

Θεσσαλονίκη: ΔΕΘ, κουλούρι και υποκρισία

Tην επιλογή της για πλήρη υπερίσχυση του πολιτικού έναντι του οικονομικού χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) καταδεικνύει ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται τη φετινή ΔΕΘ, η οποία ανοίγει σήμερα τις πύλες της με την πρωθυπουργική ομιλία.

Οι συνήθως ανώνυμες κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν πριν από έναν μήνα ότι φέτος ο πρωθυπουργός δεν θα μείνει στη Θεσσαλονίκη μόνο για το διήμερο των εγκαινίων, αλλά προτίθεται να παραμείνει όλη την εβδομάδα της λειτουργίας της ΔΕΘ, επειδή «είναι η πρώτη έκθεση από τότε που άρχισε να λειτουργεί το γραφείο του πρωθυπουργού στην πόλη» και επειδή «η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και μάλιστα σε χρονίζοντα προβλήματα της Θεσσαλονίκης (απόδοση στρατοπέδων στους πολίτες, ΟΑΣΘ, μετρό κ.ά.)».

Βεβαίως τα θέματα που θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση δεν πάνε εξαιρετικά καλά, καθώς ο ΟΑΣΘ είναι σε δικαστική εκκρεμότητα, από την οποία θα αργήσει να απεμπλακεί, το μετρό ακούγεται όλο και πιο πολύ πως όταν λειτουργήσει θα φτάνει μέχρι το Σιντριβάνι λόγω των εκκρεμοτήτων με τις αρχαιότητες στους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, ενώ η παραχώρηση των στρατοπέδων, στην πρώτη από τις οποίες παρέστη προσωπικά ο πρωθυπουργός, ακυρώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι διαρροές, αλλά η πολιτική ερμηνεία που δόθηκε από την αντιπολίτευση είναι ότι στόχος του Μαξίμου ήταν να επιβάλει την υποβάθμιση των επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών, οι οποίες θα περιλάμβαναν πολλή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, δηλαδή, η πρωθυπουργική παρουσία απειλεί να καλύψει τις άλλες πολιτικές δραστηριότητες, σε μια κίνηση που, αν γίνει, θα είναι, κατά την αντιπολίτευση, πολιτικά unfair.

 

Η Κίνα σε πρώτο πλάνο

Η πολιτική διάσταση ενισχύεται και από την επιλογή τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ να είναι η Κίνα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν οι δρόμοι γύρω από την έκθεση με κινέζικα φαναράκια.

«Στοχεύουμε στο να ενισχύσουμε τη σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας και να ενώσουμε τους δύο λαούς. Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να μπει στον χάρτη του Δρόμου του Μεταξιού» είχε πει κατά τη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης της ΔΕΘ ο πολιτικός σύμβουλος της Κινεζικής Πρεσβείας Gao Wenqi, περιγράφοντας αυτό ακριβώς το οποίο δεν προκαλεί ενθουσιασμό στους εταίρους της χώρας στην Ε.Ε.: τη διευκόλυνση στην ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στην Ευρώπη.

«Φιλόδοξο στόχο για εμάς αποτελεί να καταστεί η Θεσσαλονίκη και κατά συνέπεια η Ελλάδα “πύλη” για τα κινεζικά προϊόντα προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, να γίνει ένα εκθεσιακό hub για την εξόρμηση της μεγάλης αυτής ασιατικής οικονομίας στη Γηραιά Ήπειρο» είχε πει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Ηelexpo Τάσος Τζήκας, επιβεβαιώνοντας τις παραπάνω ανησυχίες.

Ο κ. Τζήκας, παρ’ ότι δεν προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησε τη θέση που είχε από την κυβέρνηση Παπανδρέου και προσφάτως διορίστηκε ξανά στην ίδια θέση, καθώς φαίνεται να έχει βρει τους διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση.

Όμως το γεγονός ότι η ανακοίνωση για τον διορισμό του κ. Τζήκα δεν συνοδεύτηκε από τον επαναδιορισμό και του διευθύνοντος συμβούλου Κυριάκου Ποζρικίδη δημιούργησε την εντύπωση ότι επιθυμία της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά ήταν να τον αντικαταστήσει με κάποιο στέλεχος από τον δικό της χώρο.

Το ενδεχόμενο αλλαγής του κ. Ποζρικίδη, ο οποίος είναι μόνιμος υπάλληλος της ΔΕΘ και θεωρείται μη κομματικά ελεγχόμενος, προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα, έστω με καθυστέρηση, μόλις προχθές να ανακοινωθεί με γραπτή ανακοίνωση η επανατοποθέτησή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

 

Κεντροαριστερή γκρίνια

Σημαντική πολιτική διάσταση είναι και η παρουσία ως αρχηγών αυτόνομων πολιτικών κομμάτων δύο εκ των διεκδικητών της αρχηγίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Μάλιστα τη Δευτέρα η κ. Γεννηματά θα πραγματοποιήσει ομιλία στον ίδιο χώρο όπου θα γίνουν τα εγκαίνια, το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Αντίστοιχα, ο κ. Θεοδωράκης θα περιοριστεί στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Τετάρτη ως επικεφαλής του Ποταμιού.

Η κινητοποίηση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ για τη συγκέντρωση της κ. Γεννηματά έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια, καθώς θεωρείται ότι εντάσσεται και στην προώθηση της δικής της υποψηφιότητας, αφού οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά εκτιμούν ότι στη Θεσσαλονίκη έχει προβάδισμα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων, από τους οποίους ο μόνος που έχει δεσμούς με την πόλη είναι ο Γιάννης Μανιάτης.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράστηκε δυσφορία για τηλεφωνήματα που έγιναν από τη Χαριλάου Τρικούπη (το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη δεν έχει τέτοιες οργανωτικές δυνατότητες) για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση της κ. Γεννηματά. «Μας θέλουν ως χειροκροτητές» ήταν η κριτική στην οποία απάντησε παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται». Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, εντύπωση προκάλεσε και ο προγραμματισμός για την παρουσία της κ. Γεννηματά στον αγιασμό σε διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο στη δυτική Θεσσαλονίκη.

 

Κέντρο χωρίς ομαλότητα

Εκείνο πάντως που μετά βεβαιότητος γίνεται με το ζόρι είναι η «διασκέδαση», καθώς οι κάτοικοι μεγάλου μέρους του κέντρου της Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική διασκέδαση την οποία τους εξασφαλίζουν οι μουσικές βραδιές που έχει η ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια.

Οι συναυλίες διαρκούν μέχρι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, είναι υπαίθριες και σε μεγάλη ένταση. Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι το κομμάτι της ψυχαγωγίας είναι υποχρεωτικό παρακολούθημα μιας τέτοιας έκθεσης παγκοσμίως, οι κάτοικοι παραπέμπουν στο ότι παγκοσμίως τέτοιες συναυλίες δεν γίνονται σε εκθεσιακούς χώρους στο κέντρο των πόλεων.

Πρακτικά οι συναυλίες χρησιμοποιούνται για να ενισχύουν την επισκεψιμότητα της έκθεσης, τα στελέχη της οποίας διατείνονται ότι από τις ώρες προσέλευσης των εισιτηρίων προκύπτει ότι κι αυτοί που έρχονται για τις συναυλίες ρίχνουν και μια ματιά στα περίπτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο Σάββατα, τις βραδιές των ομιλιών Τσίπρα και Μητσοτάκη, δεν έχουν προγραμματιστεί συναυλίες.

Εκτός από τις συναυλίες οι κάτοικοι του κέντρου θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Στην αστυνομική προστασία της ΔΕΘ έχουν διατεθεί 4.000 αστυνομικοί, περίπου διπλάσιοι απ’ όσους διατέθηκαν για την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα. Το κύριο μενού της αστυνομικής προστασίας είναι η ομιλία Τσίπρα σήμερα το απόγευμα, καθώς την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η σημαντικότερη είναι των συνδικάτων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ η μαζικότερη αναμένεται να είναι του ΠΑΜΕ.

Ανάμεσα στις συγκεντρώσεις είναι και αυτή που έχουν προγραμματίσει οι αντιεξουσιαστικές κινήσεις, οι οποίες την προηγούμενη Τρίτη, με υπογραφή του «Ρουβίκωνα», έφτασαν μέχρι το ΥΜΑΘ, στους χώρους του οποίου μπήκαν 14 άτομα, με τρία από αυτά να κρεμούν και πανό από τον τρίτο όροφο του Διοικητηρίου. Η αστυνομία υποβάθμισε το γεγονός, δεν έκανε συλλήψεις και διαβεβαίωσε ότι δεν είχαν πρόθεση να φτάσουν ούτε στο γραφείο της υπουργού ούτε στο γραφείο της κ. Νοτοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, το φετινό άδειο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τους κλειστούς δρόμους ελάχιστα έχει αλλάξει από τα προηγούμενα χρόνια και το αίτημα των κατοίκων για ομαλότητα στην καθημερινότητά τους κατά την περίοδο της έκθεσης εξακολουθεί να είναι πάγια και διαρκής ανάγκη.