Η Αθήνα δεν στέλνει τα στοιχεία για να πάρει τα 800 εκ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου - Free Sunday
Η Αθήνα δεν στέλνει τα στοιχεία για να πάρει τα 800 εκ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

Η Αθήνα δεν στέλνει τα στοιχεία για να πάρει τα 800 εκ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

Σε εκκρεμότητα παραμένει η καταβολή της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ καθώς η Αθήνα δεν έχει στείλει ακόμη τα στοιχεία που που στις 4 Σεπτεμβρίου είχε δεσμευθεί ότι θα στείλει μέσα στην εβδομάδα, όπως προέκυψε στην σημερινή δίωρη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.

Στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους.Ρέκλινγκ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αν είχαν σταλεί τα στοιχεία, θα είχε γίνει η αποδέσμευση και παρέπεμψε το θέμα στον Οκτώβριο.

«Αλλά δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προγράμματος εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου που είναι απαραίτητο γι' αυτό. Θα το δούμε αυτό μέσα στον Οκτώβριο» είπε ο κ.Ρέκλινγκ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσεμπλουμ, στη συνεδρίαση ετέθη ο στόχος να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εντός του 2017.

«Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους και πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων», δήλωσε, ο κ.Νταϊσεμπλουμ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση, πήραν την αναφορά των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση.

To Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για την υπόθεση δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

«Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας (reputational damage) και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μπορεί να βλάψουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μσκοβισί ενώ ο κ.Ρέκλινγκ έκανε λόγο για « «ατυχείς εξελίξεις με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που επηρεάζουν τις αγορές και πρέπει να γίνουν βήματα γι' αυτό».

Ο κ.Ρέκλινγκ χαρακτήρισε, επίσης, γενικά θετικά τα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα τονίζοντας ότι συμβάλουν στη θετική διάθεση προς την Ελλάδα επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν το αξιόχρεο της χώρας.