Ο Υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μετατρέπει το "όνομα" σε εσωτερικό θέμα στα Σκόπια - Free Sunday
Ο Υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μετατρέπει το "όνομα" σε εσωτερικό θέμα στα Σκόπια

Ο Υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μετατρέπει το "όνομα" σε εσωτερικό θέμα στα Σκόπια

Σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα στην πΓΔΜ μετατρέπει την διαπραγμάτευση για το όνομα με το οποίο θα αναγνωριστεί επισήμως, η γειτονική χώρα, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την οποία αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση η Deutsche Welle.

«Ο Γκρούεφσκι ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλει μια Μακεδονία προ 2000 ετών. Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος Η ΠΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή», λέει ο κ.Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.

Ο νέος υπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις φήμες ότι στα Σκόπια εξετάζεται το αίτημα της Αθήνας για μετονομασία του αεροδρομίου από Μέγας Αλέξανδρος σε Μητέρα Τερέζα, ως μέτρο αποκατάστασης εμπιστοσύνης καθώς λέει χαρακτηριστικά:

«Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος».

Παράλληλα επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης του να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα ΗΕ. Ενώ επικαλείται και την φράση του Τζον Κένεντι «δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση».

Οριοθετώντας τη δική του άποψη για το θέμα του ονόματος, ο κ.Ντιμιτροφ, λέει ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμη η μακεδονική εθνική ταυτότητα διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι απαγορευτικό για την χρήση της ταυτότητας απο άλλους. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες. Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτα αντίθετο και με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμική σημασία».

Σύμφωνα με την FAZ, τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν ήδη ληφθεί. Ήδη υπάρχει πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών Σκοπίων και Αθήνας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή νέων διπλωματών ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στις δύο χώρες. «Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα.», αναφέρει ο Ν. Ντιμιτρόφ.