Οι αρχαιολόγοι διχάζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Οι αρχαιολόγοι διχάζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Οι αρχαιολόγοι διχάζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ, αφού είχε διαμηνυθεί η επιθυμία του Μαξίμου να προχωρήσει, έχει προκαλέσει εκνευρισμό, ο οποίος καταγράφηκε στη δήλωση των “κύκλων” σύμφωνα με την οποία «σκόπιμες κωλυσιεργίες δεν είναι αποδεκτές».

Την ίδια στιγμή, σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται οι αρχαιολόγοι καθώς μετά τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, που χθες ήταν παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκανε το σωματείο τους για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ήλθε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μιλώντας στη βουλή, είπε ότι οι αρχαιολόγοι «δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της χώρας».

Η διαφορά είναι ότι στο μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποδοκιμάσει την αναβολή της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΑΣ, την οποία πρότεινε η αρχαιολόγος ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη- Ανδρεαδάκη, καταλογίζοντας της ουσιαστικά κωλυσιεργία για να μην προχωρήσει η επένδυση.

«Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλους» είπε ο κ.Σκουρλέτης ο οποίος προσέθεσε ότι «σε αυτήν τη χώρα με την τεράστια παράδοση, με τον πολιτισμό -που είναι ένα κεφάλαιο ζωντανό και διαχρονικό- πρέπει να προστατεύουμε την εθνική κληρονομιά, και όχι χάριν της πολιτικής σκοπιμότητας να θέλουμε να καταλύσουμε το θεσμικό πλαίσιο. Διότι οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης αυτής της χώρας και δεν μπορεί για καμιά πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζεται το έργο τους» κατηγόρησε «μια μερίδα του Τύπου». για «δημοσιεύματα που προσπαθούν να υπονομεύσουν μια από τις πιο αξιόλογες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου».

 Την ίδια στιγμή όμως αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, σε γραπτή ανακοίνωση του, καταλογίζει στο ΚΑΣ «εσκεμμένη κωλυσιεργία».

«Τρίτη αναβολή της απόφασης για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σε μια περίοδο που οι επενδύσεις μοιάζουν με σταγόνα σε μια έρημο για την ελληνική οικονομία. Έχουμε δώσει τον απαραίτητο χρόνο αλλά και χώρο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να πράξει σύμφωνα με το νόμο αλλά αρνείται πεισματικά να το κάνει. Οι λόγοι έχουν μικρή σημασία μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν 8 δις ευρώ κεφάλαια που θα στηρίξουν την οικονομία και την απασχόληση δημιουργώντας 70.000 νέες θέσεις άμεσης εργασίας και δεκάδες χιλιάδες έμμεσης εργασίας. Η τρίτη αυτή αναβολή θέτει πια ξεκάθαρα θέμα αξιοπιστίας του συμβουλίου αλλά και εσκεμμένης κωλυσιεργίας που εκθέτει την Κυβέρνηση και τη χώρα και απειλεί να εκτροχιάσει το συνολικό σχεδιασμό της επένδυσης που εγκρίθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 21/09/2016 με ευρεία πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων.

Θυμίζω μάλιστα σε όσους το έχουν ξεχάσει ότι η κύρωση της σύμβασης ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Θα ακυρώσει το ΚΑΣ τη Βουλή των Ελλήνων; Κύριες και Κύριοι του ΚΑΣ. Δίνουμε λάθος εικόνα σε λάθος στιγμή. Σας ενδιαφέρει τελικά ή όχι η εικόνα μιας σοβαρής χώρας που μπορεί να φιλοξενήσει επενδύσεις τέτοιου μεγέθους; Ποιος θα αναλάβει τελικώς να εξυπηρετήσει τις ρήτρες που προβλέπονται στη Σύμβαση που ως Βουλή επικυρώσαμε; Η επένδυση αυτή είμαι βέβαιος οτι όχι μόνο θα προχωρήσει αλλά θα αποτελέσει και πρότυπο επένδυσης για την Ελλάδα βγάζοντας την από το τέλμα που δίνει την εικόνα μιας χώρας κλινικά νεκρής που δεν μπορεί να αναλάβει και να προχωρήσει μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις».

«Είναι ντροπή όσα γράφονται σήμερα», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Μπακογιάννη είχαν ταχθεί κατά της επένδυσης στις Σκουριές.