ΕΡΤ: Από το μαύρο στο γκρίζο; - Free Sunday
ΕΡΤ: Από το μαύρο στο γκρίζο;

ΕΡΤ: Από το μαύρο στο γκρίζο;

Λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έκανε λόγο για νέα σελίδα στην ΕΡΤ, ο Διονύσης Τσακνής, έπειτα από δυόμισι χρόνια θητείας στο τιμόνι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, υπέβαλε την παραίτησή του, θεωρώντας ότι έμεινε ακάλυπτος όταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ άφησε αιχμές για το «ήθος και την τιμιότητά του».

Αιχμές κατά της κυβέρνησης

Η παραίτηση ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, ημέρα απεργίας στα ΜΜΕ, την οποία ο κ. Παππάς επέλεξε για να τοποθετήσει το νέο διοικητικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακνής είχε υποβάλει ξανά την παραίτησή του, τον περασμένο Αύγουστο, καθώς διαφωνούσε με την τοποθέτηση του Βασίλη Κωστόπουλου στην ΕΡΤ, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς οι δυο άντρες είχαν βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωποι στα δικαστήρια για την ΑΕΠΙ.

Αυτό όμως που φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πρόταση του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη για ενοποίηση της θέσης του προέδρου της ΕΡΤ με αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου. «Μάταια θα περίμενε κανείς μια στήριξη στο πρόσωπό μου εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου» ανέφερε ο συνθέτης στο κείμενό του, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης. «Τόσο η κυβέρνηση διά των υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παππά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του γραμματέα του κ. Ρήγα εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στη χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ τη νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, καταπώς θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, “τη εξαιρέσει εμού”. Σφίγγω το χέρι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ που πορευτήκαμε μαζί και τους εύχομαι να πάρουν την τύχη της εταιρείας στα χέρια τους».

ΠΟΣΠΕΡΤ: Διχαστικός ο κ. Τσακνής

Απαντώντας στις αιχμές που άφησε ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΡΤ, η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωσή της υπεραμύνθηκε της πρότασης του Παναγιώτη Καλφαγιάννη περί ενοποίησης της θέσης: «Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε τη θέση ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να διοικείται με το οργανωτικό σχήμα της διαρχίας, γιατί αυτό είχε αποδειχθεί προβληματικό και βλαπτικό για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πλήθος εγγράφων και ανακοινώσεων της ΠΟΣΠΕΡΤ το αναφέρουν, καθώς και υπομνήματα που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από το 2010 έως και σήμερα. Η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν απολογείται γιατί παραμένει σταθερή στις απόψεις της, πόσο μάλλον όταν αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά από την έως τώρα λειτουργία της ΕΡΤ. Άλλωστε ο κ. Τσακνής μετά την αποχώρηση του κ. Ταγματάρχη μας καλούσε να επαναδιατυπώσουμε δυναμικά αυτή τη θέση, γιατί ο ίδιος ήθελε να καταλάβει και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και το είχε εκφράσει με όλους τους τρόπους, όπως είναι γνωστό. Επίσης, η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει καταγγείλει με πολλές ανακοινώσεις, και την τελευταία διετία, άνομες λειτουργίες της ΕΡΤ, ρουσφετολογία, αδιαφάνεια κ.λπ. Τότε καμία απάντηση από τη διοίκηση».
Μάλιστα η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «διχαστικό» τον Διονύση Τσακνή. «Ο διχαστικός κ. Τσακνής, αφού δεν κατάφερε να γίνει “χαλίφης στη θέση του χαλίφη”, παρακινεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Τι εννοεί ο ποιητής; Αφού επί των ημερών του ήθελε να είναι ο μοναδικός ως “δημόσιος φορέας” και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να είναι “τυπικό”, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, και να εγκρίνει αυτά που είχε προαποφασίσει ο ίδιος».

Ν. Παππάς: Θεμιτές οι διαφωνίες

Πάντως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αρκέστηκε στο να ευχαριστήσει τον κ. Τσακνή για την προσφορά του στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για θεμιτές διαφωνίες. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Διονύση Τσακνή για την προσφορά του στην ΕΡΤ, από την πρώτη μέρα που βάλαμε τέλος στο “μαύρο”. Οι διαφωνίες για την πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι θεμιτές» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παππάς. «Η ΕΡΤ θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του προέδρου της και ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου» κατέληξε ο υπουργός.

Τι συμβαίνει τελικά στην ΕΡΤ;

Η παραίτηση του Διονύση Τσακνή ίσως ήταν και η τελευταία πινελιά στην κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ το τελευταίο διάστημα. Όπως αποδείχθηκε, ήταν δύσκολο το εγχείρημα περί ομαλής λειτουργίας μετά το «μαύρο». Την ώρα που η τηλεθέαση πιάνει κυριολεκτικά πάτο –ο μέσος όρος στο κοινό ηλικίας 15-44 στην εκπομπή «Ζωογραφία» την περασμένη εβδομάδα ήταν 0,0%–, η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετράει αποχωρήσεις εν μέσω βολών.
Πριν από λίγες ημέρες ο συνθέτης και μέλος του Δ.Σ. Μιχάλης Γρηγορίου κατήγγειλε πως πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες τη δημοσίευση του ΦΕΚ για την απομάκρυνσή του. Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρει πως «τέτοιες πολιτικές ενέργειες ξαναγυρνάνε την ΕΡΤ σε αλήστου μνήμης εποχές που ελπίζαμε πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, ο κ. Γρηγορίου αποπέμφθηκε από μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ προκειμένου να επιτευχθεί η «διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του».
Έναν χρόνο πριν, με μια επιστολή που έφερε τον τίτλο «Διότι δεν συνεμορφώθην», ο αποπεμφθείς από την ΕΡΤ διευθυντής Ενημέρωσης Σταύρος Καπάκος κατήγγειλε με έμμεσο τρόπο άσκηση πίεσης στο έργο του.
Όσο για την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη τον περασμένο Ιούνιο, παρά τα θερμά λόγια που αναφέρονταν στην ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, πληροφορίες έκαναν λόγο για τεταμένες σχέσεις με το κυβερνητικό επιτελείο.

Μπρος-πίσω για τις αυξήσεις στα Μουσικά Σύνολα

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία προέβλεπε αυξήσεις στις μισθολογικές απολαβές των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, αλλά και του προσωπικού πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς αύξανε το επίδομα οργάνου που λαμβάνουν τα μέλη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και προβλέπεται πως το δικαιούνται και τα μέλη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Τελικά, ενώπιον των αντιδράσεων η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση, αφαιρώντας την παράγραφο που αφορούσε τα Μουσικά Σύνολα, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επανέλθει σε σχετικό νομοσχέδιο στο άμεσο μέλλον.